Évek munkáját követően múlt héten egy vacsora keretében bemutatták a Zwack új szuperprémium gyógynövénylikőrét a sajtó képviselőinek. Az eseményen a Zwack család ismertette az Unicum Riserva sztoriját, Gulyás Csaba az Unicum készítésébe, Zólyomi Zsolt pedig az új ital illatvilágába engedett bepillantást.

zwack unicum unicum riserva zwack sándor zwack izabella gulyás csaba zólyomi zsolt

 

A legismertebb vendéglátóhelyeken már év eleje óta kapható az Unicum Riserva, a kiskereskedelmi üzletek polcain azonban csak nyár elejétől található meg. Zwack Izabella és Zwack Sándor közös fejlesztése éveket vett igénybe, de múlt héten büszkén mutatták be a sajtó képviselőinek a hazánkban a gyógynövénylikőrök közül elsőként a szuperprémium kategóriába belépő italt.

zwack unicum unicum riserva zwack sándor zwack izabella gulyás csaba zólyomi zsolt

Az Unicum Riserva különlegessége az egyedülálló gyártási eljárásában, a „dupla hordós” érlelésben rejlik. A termék alapját képező Unicumot először a budapesti Soroksári úti pincerendszer legnagyobb és legidősebb - ebben az évben éppen 80 éves születésnapját ünneplő - hordójában érlelik (az egyetlen hordó a pincében, ami túlélte a II. világháborút is). A hosszú évtizedek során a hordó dongáiban képződött speciális anyag az úgynevezett „fekete méz”, ami az Unicum Riserva legdominánsabb összetevője. Mivel az Unicum Riserva alapkarakterét ez a fekete méz adja meg, a termék limitált mennyiségben készül a hordó kapacitásához mérten.

zwack unicum unicum riserva zwack sándor zwack izabella gulyás csaba zólyomi zsolt

A 80 éves hordóból tokaji aszús hordóba kerül az Unicum, lágyságot és Tokaj utánozhatatlan karakterét adva az italhoz. Az Unicum Riservát Zwack Izabella Dobogó Pincészetének 2007-es évjáratú Tokaji aszúja teszi teljessé, ami a meglévő karakterjegyeket még inkább kiemeli és lekerekíti.

zwack unicum unicum riserva zwack sándor zwack izabella gulyás csaba zólyomi zsolt

Ahogyan a Zwack családban Izabella a borok, Sándor pedig a fűszerek és gyógynövények mestere, úgy az új likőr is ennek a kettősnek az egységét képviseli. A komplex Riserva tökéletes harmóniában egyesíti az izgalmas és egzotikus gyógynövényeket a Tokaji gyümölcsös, mézes, botrytises karakterével.

Évekkel ezelőtt, amikor megfogalmazódott bennünk az igény az Unicum prémium változatának kifejlesztésére, összetettük Izabellával azt a tudást, amit az évek során megszereztünk. Minél többet beszélgettünk és inspirálódtunk, annál világosabbá vált, hogy két oldalról közelítsük meg az újítást: egyrészt nyúljunk vissza az idők során kialakult ízekhez – így használjuk fel a fekete mézet. Másrészt hozzunk be egy hozzánk oly közelálló ízt, amelynek Izabella a mestere. Így döntöttünk a tokaji aszús érlelés és a Tokaji aszú hozzáadása mellett.”

Zwack Sándor

zwack unicum unicum riserva zwack sándor zwack izabella gulyás csaba zólyomi zsolt

A SAJTÓESEMÉNY MENÜJE

Welcome drink: Zwack & Soda

Előétel: házi mangalica pástétom unicumos lilahagyma lekvárral

Bor: Dobogó Tokaji Furmint 2014

Leves: fácán erőleves fácánhús galuskával Unicum Riservával ízesítve

Főétel: hosszan-lassan készült marhapofa Unicum Riserva jus-vel, francia rakott burgonyával és Vichy-i karottával

Bor: Légli Géza Kislak 2011

Desszert: Panna Cotta Unicum szilvás aszaltszilvás raguval

Bor: Mylitta Tokaj 2012

Az ételsort Harmath Csaba állította össze és mutatta be az eseményen.

zwack unicum unicum riserva zwack sándor zwack izabella gulyás csaba zólyomi zsolt

Az Unicum Riserva májusban kerül az üzletek polcaira, de már most is megtalálható a legismertebb éttermekben és bárokban, valamint a Zwack webshopjában.

Sajtóanyag alapján szerkesztette: Farkas Krisztián

Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Bloghoz a Facebookon és az Instagramon!