A japán kajszi (vagyis japánul az ume) a kajszibarack és a szilva rokona. Többek között ebből a gyümölcsből készítik Japán tradicionális likőrjét, az umeshut. A világ elsőszámú umeshu készítője a Choya, melynek képviselője, Takehiko Okazaki nemrég tartott mesterkurzust a Buddha-Bar Hotel Budapestben

choya takehiko okazaki buddha-bar umeshu

Fotó: Koktél Blog

 

CHOYA EXTRA YEARS (17 térf.%) 

choya takehiko okazaki buddha-bar umeshu

Nanko ume gyümölccsel készül, 2-3 évig érlelve. Kifejezetten édes ízvilág (amit a savak valamelyest ellensúlyoznak) és mandulás-marcipános jegyek jellemzik. Koktélalapanyagnak ajánlott.


 

CHOYA EXTRA SHISO (17 térf.%)

choya takehiko okazaki buddha-bar umeshu

Nanko ume gyümölccsel és piros shiso levelekkel készül, 2-3 évig érlelve. Az előző tételhez képest visszafogottabb édesség, valamint pici kesernye és herbáriák jellemzik. 


 

CHOYA ROYAL HONEY (17 térf.%)

choya takehiko okazaki buddha-bar umeshu

Nanko ume gyümölccsel, mézzel és méhpempővel készül. Kifejezetten mézédes ízvilág és mandulás-marcipános jegyek jellemzik.


 

CHOYA YUZU (15 térf.%)

choya takehiko okazaki buddha-bar umeshu

Az ume gyümölcshöz hasonlóan szintén felhasználják italok készítéséhez a japán citromot, vagyis a yuzut is. Frissítő, édesen citrusos, virágos, egzotikus ízvilág jellemzi. Jégre töltve, szódával keverve és koktélalapanyagnak is ajánlott (pl. Mojito, Kamikaze vagy Margarita twist készíthető belőle). 


 

CHOYA SUPERIOR (10 térf.%)

choya takehiko okazaki buddha-bar umeshu

Ume gyümölcsből készült bor, kevesebb édességgel és kevesebb alkoholtartalommal rendelkezik, mint az előző tételek. Koktélalapanyagnak ajánlott.


 

CHOYA DRY (10 térf.%)

choya takehiko okazaki buddha-bar umeshu

Ume gyümölcsből készült bor, savas és száraz, frissítő ízvilággal, az előző tételhez hasonlóan alacsonyabb alkoholtartalommal. Elsősorban szusi mellé ajánlott. 


 

CHOYA UJICHA UMESHU (7 térf.%)

choya takehiko okazaki buddha-bar umeshu

Umeshu likőr az Uji régióból származó zöld teával infuzálva, a kóstolósor legalacsonyabb alkoholtartalmával.  A zöld tea és az ume elegáns harmóniája szépen jön illatban és ízben is. Jégre töltve, felmelegítve és ételekkel párosítva is ajánlott. 


 

CHOYA KOKUTO UMESHU (15 térf.%)

choya takehiko okazaki buddha-bar umeshu

Japán umeshu likőr jamaikai barna rummal kiegészítve, ennek köszönhetően kifejezetten komplex ízvilág jellemzi. Jégre töltve, koktélalapanyagként és desszertek mellé ajánlott.


 

HOGYAN IGYUK A CHOYA LIKŐRÖKET?

Tradicionálisan: jégre töltve

Signature koktélokban: Choya Sparkling (1 rész Choya és 2 rész szóda), Choya Mojito (45 ml Choya, 2 teáskanálnyi barna cukor, 8 db mentalevél, 2 gerezd lime és szódafeltöltés), Choya Gin (7 rész Choya és 3 rész gin)

Keverve: zöld teával, gyümölcslével vagy sörrel 


 

Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!