Különleges ízélmények, citrusos zamat, vaníliaillat és gyömbérpor. Elsőre nem mindenkinek a whisky jut eszébe ezekről a szavakról, de az idei Gourmet Fesztiválon a The Macallan és a The Famous Grouse standjánál könnyen meglepetés érheti az érdeklődőt...

the macallan the famous grouse whisk(e)y scotch whisky szombati zsolt

 


A 2017-es Gourmet Fesztiválon két skót whiskymárka is képviselteti magát, a The Famous Grouse és a The Macallan. Szombati Zsolt bártender, a két márka hazai nagykövete olyan különleges ízpárosításokkal készült, amelyek közelebb hozzák egymáshoz a whisky világát és az ételeket.

„A The Famous Grouse whiskyk alapvetően narancsos, trópusi jegyekkel rendelkeznek, ezért kétféle narancsváltozatot, és választható csokoládét kínálunk a résztvevőknek. A Smoky Black füstös ízét a kandírozott narancs kicsit elnyomja, és a narancsos ízvilágot helyezi előtérbe, az édesebb tónusok felé haladva. Aki viszont preferálja a keserű ízeket, annak a kandírozott naranccsal ellentétben a szárított narancshéjból készült narancspor tökéletes választás, hiszen ez kissé kesernyésebb ízt ad az italoknak.” – mondta a The Famous Grouse magyarországi márkanagykövete.

the macallan the famous grouse whisk(e)y scotch whisky szombati zsolt

A The Macallan többek között annak is köszönheti előkelő helyét a prémium szeszek világában, hogy a végső desztilláció csupán 16%-át töltik át a mesterek a hordókba, melyeket különös gonddal választanak ki, amik a citrusos-kókuszos íztől kezdve a narancsos csokoládén át a vanília aromájáig bezárólag meghatározzák az ízét.

„A szuperprémium whisky és az eper csokiszökőkúttal mindig tökéletesen passzol egymáshoz, így az idei fesztivál egyik főszereplőjét, a savas ízvilágú epret választottam, ami a The Macallan gyömbéres, csípősebb gyümölcsös jegyeihez kiválóan illik. A 62%-os kakaótartalmú csokoládé kifogástalan választás, mivel ha ennél magasabb a kakaótartalom, túl keserű eszenciát eredményez, ami elnyomná a whisky ízét, viszont eperrel társítva szépen összecsengenek a zamatok. A vendégek választhatnak, hogy gyömbér-, vagy narancsporral kívánják-e a whiskyjüket fogyasztani, mivel ezek egyfajta ízkatalizátorként működnek, kiemelve a whisky csodálatos aromáit.” – fogalmazott Szombati Zsolt. 

Sajtóanyag alapján szerkesztette: Farkas Krisztián


 

Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Bloghoz a Facebookon és az Instagramon!