Annak idején egyetlen tétel erejéig már írtam a Delamain konyakmárkáról, ahol három érdekességet említettem meg: egyrészt ez az egyik legrégebbi konyakház (James Delamain és konyakkereskedő apósa, Jean-Isaac Ranson 1759-ben tették le a márka alapjait Jarnacban, a ma ismert cég 1842-ben jött létre), másrészt a Delamain nem foglalkozik szőlőtermeléssel és lepárlással, mivel a keveréshez és az érleléshez szükséges párlatokat a Grande Champagne régió független termelőitől vásárolják meg, harmadrészt pedig a portfóliójuk minden tagja eléri legalább az XO (Extra Old) kategóriát. Nemrég a WhiskyNet jóvoltából Olivier Jadeau, a Delamain képviselője tartott vezetett kóstolót, ahol a múltkorinál jóval mélyebben elmerülhettem a márka világában.

Delamain sor

Fotó​: Koktél Blog

 


 

COGNAC DELAMAIN PALE & DRY XO (40 térf.%) 

A Delamain portfólió és egyben a kóstoló kezdő tétele, mégis egészen idős, átlagban 25 éves párlatokból lett kikeverve. Ebben a sorban kifejezetten száraznak, harsánynak, citrusosnak mutatkozik (a pale & dry elnevezés egyébként halványat és szárazat jelent, utalva a színére és az ízére). Jómagam érettséget, kifinomultságot, eleganciát vár el egy konyaktól, ezeknek a kritériumoknak pedig kevéssé felel meg ez a tétel.

Delamain Pale & Dry


 

COGNAC DELAMAIN VESPER XO (40 térf.%)

Az előző tételnél idősebb és jóval összetettebb, parfümös jegyekkel, érett gyümölcsökkel, fűszerekkel (főleg vaníliával) és tölggyel.  A Vesper név a vecsernyére (latinul: vesperae), vagyis a papi zsolozsma esti imádságára utal.

Delamain Vesper XO


 

COGNAC DELAMAIN CHRISTMAS XO (40 térf.%)

A Delamain történelméhez képest egy friss találmány, a karácsonyi kiadást mindössze 2000 óta forgalmazzák. Számomra a kóstoló legnagyobb meglepetését jelentette, nagyon szép érett, édes gyümölcsökkel, karácsonyi fűszerekkel és valami hihetetlenül hosszú, gyönyörű lecsengéssel. Az ár-érték arányt figyelembe véve is kiváló választás karácsonyi ajándéknak.

Delamain Christmas XO


 

COGNAC DELAMAIN EXTRA (40 térf.%)

Pontosan azt hozza, ami elvárható egy átlagosan negyvenéves párlatokból kikevert konyaktól: nagyon telt, nagyon komplex és nagyon kerek. A speciális dekanteren található címeres pajzsot még 1762-ben készítette Henry Delamain a bevezetőben már említett James Delamain esküvőjére.

Delamain Extra
 


 

Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!