Az A.E. Dor igazán kitett magáért az idei Kávébár Bazáron, hiszen egyenesen a francia Alexandra Geay tartott előadással egybekötött kóstolót a rendezvény első napján. Az A.E. Dorhoz hasonló kézműves konyakok érdekessége, hogy a négy nagy márka (Hennessy, Rémy Martin, Courvoisier, Martell) mellett megpróbálják hosszabb érlelési idővel és az ennek köszönhetően kialakult egyedi illat- és ízvilággal kitölteni a fennmaradó néhány százalékos piaci rést.

Fotó: Koktél Blog



Az A.E. Dor konyakházat 1858-ban alapította Amédée-Edouard Dor, akinek szenvedélye volt a különleges konyakok gyűjtése, számos italt vásárolt fel a 19. század második felében tomboló filoxérajárvány előtti időkből is. Ez a vintage konyakokból álló gyűjtemény ma is a cég egyik büszkesége, az örökség legidősebb tagja az 1805-ös Soleil d’Austerlitz.

Fotó: royalcognac.hu




Napjainkban a Pierre-Antoine Riviére által vezetett A.E. Dor a legjelentősebb kézműves konyakházak egyikének számít, portfóliójuk tagjai a legdrágább és legidősebb párlatok közé tartoznak.



A.E. DOR VIEILLE FINE CHAMPAGNE XO (40%)
A két legjobbnak tartott konyakrégióból (Grande Champagne és Petite Champagne) származó párlatok keveréke. Intenzív gyümölcsös ízvilága a háttérben egy kis tölggyel egészül ki.

Fotó: royalcognac.hu



A.E. DOR EXTRA GRANDE CHAMPAGNE (40%)
A Grande Champagne régióból származó konyakot nedves pincében és kisméretű tölgyfahordóban érlelték, ennek köszönheti hosszú lecsengését. A XO-nál összetettebb, fűszeres és tölgyes ízek jellemzik.

Fotó: royalcognac.hu



A.E. DOR VIEILLE RESERVE N°6 (40%)
Az Extrához hasonlóan szintén Grande Champagneból származó szőlőből készült és nedves pincében érlelték, íze viszont inkább az XO-ra hajaz.

Fotó: royalcognac.hu



A.E. DOR VIEILLE RESERVE N°7 (42%)
40 évig száraz pincében érlelt Grande Champagne konyak, melynek köszönhetően a fentiekhez képest jóval robosztusabb, szárazabb karakterrel bír. 

Fotó: royalcognac.hu



A.E. DOR VIEILLE RESERVE N°8 (47%)
45 évig érlelt párlat a Grande Champagne régióból, elsősorban fás ízvilággal. Konyakokhoz képest magas alkoholtartalommal rendelkezik, ennek ellenére nem intéz agresszív támadást a szájjal szemben. Korát meghazudtoló frissességet mutat.

Fotó: royalcognac.hu





Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!