A tavalyi csodálatos Kapi aszúk után idén is Disznókő aszúkkal hangolódtam az ünnepekre, mégpedig a Wineglass Communication által létrehozott #KoccintsAszuval közösségi kampánynak köszönhetően.

disznókő wineglass communication koccints aszúval

Fotók: Koktél Blog

 


DISZNÓKŐ 5 PUTTONYOS ASZÚ 2009

A Disznókő-évjárat karaktere

„2009 egyszerre kerek és lendületes, amelynek minden ízében egy egzotikus táncosnő érzékisége lüktet. Csodálatosan gazdag és érett évjárat.”

 
Az év sajátosságai és ezek hatása a Disznókő-borokra

„Kétarcú évjárat. A szüret első fele rendkívüli gazdagságot és koncentrációt hozott, míg a második felét gyakorlatilag elmosták az esők. Az egészen különleges aszúszemek karaktere nagyon sima, a savak a megszokottnál alacsonyabbak. Minden eddiginél gazdagabb Disznókő 5 Puttonyos Aszú született, a végén szép hosszú utóízzel.”


 

DISZNÓKŐ 6 PUTTONYOS ASZÚ 2008

A Disznókő-évjárat karaktere

„2008 egy indiai piacra emlékeztet, ahol ezernyi fűszer illata keveredik a levegőben. Az évjárat sokdimenziós borokat adott nekünk, fűszeres aromákkal, szép savakkal, túláradó ízekkel és illatokkal. Ezekben az elegáns, krémes struktúrájú és gazdag aszúkban az illatok szinte dalra fakadnak.”

Az év sajátosságai és ezek hatása a Disznókő-borokra

„Csodálatos évjárat: minden tökéletesen alakult. A lágy, botritizálódott szemek bőséges szürete, az aromáknak a fűszerektől a mézig, a trópusi gyümölcsökig és a citrusokig terjedő szivárványos gazdagságával. A hosszú őszön gyakran ébredtünk ködös reggelekre, amelyeket később a nap ragyogó sugarai derítettek fel. Októbertől ez a magas páratartalom valósággal dajkálta a fejlődő botritiszt. Emlékszem, milyen volt a szőlőben sétálva szinte látni a fürtök ideális növekedését.”



DISZNÓKŐ 6 PUTTONYOS ASZÚ 2002

A Disznókő-évjárat karaktere

„A kulcsszó ebben az évben a precizitás. Egy íjász jut eszembe a 2002-es borokról, egy távolról célzó, de a cél közepébe találó, gyors és pontos íjász. A borok nagyszerű illatok özönével támadnak, és az egész szájat betöltő frissesség lendületével érnek célba.”


 
Az év sajátosságai és ezek hatása a Disznókő-borokra

„2002-t nem tartják Tokaj-szerte kiemelkedően nagy évnek, de a Disznókőnél remek évjárat volt. Engem határozottan a klasszikus 1999-esre emlékeztet. A száraz, meleg és napos szeptember tökéletesen töppesztett. A szőlőben minden munkát időben tudtunk elvégezni, és szeptember végén, október elején le tudtuk szüretelni a botritizálódott szőlő javát. A gyümölcsös és fűszeres borok kiválóan példázzák a cukor és a savak, az édes és az ásványiasan sós közti ideális egyensúlyt.”

Évjáratismertető: Mészáros László, a Disznókő birtokigazgatója

A kóstoló a Wineglass Communication sajtóklubjának keretében jött létre.

A kóstolósor további tagjai voltak: Disznókő Hárslevelű 2015, Disznókő Furmint 2015, Disznókő Furmint Lajosok 2015, Disznókő Késői Szüret 2015, Sárga Borház Késői Szüret Muskotály 2015.


 

Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!