Számos kiváló tétel mellett egy komplett Maison Louis Latour mesterkurzuson is részt vettem a Buddha-Bar Hotel Budapest burgundi estjén. Belekóstoltam a világ legmenőbb borvidékébe.

loius latour buddha-bar bor

Fotók: Koktél Blog

 

LOUIS LATOUR PULIGNY MONTRACHET 2013

Régió: Cote de Beanue
Település: Puligny Montrachet
Appelláció: Puligny Montrachet
Szőlőfajta: chardonnay
Évjárat: 2013
Szőlőtőkék átlagos kora: 30 év
Átlagos hozam: 45 hl/hektár
Szüretelés: kézi szüretelés
Eltarthatóság: 3-5 év
Fermentáció: tradicionálisan tölgyfahordókban, teljes almasavbontással
Érlelés: 8-10 hónap tölgyfahordókban
Hordók: Loius Latour kádárműhely, francia tölgyfahordó, közepesen kiégetve, 15%-ban új hordó használva
Kóstolójegyek: halványsárga szín, intenzív vaníliás és mandulás illat, krémesen minerális íz fás jegyekkel, közepesen hosszú lecsengéssel
Ételpárosítás: buggyantott tojás fehérboros mártással, Provence stílusú tengeri sügér, sonkába csomagolt borjú, Chaource sajt
 


 


LOUIS LATOUR MERSAULT-BLAGNY PRÉMIER CRU 2010

Régió: Cote de Beanue
Település: Mersault
Appelláció: Mersault Prémier Cru
Szőlőfajta: chardonnay
Évjárat: 2010
Szőlőtőkék átlagos kora: 30 év
Átlagos hozam: 40 hl/hektár
Szüretelés: kézi szüretelés
Eltarthatóság: 6-8 év
Fermentáció: tradicionálisan tölgyfahordókban, teljes almasavbontással
Érlelés: 8-10 hónap tölgyfahordókban
Hordók: Louis Latour kádárműhely, francia tölgyfahordó, közepesen kiégetve, 35%-ban új hordó használva
Kóstolójegyek: halványarany szín, kevéssé intenzív, kissé fáradt citrusos illat, tósztos íz, hosszú, ásványos lecsengés.
Ételpárosítás: languszta, lazac sóskamártással, serpenyős rókagomba, sajt


 


LOUIS LATOUR GRAND ARDECHE 2013

Régió: Ardéche-Coteaux de l’Ardéche
Település: Ardéche
Appelláció: Indication Géographique Protégée Ardéche
Szőlőfajta: chardonnay
Évjárat 2013
Szőlőtőkék átlagos kora: 20 év
Átlagos hozam: 45 hl/hektár
Szüretelés: gépi szüretelés
Eltarthatóság: 3-5 év
Fermentáció: tradicionálisan tölgyfahordókban, teljes almasavbontással
Érlelés: 8-10 hónap tölgyfahordókban
Hordók: Louis Latour kádárműhely, francia tölgyfahordó, közepesen kiégetve, 20%-ban új hordó használva
Kóstolójegyek: halványsárga szín, nagyon intenzív és gazdag vaníliás, mandulás, fehér gyümölcsös illat, kerek, kiegyensúlyozott, fineszes íz fás jegyekkel, közepesen hosszú lecsengéssel.
Ételpárosítás: aperitif, hentesáru, kagyló, hal.


 

LOUIS LATOUR ALOXE-CORTON LES CHAILLOTS PRÉMIER CRU 2010

 Régió: Cote de Beaune
Település: Aloxe-Corton
Appelláció: Aloxe-Corton Prémier Cru
Szőlőfajta: pinot noir
Évjárat: 2010
Szőlőtőkék átlagos kora: 35 év
Átlagos hozam: 40 hl/hektár
Szüretelés: kézi szüretelés
Eltarthatóság: 10-15 év
Fermentáció: tradicionálisan nyitott kádban
Érlelés: 10-12 hónap tölgyfahordókban
Hordók: Louis Latour kádárműhely, francia tölgyfahordó, közepesen kiégetve, 35%-ban új hordó használva
Kóstolójegyek: rubinvörös szín, édesfűszeres, szárított gyümölcsös illat, gyümölcsös, kerek íz földes felhangokkal, szép, hosszú lecsengéssel.
Ételpárosítás: vadmadarak, baromfi, érlelt sajtok


 


LOUIS LATOUR VOLNAY EN CHEVRET PRÉMIER CRU 2010

 Régió: Cote de Beaune
Település: Volnay
Appelláció: Volnay Prémier Cru
Szőlőfajta: pinot noir
Évjárat: 2010
Szőlőtőkék átlagos kora: 25 év
Átlagos hozam: 35 hl/hektár
Szüretelés: kézi szüretelés
Eltarthatóság: 7-15 év
Fermentáció: tradicionálisan nyitott kádban
Érlelés: 10-12 hónap tölgyfahordókban
Hordók: Louis Latour kádárműhely, francia tölgyfahordó, közepesen kiégetve, 35%-ban új hordó használva
Kóstolójegyek: rubinvörös szín, illatában és ízében is nagyon izgalmas, édesgyökérrel, érett körtével, medvecukorral és kávéval, valamint szép, hosszú lecsengéssel.
Ételpárosítás: borjú tejszínnel és kucsmagombával, vadhús, érlelt sajtok 


 


LOUIS LATOUR CHATEAU CORTON GRANCEY GRAND CRU 2001 MAGNUM

Régió: Cote de Beaune
Település: Aloxe-Corton
Appelláció: Aloxe-Corton Grand Cru
Szőlőfajta: pinot noir
Évjárat: 2001
Szőlőtőkék átlagos kora: 40 év
Átlagos hozam: 35 hl/hektár
Szüretelés: kézi szüretelés
Eltarthatóság: 10-15 év
Fermentáció: tradicionálisan nyitott kádban
Érlelés: 10-12 hónap tölgyfahordókban
Hordók: Louis Latour kádárműhely, francia tölgyfahordó, közepesen kiégetve, 35%-ban új hordó használva
Kóstolójegyek: rubinvörös szín, nagyon koncentrált, érett illatok és ízek, szépen megjelennek a pinot noirra jellemző piros gyümölcsös jegyek, felerősítve a magnum hatással, szép, hosszú lecsengéssel.
Ételpárosítás: vaddisznó, narancsos kacsa, sült fürj, sült marha, érlelt sajtok


 

A poszt a Maison Louis Latour hivatalos oldala és saját kóstolójegyzet felhasználásával készült.


 

Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!