A magyar borászoknál gyakran lehet tapasztalni, hogy túl sok szőlőfajtával foglalkoznak és nem koncentrálnak kizárólag azokra, amelyekből a legjobb borokat tudják elkészíteni. A széles szortimentet kétségkívül érdekesebb lehet elkészíteni, viszont így a borász is jobban elaprózódik, kevesebb energia jut a zászlóshajókra, gyakran nem is nagyon tud kialakulni ilyen. Nem beszélve arról, hogy minden borvidéknek megvannak azok a szőlőfajtái, amik igazán jól érzik ott magukat és szerintem kár erőltetni olyan fajtákat, amiknek kevésbé fekszik az adott terroir. A legutóbbi sajtóklub előtt is kicsit rossz előérzetem támadt, hiszen Taschner Kurt soproni borász sem éppen arról híres, hogy kevés szőlőfajtával dolgozna. Ennek megfelelően minden egyes tételt a szokottnál is kritikusabban kóstoltam le, azonban az a helyzet, hogy pozitívan csalódtam. Persze léteznek jóval nagyobb hatású hazai pinot noirok vagy kékfrankosok, vannak jobb magyar pezsgők, a pinot meunier is inkább csak érdekes kísérlet egyelőre, de hát nem is kell minden bortól hatalmas tűzijátékot várni, az első és legfontosabb mégiscsak az, hogy tisztességesen legyen elkészítve. A Taschner borok márpedig rendben vannak, sőt a prémium chardonnay és a dűlőszelektált zweigelt pl. kifejezetten izgalmas élményt nyújtottak.

taschner bor

Taschner Rosé pezsgő 2012, Taschner zöld veltelini 2017, Taschner zenit 2017, Taschner Prémium chardonnay 2016, Taschner pinot noir 2016, Taschner Classsic kékfrankos 2016, Taschner Gauer zweigelt 2009, Taschner pinot meunier 2016 

 

"A szülői hagyományokat, az ősi poncichterek alázatos és áldásos munkájának szellemiségét követő fiatalember, Taschner Kurt elindult azon a rögös, de csodálatos úton, melynek gyümölcse a vidék egyik meghatározó borászatának létrejötte és folyamatos gyarapodása.

A nagyszülők borkimérésétől a Schneebergre csodálatos panorámával tekintő borházig hosszú út vezetett.

Kezdetben az édesapa mellett csak palackozással foglalkozó ifjúként, majd a szőlész-borász szakma fortélyait elsajátítva folyamatosan bővítette ismereteit, mígnem mára egy 20 hektáros szőlőbirtok gazdájaként éli mindennapjait: édesapjával közösen dolgozik a szőlőben, irányítja a vele együtt dolgozó szakembereket és aktívan részt vállal a közösségi bormarketing és a borturizmus szervezésében.

A Pihenőkereszt néven ismert, a város fölé magasodó domboldalon helyezkedik el a Taschner Borház, mely magában foglalja a pincét, a palackozót és a vinotékát, ahol borkóstolók keretében minden érdeklődő számára adott a lehetőség a pincészet saját borainak és pezsgőinek kóstolására.

A Taschner Bor- és Pezsgőház Kft. ma 20 hektáron gazdálkodik, ahol kékfrankos, zweigelt, cabernet franc, cabernet sauvignon, pinot noir, Irsai Olivér, korai piros veltelini és zenit fajtákat termeszt."

Forrás: taschnervin.hu

taschner bor

Fotók: Koktél Blog

Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Bloghoz a Facebookon és az Instagramon!