A múlt héten Morafcsik Péter meghívására részt vettem egy exkluzív, zártkörű METAXA bemutatón a Bols Mixer Akadémián, ahol a főszerepet különféle érlelésű METAXA italok és persze az ezekből készült kevert piák játszották.

A meghívottakat a BMA oktatójának, Kottra Dezsőnek (alias Dedi) a metaxás welcome drinkje fogadta (az általam eddig kóstolt forró kevert italok közül ez viszi a prímet), amelynek receptúráját Dedi a helyszínen nem tárta a nagyközönség elé, de később azért sikerült megtudnom tőle néhány részletet. Az alapszeszt a METAXA öt csillagos változata adta, Cointreauval, áfonyalével, kardamonnal, orange bitterrel, édesköménnyel, szegfűszeggel, valamint muskotályos borral kiegészítve. A forró pia elkészítése másfél órát vett igénybe összesen (beleértve a külön elkészített redukciót). A díszítésért külön jár egy vállon veregetés az öregnek, a pohár aljába elhelyezett mazsola és a koktélnyársra húzott aszalt füge, valamint aszalt szilva tökéletesen párosult a muskotályos zamatú forró piához.

A bemelegítés után következett Borbás Boglárka, a Bols Hungary márkamenedzsere, aki tartott nekünk egy előadást a METAXA történelméről, készítéséről, valamint a görög szeszes ital különböző típusairól (ezekről bővebben itt lehet tájékozódni). Az elmélet után a gyakorlatban is megtapasztalhattuk a METAXA nagyszerűségét, megkóstoltuk az öt, a hét és a tizenkét éves változatot is. A borpárlat és a muskotályos bor aromái mind a háromnál remekül kijöttek, de természetesen jelentős differencia volt a különféle érlelésűek között. A fiatalabbaknál jobban tolakodott a tömény szesz, míg a legidősebbnél már abszolút a mazsola dominált (mindenesetre ez már egyértelműen képes felvenni a versenyt egy jobb konyakkal is).

A sort Morafcsik Péter, a BMA vezetője zárta, aki kevert nekünk egy ananászfagylaltos és egy cherrys italt (receptúrákat lásd lent), mégpedig mind a kettőt a tizenkét csillagosból. A többségnek az utóbbi ízlett a jobban, kétségtelen, hogy ennél hangsúlyosabb volt a METAXA, viszont én mégis az előbbi mellett tettem le a voksomat, mivel ebben a verzióban sokkal összetettebb harmónia született meg, illetve nem kis merészség kellett egy tizenkét éves, borpárlatos-muskotályos piát összeboronálni egy kis ananászfagyival, főként, hogy még jól is sült el a kreáció.



METAXA PINEAPPLE SORBET

Összetevők:
4 cl 12 csillagos METAXA
2 cl ananászlé
1,5 cl frissen facsart citromlé
1 cl Bols Maraschino likőr
1 cl cukorszirup
1 gombóc ananászfagylalt

Elkészítés: shakerben.
Szervírozás: koktélos pohárban vagy koktélos kehelyben.
Díszítés: citromhéjjal.



METAXA SOUR CHERRY

Összetevők:
4 cl 12 csillagos METAXA
1,5 cherry brandy
1,5 cl frissen facsart citromlé
Cranberry bitter

Elkészítés: shakerben.
Szervírozás: koktélos pohárban vagy koktélos kehelyben.
Díszítés: citromhéjjal.



Még több kevert italért csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!