A japán kajszi (vagyis japánul az ume) a kajszibarack és a szilva rokona. Többek között ebből a gyümölcsből készítik Japán tradicionális likőrjét, az umeshut. A világ elsőszámú umeshu készítője a Choya, melynek képviselője, Takehiko Okazaki nemrég tartott mesterkurzust a Buddha-Bar Hotel Budapestben.
Fotó: Koktél Blog
Nanko ume gyümölccsel készül, 2-3 évig érlelve. Kifejezetten édes ízvilág (amit a savak valamelyest ellensúlyoznak) és mandulás-marcipános jegyek jellemzik. Koktélalapanyagnak ajánlott.
Nanko ume gyümölccsel és piros shiso levelekkel készül, 2-3 évig érlelve. Az előző tételhez képest visszafogottabb édesség, valamint pici kesernye és herbáriák jellemzik.
Nanko ume gyümölccsel, mézzel és méhpempővel készül. Kifejezetten mézédes ízvilág és mandulás-marcipános jegyek jellemzik.
Az ume gyümölcshöz hasonlóan szintén felhasználják italok készítéséhez a japán citromot, vagyis a yuzut is. Frissítő, édesen citrusos, virágos, egzotikus ízvilág jellemzi. Jégre töltve, szódával keverve és koktélalapanyagnak is ajánlott (pl. Mojito, Kamikaze vagy Margarita twist készíthető belőle).
Ume gyümölcsből készült bor, kevesebb édességgel és kevesebb alkoholtartalommal rendelkezik, mint az előző tételek. Koktélalapanyagnak ajánlott.
Ume gyümölcsből készült bor, savas és száraz, frissítő ízvilággal, az előző tételhez hasonlóan alacsonyabb alkoholtartalommal. Elsősorban szusi mellé ajánlott.
CHOYA UJICHA UMESHU (7 térf.%)
Umeshu likőr az Uji régióból származó zöld teával infuzálva, a kóstolósor legalacsonyabb alkoholtartalmával. A zöld tea és az ume elegáns harmóniája szépen jön illatban és ízben is. Jégre töltve, felmelegítve és ételekkel párosítva is ajánlott.
CHOYA KOKUTO UMESHU (15 térf.%)
Japán umeshu likőr jamaikai barna rummal kiegészítve, ennek köszönhetően kifejezetten komplex ízvilág jellemzi. Jégre töltve, koktélalapanyagként és desszertek mellé ajánlott.
HOGYAN IGYUK A CHOYA LIKŐRÖKET?
Tradicionálisan: jégre töltve
Signature koktélokban: Choya Sparkling (1 rész Choya és 2 rész szóda), Choya Mojito (45 ml Choya, 2 teáskanálnyi barna cukor, 8 db mentalevél, 2 gerezd lime és szódafeltöltés), Choya Gin (7 rész Choya és 3 rész gin)
Keverve: zöld teával, gyümölcslével vagy sörrel
Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!