Vidámság, barátok, zene, ételek és italok. A nemrégiben Budapesten járt Loris Contro (nemzetközi Aperol és Campari márkanagykövet) jellemezte így az olasz aperitivo kultúrát, aki a Konyhafőnök első szériájából ismert Wossala Rozinával együtt avatta be a meghívott újságírókat a tipikus medditerrán életérzés részleteibe.  

Aperol aperol spritz wossala rozina loris contro milano-torino Campari aperitivo

 


Az aperitivo gyakorlatilag egy kellemes átmeneti állapotot tükröz, egyfajta ráhangolódást az estére. Mindez a gasztronómia szempontjából azt jelenti, hogy este 6-8 óra között a tipikusan kesernyés italunk (mely felkészíti gyomrunkat az étkezésre) mellé könnyed ételfalatkákat fogyasztunk. Élettanilag azért fontos mindez, mert nem kell munka után teljesen kiéhezve, fáradtan nekiesnünk az esti vacsorának.

Aperol aperol spritz wossala rozina loris contro milano-torino Campari aperitivo


Ahogyan az ételek, úgy az italok terén is bepillantást nyerhettünk az olasz aperitivo kultúrába: ott volt többek között az 1870 tájékán megalkotott, a milánói Campariból és a torinói vörös vermutból kevert Milano-Torino, ami az Americano és áttételesen a Negroni ősének is számít, hiszen az Olaszországba látogató amerikai turisták miatt ezt a koktél lazították fel egy kis szódával (így jött létre az Americano), amit viszont bizonyos gróf Negroni túlságosan is gyengécskének talált, így 1919-ben a firenzei Caffé Casoniban a szódát ginre cseréltette és megszületett az azóta klasszikussá vált Negroni. Persze a központi szerep az olaszok elsőszámú fröccsének számító Aperol Spritznek jutott, ami már nemzetközileg is nagyon komoly népszerűségre tett szert.


 

MI-TO (MILANO-TORINO)

Összetevők:
3 cl Campari,
3 cl Cinzano Rosso Vermouth.

Elkészítése:
Az összetevőket töltsük egy koktéljéggel teli old fashioned pohárba és keverjük meg bárkanállal.

Díszítés:
Narancsszelet.

Aperol aperol spritz wossala rozina loris contro milano-torino Campari aperitivo


 

APEROL SPRITZ

Összetevők:
3 rész Cinzano Prosecco D.O.C.
2 rész Aperol
1 rész szóda

Elkészítése:
Az összetevőket töltsük egy koktéljéggel teli borospohárba, majd óvatosan, a szénsav tartósságára ügyelve keverjük meg bárkanállal.

Díszítés:
Narancsszelet.

Aperol aperol spritz wossala rozina loris contro milano-torino Campari aperitivo


 

Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!