Az aperitivo gyakorlatilag egy kellemes átmeneti állapotot tükröz, egyfajta ráhangolódást az estére. Mindez a gasztronómia szempontjából azt jelenti, hogy este 6-8 óra között a tipikusan kesernyés italunk (mely felkészíti gyomrunkat az étkezésre) mellé könnyed ételfalatkákat fogyasztunk. Élettanilag azért fontos mindez, mert nem kell munka után teljesen kiéhezve, fáradtan nekiesnünk az esti vacsorának.
Ahogyan az ételek, úgy az italok terén is bepillantást nyerhettünk az olasz aperitivo kultúrába: ott volt többek között az 1870 tájékán megalkotott, a milánói Campariból és a torinói vörös vermutból kevert Milano-Torino, ami az Americano és áttételesen a Negroni ősének is számít, hiszen az Olaszországba látogató amerikai turisták miatt ezt a koktél lazították fel egy kis szódával (így jött létre az Americano), amit viszont bizonyos gróf Negroni túlságosan is gyengécskének talált, így 1919-ben a firenzei Caffé Casoniban a szódát ginre cseréltette és megszületett az azóta klasszikussá vált Negroni. Persze a központi szerep az olaszok elsőszámú fröccsének számító Aperol Spritznek jutott, ami már nemzetközileg is nagyon komoly népszerűségre tett szert.
MI-TO (MILANO-TORINO)
Összetevők:
3 cl Campari,
3 cl Cinzano Rosso Vermouth.
Elkészítése:
Az összetevőket töltsük egy koktéljéggel teli old fashioned pohárba és keverjük meg bárkanállal.
Díszítés:
Narancsszelet.
APEROL SPRITZ
Összetevők:
3 rész Cinzano Prosecco D.O.C.
2 rész Aperol
1 rész szóda
Elkészítése:
Az összetevőket töltsük egy koktéljéggel teli borospohárba, majd óvatosan, a szénsav tartósságára ügyelve keverjük meg bárkanállal.
Díszítés:
Narancsszelet.
Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!