Egy hely, ahol rózsaborssal készül a Bloody Mary; speciális orange bitterrel a Long Island; vaníliásan és cseresznyésen a Mojito; tojásfehérje nélkül, de narancsosan a Frangelico Sour. Ahol széles a Martini-választék, ahol a leghíresebb koktélos film főszereplőjéről elnevezett italt is iszogathatunk, ahol a Boston Tea Partyt nemcsak, mint az amerikai függetlenségi háború előzményét ismerik. Ezt a műintézményt ráadásul nem valamelyik koktélfővárosban, de nem is Budapesten, hanem bizony a hajdúságban találhatjuk meg. A debreceni MELANGE Kávéházban járt a Koktél Blog.

receptúra frangelico sour cherry mojito melange kávéház frangelico pávai miki

A rendkívül bő választékot reprezentáló koktéllapot Pávai Miki head bartender követte el, aki a hely megnyitása óta próbál minél több gourmand cívis polgárt kinevelni. Véletlenek persze nincsenek, Miki már 14 éves szakmai múlttal bír, többek között üzemeltetett saját koktélbárt, dolgozott Marbellán (például a News Caféban, ahová olyan arcok járnak, mint például Bob Sinclar vagy Erick Morillo), de háromszoros flair magyar bajnoknak is mondhatja magát. Kifinomult ízlésére és munkásságára a legnagyobb hatást mégis a Charles Schumann-féle iskola gyakorolta, ahol a legkülönlegesebb koktélvariációkat sajátíthatta el, azóta pedig saját maga is szívesen kísérletezget egyedi receptúrákkal.

Az említett kevert ital választék leteszteléséből természetesen a Koktél Blog sem maradhatott ki, egy remek BBQ csirkés tortillatekercset és egy kellemes, piros bogyós gyümölcsökből készült Melange limonádét (ez a ház specialitása, nem mellesleg a legjobb verzió) követően egy Frangelico Sourra és egy Cherry Mojitóra esett a választás, amelyek közül természetesen egyik sem standard módon készült.

A Frangelico Sour alapszeszéül szolgáló olasz mogyorólikőr már önmagában is megállja a helyét, létrejötte pedig piemonti szerzetesekhez fűződik (állítólag bizonyos Fra. Angelicóhoz), amire az ital üvegének alakja és a köré elhelyezett kötélöv is emlékeztet. A hihetetlenül intenzív ízvilágú folyékony mogyoró természetesen sourként is zseniális, a MELANGE-ban pedig nem autentikus módon, tojásfehérjével, hanem friss narancslével készítik. Az összhatás? Frenetikus.

FRANGELICO SOUR BY MELANGE:
6 cl Frangelico mogyorólikőr
3 bárkanál porcukor
1 db lime leve
8 cl friss narancslé a feltöltéshez

Szervírozása: zúzott jéggel teli old fashioned pohárban.
Díszítése: 2 gerezd narancs (esetleg lime), porcukor, rövidre vágott szívószál.

receptúra frangelico sour cherry mojito melange kávéház frangelico pávai miki

Van ugye a vaníliás Mojito meg van a cseresznyés. No meg van a két ízvilág ötvözete, a Cherry Mojito MELANGE-módra, cherry brandyvel és vaníliás cukorral. Ez a szintén baromira eltalált kompozíció inkább a lágy, csajos vonalat képviseli, hiszen nélkülözi a fehér rumot. Na nem mintha hiányozna belőle, a cseresznye és a vanília így simul a leggyönyörűbben egymáshoz.

CHERRY MOJITO BY MELANGE:
5 cl cherry brandy
1 db lime leve
2 bárkanál vaníliás cukor
Mentaágak
Szódafeltöltés

Szervírozása: zúzott jéggel teli long drinkes pohárban.
Díszítése: limeszelet, mentaág, szívószál.

receptúra frangelico sour cherry mojito melange kávéház frangelico pávai miki


 

Még több kevert italért csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!