A Törley József által Reimsből Magyarországra csábított Louis François négyévi együttműködést követően 1886-ban testvérével, Césarral együtt megalapítja saját pezsgőgyárát Budafokon, ahol champagne-i eljárással készítik az italokat. 1914-ben a gyár éves forgalma már 800 000 palack, azonban 1944 augusztusában hat bombatalálat éri az üzemet, a családnak pedig nem sikerül talpra állítani a céget és 1949-ben végül felszámolják. A François története 1982-ben folytatódik, amikor a Törley épp a saját 100 éves jubileumán megvásárolja a családtól a névhasználatot, majd felújítják az eredeti pincéket és a tradícióknak megfelelően champagne-i metódust alkalmazva újraindítják a gyártást is. A François pezsgőcsalád tagjai ma már a Romsics László főborász által irányított György-Villa Pincészet termelése alatt készülnek.

francois pezsgő törley törlezvény romsics lászló

Fotó: Koktél Blog

 


 

A Törley immáron harmadik alkalommal rendezte meg Törlezvény elnevezésű partnertalálkozóját, ahol a fő attrakciót éppen a François új rosé nyerspezsgőjének bemutatkozása jelentette. A jól sikerült újdonság lekóstolását követően pedig kedvet kaptam az egész sor megismeréséhez.


 

LOUIS FRANÇOIS & CO. ROSÉ BRUT NATURE
2011
méthode traditionnelle
pinot noir
Dosage: 0,5 g/l
Savtartalom: 7 g/l

francois pezsgő törley törlezvény romsics lászló

Fotó: Koktél Blog

Nem éppen a leggyakoribb, hogy rozé borból nyerspezsgőt készítenek, így nagyon kíváncsi voltam az eredményre, amiben végül egyáltalán nem csalódtam. Színe valahol a rózsaszín és a narancs között mozog, szépen hozza a rozé borok friss, ropogós, piros bogyós gyümölcsös (különösen epres) jegyeit, kiegészítve mindezt némi élesztős aromával és szép mousse-szal. 


 

LOUIS FRANÇOIS & CO. BRUT NATURE
2011
méthode traditionnelle
chardonnay, pinot noir
Dosage: 0,7 g/l
Savtartalom: 6,3 g/l

francois pezsgő törley törlezvény romsics lászló

Fotó: Koktél Blog

A 3 g/l  alatti cukortartalom miatt a nyerspezsgők ugyan instabilabbak édesebb társaiknál, azonban nekem mégis nagy kedvenceim, mert ebben a kategóriában mutatkozik meg legjobban maga a szőlő. A rozéhoz hasonlóan a fehér brut nature is remekül sikerült a Françoisnak: frissesség, gyümölcsösség, apró buborékok, krémes textúra és persze élesztős jegyek.


 

FRANÇOIS PRESIDENT BRUT
2011
méthode traditionnelle
chardonnay, pinot noir
Dosage: 3,8 g/l
Savtartalom: 6,5 g/l

francois pezsgő törley törlezvény romsics lászló

Fotó: Koktél Blog

Világos arany szín és szép mousse jellemzi, kekszes, valamint élesztős jegyekkel. Számomra a gyümölcsösség túlságosan visszafogottan jelenik meg, kicsivel határozottabb karakter jobban állna a pezsgőnek. Pont emiatt viszont remek bevezető lehet a kezdő tradicionális pezsgőfogyasztóknak.


 

FRANÇOIS PRESIDENT ROSÉ BRUT
2010
méthode traditionnelle
pinot noir
Dosage: 4,6 g/l
Savtartalom: 6,4 g/l

francois pezsgő törley törlezvény romsics lászló

Fotó: Koktél Blog

A kóstolósor legmagasabb maradék cukortartalommal bíró tagja. Szép lazacos szín jellemzi, illatában és ízében érett piros bogyós gyümölcsök jelennek meg, amit egy kissé zavaró fanyarság tör meg. Valamivel nagyobb intenzitást ennek a pezsgőnek a karaktere is elbírt volna, viszont ha valaki kezdőként ismerkedni szeretne egy tradicionális rozé pezsgővel, akkor remek választás.

Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Bloghoz a Facebookon és az Instagramon!