A független whiskypalackozók sokszor meghökkentően érdekes tételekből álló portfóliót tudnak összeállítani, köszönhetően elsősorban a kötetlenebb kereteiknek. Így van ezzel a Wemyss is, akik egy komoly blended malt sorozat mellett egy még komolyabb single cask válogatással vannak jelen a piacon, az egyéb érdekességekről már nem is beszélve. A Wemyssnél szakmai munkáját ráadásul az élő legenda, Charles Maclean segíti. Wemyss maltok kóstolója a WhiskyNettel.

kóstoló whiskynet whisk(e)y scotch whisky wemyss

 


 

THE HIVE BLENDED MALT (46 térf.%)

kóstoló whiskynet whisk(e)y scotch whisky wemyss

A Wemyss Malts sorozat könnyedebb, fiatalosabb vonalat képviselő tagja, sok gyümölccsel és mézzel. Ez utóbbira utal a neve (a hive jelentése kaptár) és a címkén található méh is. A könnyedségével szemben a robosztusságát erősíti a viszonylag magas alkoholtartalom. Szép, kerek whisky.


 

LORD ELCHO BLENDED AGED 15 YEARS (40 térf.%)

kóstoló whiskynet whisk(e)y scotch whisky wemyss

Az egyedüli szimpla blended, azaz kevert whisky a sorban.  Az alsóbb kategóriáját némiképp felértékeli, hogy 15 évig érlelték és 40%-nyi malátawhisky tartalommal rendelkezik, emiatt karakteresebb jegyekkel rendelkezik, mint egy átlagos kevert whisky.  


 

SPICE KING BLENDED MALT AGED 12 YEARS (40 térf.%)

kóstoló whiskynet whisk(e)y scotch whisky wemyss

Egy tétel erejéig visszakaranyodás a Wemyss Malts sorozathoz. A Spice King egy komplexebb tétel az elsőként kóstolt The Hive-nál, ahogyan neve is mutatja (a spice king jelentése fűszerkirály), elsősorban fűszeres jegyek jellemzik, sok sóval és borssal, az alacsonyabb alkoholtartalma miatt viszont kifejezetten behízelgő.


 

CRAGGANMORE „HEATHER MOORLAND” 1999 SINGLE MALT (46 térf.%)

kóstoló whiskynet whisk(e)y scotch whisky wemyss

A kóstolósor egyetlen single cask és single malt tagja (vagyis egyetlen hordóból származó, házasítatlan malátawhiskyje). A „Heather Moorland”, vagyis „hangás fenyér” fantázianévre keresztelt tétel a speyside-i Cragganmore maltját rejti, 1999-es lepárlással, 2014-es palackozással és mindösszesen 390 palackkal. Nevéhez hűen földes, virágos jegyek jellemzik, némi citrusos felhanggal.  Egy vérbeli, komplex, izmos single malt, egyértelműen a sor legjobb tagja. 


 

PEAT CHIMNEY BLENDED MALT AGED 12 YEARS (40 térf.%)

kóstoló whiskynet whisk(e)y scotch whisky wemyss

Újra vissza a Wemyss Malts sorozathoz. Nevének jelentése (tőzegkémény) ellenére a füstösség csak az illatában jelenik meg intenzívebben, ízében viszont igen hamar elbúcsúzik, ezzel pedig kissé csalódást okoz.  Előnye, hogy egy islay-i szörnnyel szemben kétségkívül befogadhatóbb, amihez hozzájárul az alacsonyabb alkoholtartalom is. 


 

KILN EMBERS BLENDED MALT (46 térf.%)

kóstoló whiskynet whisk(e)y scotch whisky wemyss

Úgy látszik, hogy a Wemyss Malts sorozat 12 éves füstös tagjai kevésbé sikerültek olyan jól, mint mondjuk a kormegjelölés nélküli The Hive. A Kiln Embers (vagyis kemenceparázs) kétségkívül füstösebb, mint a Peat Chimney, azonban a magasabb alkoholtartalom kissé tolakodó benne. Az amúgy érdekes animális jegyek sincsenek a helyén, tehát nem kifejezetten egy kerek whisky.

Fotók: Koktél Blog
 


 

Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!