Idén 40 éve, hogy a guatemalaiak először kóstolhatták meg az azóta világszerte ismertté vált Zacapa rumot. Ebből az alkalomból nemrég hazánkba látogatott a márka nemzetközi nagykövete, Rebecca Quiñonez, aki a Zacapa sztorija mellett bemutatta a Centenario 23-at és az XO-t, a Blue Fox The Bar csapata segítségével pedig kipróbálhattuk, hogy koktélokban miként működik a Zacapa.
Zacapa XO
A Centenario 23-ban és az XO-ban az a közös, hogy a legtöbb spanyol stílusú rumtól eltérően nem melaszból, hanem cukornádmézből készítik, az angyalok jussának (vagyis a hordóból történő párolgásnak) csökkentése miatt pedig mindkettőt a tengerszint felett 2 300 méteren érlelik ún. solera-rendszerben (amivel már igazodik a spanyol stílushoz). A differencia viszont az, hogy amíg a Centenario 23 6-23 éves rumok keverékéből áll (használt amerikai whiskeys és sherrys hordókban érlelve), addig az XO 6-25 éves rumok blendje (a plusz kétéves érlelés használt konyakos hordókban történik). Előbbi emiatt valamivel karakteresebb, utóbbi pedig édesebb ízvilágot képvisel.
Welcome drink proseccóval, puer teával és ehető virágszirmokkal
Cubra Libre twist kólaredukcióval
Hikorifával füstölt Old Fashioned, barna sörbe áztatott lávakővel
Rebecca Quiñonez, a Zacapa nemzetközi márkanagykövete
Fotók: Diageo
Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!