A kínai baijiu (magyarosan pajcsiu) cirokból vagy rizsből készült párlat, amivel nemrég találkoztam elsőként Ulric Nijs mesterkurzusán a Buddha-Barban. Nem mondom, hogy elsőre nem volt szükség minden nyitottságomra az intenzív, hol kanalas gyógyszerre, hol szójaszószra emlékeztető ízek feldolgozásához, de pl. a tölgyfahordóban érlelt vagy a rózsával ízesített változat kifejezetten könnyen fogyasztható volt. Koktélok terén pedig abszolút izgalmas dolgokat lehet belőlük kihozni, személyes kedvencem az elképesztő frissességű uborkás Cucumber Crush volt.
YINGTAO JULEP BY ULRIC NIJS
Összetevők:
30 ml Nuwa baijiu,
10 ml szecsuáni borssal infuzált Campari,
3 bárkanálnyi meggylekvár,
5 ml vanília eszencia,
mentalevelek.
Pohár: julep kupa.
Elkészítése: swizzle-lel.
Díszítése: menta, meggy.
CUCUMBER CRUSH BY ULRIC NIJS
Összetevők:
30 ml Luzhou Cuvee Special baijiu,
20 ml Cointreau,
20 ml limelé,
30 ml uborkalé,
1 csipet nátrium-glutamát.
Pohár: swizzle kupa.
Elkészítése: swizzle-lel.
Díszítése: menta, uborka.
GUIZHOU ELIXIR BY PAUL MATTHEW
Összetevők:
40 ml Moutai baijiu,
15 ml passion fruit- és ananászszirup,
3 öntet szecsuáni bors és chili paprika tinktúra,
5 ml Luxardo maraschino likőr,
15 ml citromlé.
Pohár: martinis.
Elkészítése: shakerben.
Díszítése: passion fruit héj.
CHINESE NEGRONI BY ORIOLE BAR
Összetevők:
45 ml baijiu,
15 ml masztika,
60 ml Campari,
60 ml vörös vermut,
Pohár: dupla old fashioned.
Elkészítése: keverőpohárban.
Díszítése: naracskarika.
Fotók: Koktél Blog
Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Bloghoz a Facebookon és az Instagramon!