A tavalyihoz hasonlóan idén is whiskykóstolót tartott Andy Bell, az Arran értékesítési menedzsere, mégpedig a skótok legnagyobb költője, Robert Burns  születésnapjának apropóján.

andy bell kóstoló arran whisk(e)y scotch whisky whiskynet
Arran Robert Burns Malt (43 térf.%), Arran 10 éves (46 térf.%), Arran 18 éves (46 térf.%), Arran James MacTaggart 10th Anniversary (54,2 térf.%), Arran Smugglers Series Volume Three The Exciseman (56,8 térf.%), Arran Machrie Moore 8th Edition (46 térf.%) (Fotó: Koktél Blog)

 

A már jól ismert Robert Burns Malt, valamint a 10 és 18 éves tételek után következtek az igazi izgalmak. 2007-ben ünnepelte 10 éves évfordulóját az Arrannál James MacTaggart lepárlómester, a jeles alkalomra pedig egy limitált kiadással jöttek ki. A párlatok a master distiller első néhány hónapjából származnak, első töltésű bourbon hordós érlelést kaptak és mindösszesen 12 000 palackot dobtak belőle piacra. Picit hasonlít egyébként a rendkívül jól sikerült, 10 éves sztenderd verzióra, de a James MacTaggart 10th Anniversary számomra picit fáradtabb és ár-érték arányban sem olyan jó. A sor csúcspontját a kisméretű bourbon hordóban (quarter cask) és madeira hordóban érlelt The Exciseman kiadás jelentette a Smugglers' sorozatból, elképesztő komplexitással, intenzitással és hosszú lecsengéssel. A már korábban lekóstolt második és hetedik kiadású Machrie Moore után a mostani nyolcadik is szépre sikeredett, jól megtalálták a harmóniát a közepes tőzegfüsttel és a tipikus arranos jegyekkel.

Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Bloghoz a Facebookon és az Instagramon!