Az idei KávéBár Bazár legfigyelemreméltóbb előadását ifj. Szepsy István tartotta, aki az 1500-as évek óta tokaji borokkal foglalkozó, nagyhírű Szepsy család tagja és jelenleg a Szent Tamás Szőlőbirtok & Pincészet főborásza. A kurzuson már az első néhány mondatból le lehetett szűrni, hogy a szakértelem mellett rendkívül alázattal végzik a munkájukat Mádon. A szőlő és a terroir aprólékos ismerete, kiegészítve a megalkuvás nélküli hozzáállással, egészen elképesztő, hibátlan borokat eredményez. A kóstolósor segítségével a pincészet remek furmintjaiba nyerhettünk betekintést, amelyek gyönyörűen megmutatják a termőhely jellegzetességeit. A tokaji aszú mellett egyébként a furmintban is egyre nagyobb nemzetközi potenciál van, mivel a tendenciák azt mutatják, hogy pl. még az édes borairól ismert Sauternesben is teret tudott nyerni a szárazabb ízvilág. 

ifj szepsy istván szent tamás furmint

Fotó: Koktél Blog


 

SZENT TAMÁS MÁD SZÁRAZ FURMINT 2013

Egy igazán autentikus, 600 éves palackforma és borvidék névjegykártyájának is beillő címke. Tartályos erjesztéssel készült, határozott, gyönyörű savakkal rendelkezik. Szép, visszafogottan virágos, parfümös illat- és ízvilág jellemzi.


 

SZENT TAMÁS PERCZE SZÁRAZ FURMINT 2012

A Percze dűlő déli oldaláról lett szüretelve, három különféle parcellából, három különböző időpontban, majd az elkészült borok a palackozás előtt lettek házasítva. Érettebb az előző tételnél, szép, kerek mazsolás jegyek jellemzik. Arányos szerkezetű, visszafogott, nem a legásványosabb bor.


 

SZENT TAMÁS SZÁRAZ FURMINT 2012

A borvidék legértékesebb dűlőjéről, a Szent Tamásról származó furmintból készült. Illata és íze is nagyon komplex: fűszeres, parfümös, süteményes, vaníliás, már-már fehér csokira emlékeztető jegyek jellemzik.


 

Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!