Nemrég meghívást kaptam a főváros Tripadvisor király boutique szállodájába, az Aria Hotel Budapestbe. A látogatás középpontjában a  szálloda farm-to-table koncepcióban működő étterme, a Stradivari volt, ahol egy italpárosításokkal összerakott degusztációs menüt próbáltam ki (a farmtól az asztalig koncepció lényege, hogy közvetlenül a termelőktől szerzik be a minőségi alapanyagokat). Az egész estét az Aria Hotel bárjai és annak koktéljai ölelték körül: az Ypióca cachaçával, nádcukorral, friss zöldcitrommal és kékáfonyával készült welcome drinkemet a Satchmo’s Bar and Loungeban, a kilépőitalként funkcionáló, jamaikai rum alapú grogomat pedig az elképesztő panorámával bíró High Note Sky Barban fogyasztottam el.

kóstoló aria maxime trijol pineaut de charentes kardos günzer

Fotók: Koktél Blog

 

kóstoló aria maxime trijol pineaut de charentes kardos günzer

A Brasilisar nevet viselő, kékáfonyás Caipirinha twistet követően egy klasszikus, szarvasgombás libazsírral ízesített, hideg, préselt libamájjal indult a degusztációs menü. A libamáj nagy favoritom (van olyan, akinek nem?), Ferencz Gábor séf pedig remekül el is készítette, egyedül a libazsírt lehetett volna elhagyni. Szerintem egy előétel szerencsésebb, ha ennél egyszerűbb, könnyebben fogyasztható marad. A jó ivású, könnyed, 2013-as tokaji Kardos Ziccer Cuvée viszont abszolút jó választás volt. (Fotó: Sárközy Marianna)


 

kóstoló aria maxime trijol pineaut de charentes kardos günzer

A marhahúsleves főtt marha rillette-el és forrázott zöldségekből készült zöldségpástétommal elképesztő magasságokat ütött meg, annyira koncentrált volt, mint egy jó consommé. (Fotó: Sárközy Marianna)


 

kóstoló aria maxime trijol pineaut de charentes kardos günzerKifejezetten kritikus tudok lenni a bélszínnel, meg úgy általában a húsok minőségével és elkészítésével kapcsolatban, de ez a bélszín teljes mértékben megfelelt az elvárásaimnak, ráadásul jól működött a csicsókapürével, roppanósra sütött, filótésztába töltött, illatos shiitake gombával, kelbimbóval, sütőtökkel és céklával is. A pinot noir gyümölcsös oldalát megmutató 2009-es villányi Günzer elsősorban a zöldségekre épülő köret miatt volt jó választás. (Fotó: Sárközy Marianna)


 

kóstoló aria maxime trijol pineaut de charentes kardos günzer

Egy váratlan (értsd: eredetileg nem volt tervezve, a menüre sem került fel) pre-desszert Szabó Zsuzsa cukrásztól: gyömbéres császármorzsa körte sorbettel. Aranyos felvezetése volt az „igazi” desszertnek. (Fotó: Sárközy Marianna)


 

kóstoló aria maxime trijol pineaut de charentes kardos günzerMák brulée rebarbarával, zselés forralt bor-mártással és édeskömény fagylalttal. A trendeknek megfelelően kevéssé édes ízvilágú. A mák-rebarbara-édeskömény trió összehozása telitalálat volt, az elemeire szétbontott bruléehez hasonlóan izgalmas volt az italpárosítás is: a Maxime Trijol márka Pineau de Charentes-e nemcsak a desszerthez, hanem az Aria bárkoncepciójához is tökéletesen illett, aminek a lényege, hogy a mainstream vonalon kívül eső, magas minőségű, sok esetben kézműves italokat részesítik előnyben. (Fotó: Sárközy Marianna)



kóstoló aria maxime trijol pineaut de charentes kardos günzer

Plantation rumból, zöldcitromból, demerara cukorból és fekete teából készült Grog és hihetetlen panoráma Budapestre. (Fotó: Sárközy Marianna)
 


 

Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!