Van egy remek kis hely a budapesti bulinegyedben, ahol rendkívül szimpatikus módon felvállalták, hogy abszolút személyre szabott koktélokat készítenek (emiatt nincs koktéllap sem), amit persze csak az összetevők széles választékával és kvalifikált bártenderek segítségével tudnak nap mint nap kivitelezni. A WarmUpnál ráadásul még a művelődésszervezésre is odafigyelnek, hiszen kóstolósorozatukon keresztül mindig egy-egy italmárkával lehet mélyebben megismerkedni. Legutóbb például a Matusalem rumok voltak terítéken: először lekóstoltuk, hogy az egyes tételek miként muzsikálnak tisztán, majd Vitáris Róbert és Szabó Dávid ceremóniamesterek segítségével különféle koktélokban is kipróbáltuk az impozáns sort. WarmUp Taste.

Fotó: Koktél Blog


A Matusalemet Santiago de Cubában alapította meg két testvér, Benjamin és Eduardo Camp, valamint társuk, Evaristo Álvarez. Az 1872 óta létező márka különlegessége, hogy a rum érlelésénél a sherrynél használt ún. solera eljárást alkalmazzák, melynek az a lényege, hogy a több szinten tárolt tölgyfahordókból fentről lefelé fokozatosan töltik át az érlelődő italt, ezért értelemszerűen felül helyezkedik el a legfiatalabb, alul pedig a legidősebb párlat. Ez egyébként nemcsak érlelési, hanem egyfajta keverési technika is, így mindig állandó ízt és minőséget tudnak létrehozni, ráadásul ezzel a házasítással a Matusalem szerint egy rendkívül selymes és ízgazdag rum jön létre. Az érlelés, a kor fontos szerepet játszott a márka elnevezésénél is, hiszen a névadáskor az „Esto es más viejo que Matusalén” spanyol közmondást vették alapul, ami olyasmit jelent, hogy „Idősebb, mint Matuzsálem”.

Az igazi fellendülés az amerikai szesztilalom elrendelésétől kezdve köszöntött be a Matusalem életében, az USA-ból érkező turistáknak köszönhetően a koktélok arany korszakának nevezett időszak alatt Kubában a legnépszerűbb rumnak számított (50% feletti piaci részesedéssel). Aztán jött a feketeleves Fidel Castro személyében: a forradalom és az államosítás miatt a Matusalemet ma már a Dominikai Köztársaságban gyártják.

Fotó: Koktél Blog



MATUSALEM PLATINO

A Platino egy jó kis bevezető a rumok világába, a háromszoros lepárláson és hároméves solera érlelésen átesett kezdőtétel illatában és ízében visszafogottan ugyan, de már fellelhető az idősebb rumokra jellemző fűszeresség (karakterét elsősorban a vanília határozza meg), ugyanakkor a Matusalem ajánlása szerint selymessége miatt a vodkakedvelők is nyugodtan rápróbálkozhatnak. A házilag készített, mogyorós habbal toppingolt hibiszkuszos-feketeribizlis koktélban is szépen viselkedett.

Fotó: Koktél Blog



MATUSALEM EXTRA AÑEJO

Az Extra Añejo már egyaránt ajánlott a kezdő és haladó rumfogyasztók számára: könnyed és harmónikus, megjelenik benne a karamellizált melasz, de gyümölcsös, diós és vaníliás jegyek is felfedezhetőek benne. A WarmUpban érdemes megkóstolni a ház melaszos-mandulás szirupjával készített grapefruitos koktélban is, amivel szépen kihangsúlyozzák a rum jellemzőit.


Fotó: Koktél Blog



MATUSALEM SOLERA 7

Hétéves korához képest kifejezetten harsány, emellett fűszeres és édeskés. A WarmUpban ez utóbbi tulajdonságára fűzték rá a kókuszpürés, darált mákos after dinner koktéljukat, ami a személyes kedvencem volt az est során. A Matusalem is kifejezetten ajánlja kevert italokhoz.

Fotó: Koktél Blog



MATUSALEM GRAN RESERVA 15

A lekóstolt tételek közül nekem egyértelműen ez a 15 éves verzió jött be a legjobban. Komplex illat- és ízvilág jellemzi, például megjelenik benne a barack, amire a WarmUp szépen felfűzte a remek baracklekváros-fehércsokis-narancsos koktélját.

Fotó: Koktél Blog



MATUSALEM GRAN RESERVA 23

A Matusalem csúcsterméke ez az ultra-prémium 23 éves Gran Reserva, nekem viszont kissé csalódást okozott, főként a rendkívül jól eltalált 15 éveshez képest. Megkóstoltuk egy klasszikus Old Fashioned koktélban is, ami ugyan édesebbre sikerült, mint eredetileg kellene, de a gyengédebb vonal egyáltalán nem állt neki rosszul.

Fotó: Koktél Blog



Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!