A whisky mellett mostanában a pezsgők kerültek a figyelmem középpontjába, a szilveszter közeledtével pedig több alkalmam is nyílt kicsit elmerülni a témában. Nemrég a Törley tradicionális és tranvasée módszerrel készült pezsgőit kóstoltam le, most viszont francia champagne tételekkel ismerkedtem meg a Buborék Fesztivál ünnepi kiadásán. Íme az év végi champagne flightom.
Fotó: Koktél Blog
Ez az 1772-ben alapított Clicquot Ház sárga címkés alap champagneja. Egy cuvéeről beszélünk, melyet pinot noir, pinot meunier és chardonnay szőlőfajtákból készítenek (a Champagne régióban ezzel a három fajtával dolgoznak). Színe szalmasárga, illatában erőteljes, komplex gyümölcsös jegyek jelennek meg, kiegészülve egy kis élesztővel (ez utóbbi a palackos erjesztésű pezsgők sajátja). Íze már egy kicsit könnyedebb vonalon mozog, tiszta és ropogós aromákkal rendelkezik. Legszebben aperitifként működik.
Fotó: Koktél Blog
RUINART BLANC DE BLANCS BRUT NV
A Ruinart a legrégebbi pezsgőház, amit 1729-ben hozott létre Nicolas Ruinart. Ez a Blanc de Blancs, vagyis kizárólag fehér szőlőből (ami Champagneban egyet jelent a chardonnayval) készült pezsgő világos szalmasárga színnel, visszafogott, elegánsan parfümös illattal rendelkezik, íze pedig rendkívül összetett, krémes textúrájú, hosszú lecsengéssel.
Fotó: Koktél Blog
Az 1864 óta működő Alfred Gratien Ház rosé champagneja egy pinot noir, pinor meunier és chardonnay szőlőfajtákból készült cuvée, gyönyörű barackvirág színnel, visszafogott, kicsit élesztős illattal rendelkezik. Ízében citrusos fanyarság és pici keserűség mutatkozik a piros bogyós gyümölcsök mellett.
Fotó: Koktél Blog
A pezsgők nevében a "brut" a cukortartalomra (dosage) utal (erről bővebben itt), az "NV" pedig a "non-vintage", vagyis nem évjáratos champagnet jelenti, tehát nem egyetlen évjáratból származó szőlőből készítik.
Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!