A Móri borvidék az egyik legkisebb az országban, de szerintem mégis az egyik legváltozatosabb. Természetesen a legtöbb embernek az Ezerjó jut eszébe (ami a tévhittel ellentétben magát a szőlőfajtát jelenti), ha Mórról van szó, de az olyan világfajták, mint a chardonnay vagy a sauvignon blanc is szépen megállják itt a helyüket. Az ezerjó persze önmagában is egy univerzális fajta, jól tud muzsikálni a száraz, a félszáraz és az édes borokban, de lehet kísérletezgetni a különféle érlelési módokkal is. Ehhez persze kreatív móri borászokra is szükség van, olyanokra, mint Csetvei Krisztina vagy Miklós Csabi. Egy kóstolón keresztül nemrég mindkettejük munkájába betekintést nyerhettem és olyan izgalmas tételekkel találkoztam, mint Csetvei Krisztina 2016-os ezerjója, amit fahordós és amforás érleléssel is elkészített vagy Miklós Csabi töppedt ezerjóból készült 2016-os Nirvanája, amit még úgyis nagyra tartok, hogy az édes kategóriában az aszúkon kívül kevés borért tudok rajongani. Íme a kóstolósor.

bor miklóscsabi

Fotó: csetveipince.hu

 

bor miklóscsabi

Fotó: csetveipince.hu

Csetvei Pince Zöldvelteni 2016
Csetvei Pince Ezerjó 2016 (fahordós érlelés)
Csetvei Pince Ezerjó 2016 (amforás érlelés)
Csetvei Pince Napholdcsillag 2015 (Chardonnay, Szürkebarát, Ezerjó)

bor miklóscsabi

Fotó: mikloscsabi.com

miklóscsabi pincéje Blanné Sauvignon Blanc 2016
miklóscsabi pincéje Ezredes Ezerjó 2016
miklóscsabi pincéje nem férünk a bőröndbe Chardonnay 2016
miklóscsabi pincéje Nirvana Ezerjó 2016

bor miklóscsabi

Fotó: mikloscsabi.com

Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Bloghoz a Facebookon és az Instagramon!