Az első után megvolt a második is. Nagyobbak és szexisebbek voltunk, mint a múltkor, mindent megtanultunk a legjobb narancslikőrről, kóstoltunk chilis Margaritát, utaztunk többféle oldalkocsiban, ittunk folyékony Caprese salátát, most sem hanyagoltuk az Aperolt, forgatott az RTL Klub és jártunk a Trafiqban is. Ilyen volt a Szuperszexi Cointreau Bártúra…
Novemberben az Aperol, az idei elsőnél pedig a Cointreau volt a „hivatalos bártúra szponzor”, így ennek megfelelően a Bols Mixer Akadémiánál egy szuperszexi Cointreaupolitan töltötte be a welcome drink szerepét, amit a szuperszexi bártúravezető, Novák Anna modell szolgált fel a résztvevőknek. A Cointreaupolitan gyakorlatilag egy vodkamentes, az eredetinél narancsosabb Cosmopolitan, ami egyébiránt nem rossz pia, viszont nekem karakteresebb mivolta miatt azért jobban adja a vodkás verzió.
COINTREAUPOLITAN
Összetevők:
50 ml Cointreau
30 ml vörösáfonyalé
20 ml citromlé
Elkészítése:
Töltsük az összetevőket egy keverőpohárba, majd koktéljéggel shakeljük össze és szűrjük egy behűtött Y pohárba.
Díszítése:
Orange twist.
A programot a Trafiq bártendereinek előadása nyitotta, Haraszti Ferenc, Ódor András és Andrusch Dániel első körben bemutatta nekünk a Cointreaut és természetesen meg is kóstolhattunk a remek narancslikőrt, ami ugyebár prémium szeszről lévén szó, nemcsak kevert italokban, hanem önmagában fogyasztva is kellemes tud lenni. A trafiqos srácoktól megtudhattuk például, hogy az egyik legelső mozgókép a világon történetesen egy Cointreau reklám volt, a marketingre pedig azóta is nagy hangsúlyt fektetnek, jelenleg a burleszk királynője, Dita Von Teese a „Be Cointreauversial” kampányarca:
A csaknem 140 éves piának (1875-ben adták el az első palackot) nem is megy rosszul a bolt, hiszen manapság 13 millió üveggel adnak el évente és több mint 150 országban forgalmazzák (bővebb információk innen).
Az elméleti oktatás után következett a gyakorlati tapasztalások ideje, Feriék bemutatták nekünk a chilis Margaritájukat, amit egy remek kezdeményezésnek tartok, mivel kedvelem a csípőset, viszont ez már nekem is picit erősnek tűnt, ami valamelyest odavert a harmóniának, így egy könnyedebb verzióval szerintem tökéletesebb ital jöhetne létre (hozzátartozik az igazsághoz, hogy a fiúk nem árultak zsákbamacskát, előre jelezték, hogy a thai chili nem gyerekjáték, viszont aki szeretné kipróbálni a Fuego Margaritát a Trafiqban, az nyugodtan jelezheti a bártendernek, hogy csinálja gyengébbre, leteszteltem, készséggel kiszolgálják az egyéni igényeket).
FUEGO MARGARITA
Összetevők:
40 ml tequila
10 ml Cointreau
10 ml vaníliaszirup
20 ml friss limelé
1 szelet chili
Elkészítése:
Töltsük az összetevőket egy keverőpohárba, koktéljéggel shakeljük össze és szűrjük egy behűtött margaritás, martinis vagy coupe pohárba.
Díszítése:
Chilipaprika.
Itt megtalálható egy másik verzió is.
Ezek után megismerkedtünk a Sidecar sztorival és megízlelhettük a citrusosabb francia (konyak, Cointreau és citromlé egyenlő arányban) és az alkoholosabb angol változatát (konyak, Cointrau és citromlé 2:1:1 arányban), amelyek ezúttal nem cognacból, hanem Metaxából készültek (na persze nem koktélról lenne szó, ha ez ilyen egyszerű volna, a Sidecar összetevőinek különféle arányairól és az oldalkocsis katona történetéről tervben van egy különálló poszt). A bártúra résztvevőinek az első verzió ízlett jobban, én viszont a kisebbséget képviseltem a második verzióval, szerintem egyértelműen ez a jobb, a citrusok itt vannak megfelelő arányban, nem tolakszanak úgy, mint az elsőnél. Nem véletlenül az angol irányvonalhoz áll közelebb az International Bartenders Association hivatalos receptúrája…
Végezetül megtudhattuk a Trafiq filozófiáját (mindig friss és jó minőségű alapanyagok használata, klasszikus kevert italok újraértelmezése és teljesen új, csak egyedi kreációk összeállítása), ami az ország egyik legjobb bárjává teszi a műintézményt. Ezt persze mindenkinek meg kellett tapasztalnia személyesen is, így átmentünk a Hercegprímás utcára (útközben nyomtunk néhány flash mobot, hogy felhívjuk a figyelmet a tudatos, mértéktartó italfogyasztásra, tehát a társadalmi felelősségvállalásra is törekszik a bártúra közössége). Mindenekelőtt fontosnak tartom kiemelni, hogy hatalmas riszpekt jár a Trafiqnak a környéken lakók nyugalmáért tett intézkedésekért, remélhetőleg most már végérvényesen lezárul a belvárosi szórakozóhelyek üldöztetése.
Az itt megkóstolt két ital közül nálam a Vodka Caprese shot (mozzarellával és paradicsommal díszítve) vitte a prímet, amit a ház eljárása alapján készült bazsalikomos vodka (ezt egyébként egy baconös vodka mellett magában is meg lehetett kóstolni) és a Caprese saláta ihletett, melyben valami szenzációs párost alkotott az alkohol és az olasz ízvilág (az elkészítés pontos receptúrája titkos, így ezt nem tudom leközölni sajnos).
A másik kevert ital a már itt a Koktél Blogon is megismert Aperol Spritz újragondolása volt. Az Aperol 2.0 név alatt futó piára rettentően kíváncsi voltam, hiszen mégiscsak az egyik kedvenc nyári frissítő italom a kiindulási alapja. Nos, az eredeti összetevőket felturbózták ginnel, mentával és uborkával, ami kétségkívül nagyon izgalmas, ám én egy picit már soknak éreztem a különféle ízeket, nem tudtak összeállni egy egésszé, szóval én maradok a tradicionális Aperol Spritznél. Mindenesetre a kísérletező kedvért és a merészségért jár a pacsi a bártendereknek.
APEROL 2.0
Összetevők:
40 ml Aperol
20 ml gin
1 dash friss limelé
3 szelet narancs
3 szelet uborka
10 db mentalevél
1,5 dl prosecco
Szódaspricc
Elkészítése:
A proseccón és a szódán kívül az összetevőket egy minimum 4 dl-es borospohárba töltjük/tesszük, majd a poharat feltöltjük koktéljéggel. Ezek után hozzátöltjük a proseccót, óvatosan megkeverjük és hozzányomjuk a szódát.
Díszítése:
Mentacsúcs, uborkaszelet.
További képek a bártúráról itt.
A következő bártúrával kapcsolatosan itt lehet szavazni.
Kb. 1 hónap múlva csekkold az RTL Klub Gasztrotúra c. műsorát, amelyben terítéken lesz a Szuperszexi Cointreau Bártúra is!
Még több kevert italért csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!