Évek munkáját követően múlt héten egy vacsora keretében bemutatták a Zwack új szuperprémium gyógynövénylikőrét a sajtó képviselőinek. Az eseményen a Zwack család ismertette az Unicum Riserva sztoriját, Gulyás Csaba az Unicum készítésébe, Zólyomi Zsolt pedig az új ital illatvilágába engedett bepillantást.
A legismertebb vendéglátóhelyeken már év eleje óta kapható az Unicum Riserva, a kiskereskedelmi üzletek polcain azonban csak nyár elejétől található meg. Zwack Izabella és Zwack Sándor közös fejlesztése éveket vett igénybe, de múlt héten büszkén mutatták be a sajtó képviselőinek a hazánkban a gyógynövénylikőrök közül elsőként a szuperprémium kategóriába belépő italt.
Az Unicum Riserva különlegessége az egyedülálló gyártási eljárásában, a „dupla hordós” érlelésben rejlik. A termék alapját képező Unicumot először a budapesti Soroksári úti pincerendszer legnagyobb és legidősebb - ebben az évben éppen 80 éves születésnapját ünneplő - hordójában érlelik (az egyetlen hordó a pincében, ami túlélte a II. világháborút is). A hosszú évtizedek során a hordó dongáiban képződött speciális anyag az úgynevezett „fekete méz”, ami az Unicum Riserva legdominánsabb összetevője. Mivel az Unicum Riserva alapkarakterét ez a fekete méz adja meg, a termék limitált mennyiségben készül a hordó kapacitásához mérten.
A 80 éves hordóból tokaji aszús hordóba kerül az Unicum, lágyságot és Tokaj utánozhatatlan karakterét adva az italhoz. Az Unicum Riservát Zwack Izabella Dobogó Pincészetének 2007-es évjáratú Tokaji aszúja teszi teljessé, ami a meglévő karakterjegyeket még inkább kiemeli és lekerekíti.
Ahogyan a Zwack családban Izabella a borok, Sándor pedig a fűszerek és gyógynövények mestere, úgy az új likőr is ennek a kettősnek az egységét képviseli. A komplex Riserva tökéletes harmóniában egyesíti az izgalmas és egzotikus gyógynövényeket a Tokaji gyümölcsös, mézes, botrytises karakterével.
„Évekkel ezelőtt, amikor megfogalmazódott bennünk az igény az Unicum prémium változatának kifejlesztésére, összetettük Izabellával azt a tudást, amit az évek során megszereztünk. Minél többet beszélgettünk és inspirálódtunk, annál világosabbá vált, hogy két oldalról közelítsük meg az újítást: egyrészt nyúljunk vissza az idők során kialakult ízekhez – így használjuk fel a fekete mézet. Másrészt hozzunk be egy hozzánk oly közelálló ízt, amelynek Izabella a mestere. Így döntöttünk a tokaji aszús érlelés és a Tokaji aszú hozzáadása mellett.”
Zwack Sándor
A SAJTÓESEMÉNY MENÜJE
Welcome drink: Zwack & Soda
Előétel: házi mangalica pástétom unicumos lilahagyma lekvárral
Bor: Dobogó Tokaji Furmint 2014
Leves: fácán erőleves fácánhús galuskával Unicum Riservával ízesítve
Főétel: hosszan-lassan készült marhapofa Unicum Riserva jus-vel, francia rakott burgonyával és Vichy-i karottával
Bor: Légli Géza Kislak 2011
Desszert: Panna Cotta Unicum szilvás aszaltszilvás raguval
Bor: Mylitta Tokaj 2012
Az ételsort Harmath Csaba állította össze és mutatta be az eseményen.
Az Unicum Riserva májusban kerül az üzletek polcaira, de már most is megtalálható a legismertebb éttermekben és bárokban, valamint a Zwack webshopjában.
Sajtóanyag alapján szerkesztette: Farkas Krisztián
Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Bloghoz a Facebookon és az Instagramon!