Idén is folytatódik a Bols Mixer Akadémia sikeres bártúra sorozata, mely során alkalmanként egy-egy italfajtával és bárral ismerkedhetnek meg a résztvevők. 2014 első bártúráján a Cinzano és a Kolor töltötte be a főszerepet.

Keserűk és vermutok: Campari, Aperol, Cinzano Rosso, Cinzano Extra Dry, Cinzano Bianco



A modern kori vermutok történetének egyik nagy úttörője, a Cinzano már 1757 óta foglalkozik borból, finomszeszből, valamint fűszerekből kikevert italok előállításával (Carlo és Giovanni Cinzano mellett a másik legtöbbet emlegetett vonal az Antonio Carpano által 1786-ban elkészített vermut). Domináns ízét az ürömfű adja, innen származik a vermut elnevezés is (a német wermut jelentése üröm, állítólag a szintén német Goethe iránti rajongás vezette Carpanót az elnevezéshez).

A Cinzano a klasszikusnak számító extra dry, bianco, rosso és rosé mellett ma már narancsos (Orancio) és zöldcitromos (Limetto) változatot is forgalmaz, a bártúrán mi az első hárommal kerültünk közelebbi kapcsolatba. A welcome drink például egy rozmaringgal és citrommal kiegészített biancós long drink volt, amiben a lemon-lime szóda remekül passzolt a citrusos aromákkal is bíró fehér vermuthoz.



BIANCO SPRITE

Összetevők:
8 cl Cinzano Bianco
Sprite feltöltés

Pohár:
Long drinkes.

Elkészítése:
A bianco vermutot töltsük egy koktéljéggel teli hosszúitalos pohárba, majd húzzuk fel lemon-lime szódával.

Díszítése:
Rozmaringág és ½ citromkarika

Welcome drink: Bianco Sprite



A program első felében Ódor András, a Trafiq bártendere avatott be bennünket a vermut történetébe a már említett Carpanótól a Cinzano családig, majd megtanultuk, hogy miként kell szervírozni a jégre töltött vermutfajtákat. A közhiedelemmel ellentétben 8-10 centilitert illik tölteni egy jéggel teli old fashioned pohárba, a rossót narancs-, a biancót citromszelettel, az extra száraz vermutot pedig olívabogyóval (plusz akár még egy kis olívaolajjal) díszítjük. Persze a vermut igazából egy kevert italban mutat a legjobban, így Andris végigkeverte nekünk a nagy klasszikusokat a Milano-Torinótól (Campari és rosso vermouth egyenlő arányban) a Negroni háromféle változatáig. Az alkoholosabb változatban a gin, a Campari és a rosso vermouth aránya 4:2:2, míg a gyengébbikben 3:3:3 volt (ez utóbbi a hivatalosan elfogadott). A legérdekesebb mégis az előadó saját twistje, a Donna Negroni volt, melyben a keményvonalas Camparit lecserélte a visszafogottabb és finomabb Aperolra, valamint feldobta egy kis málnával és feketeborssal.



DONNA NEGRONI

Összetevők:
3 cl gin
3 cl rosso vermouth
3 cl Aperol
Málna
Frissen őrölt feketebors

Pohár:
Old Fashioned.

Elkészítése:
Tegyünk néhány szem málnát egy keverőpohárba, nyomkodjuk meg bárkanállal, töltsük fel koktéljéggel, majd a többi összetevővel együtt keverjük össze és szűrjük egy koktéljéggel teli old fashioned pohárba.

Donna Negroni




Volt még egy ráadás is a sorban, mégpedig egy sour, amely az egyik legtradicionálisabb fajtája a kevert italoknak, csak most éppen egy zseniális biancós-vaníliás verzióban próbáltuk ki.



BIANCO SOUR

Összetevők:
4 cl Cinzano Bianco
2 cl frissen facsart citromlé
0,5 cl vaníliaszirup
0,5 cl vanílialikőr
0,5 cl cukorszirup

Pohár:
Old fashioned.

Elkészítése:
Az összetevőket shakerben koktéljéggel együtt rázzuk össze és szűrjük egy zúzott jéggel teli old fashioned pohárba.

Díszítés:
½ citromkarika.

Bianco Sour



A bárlátogatásunk áldozata ezúttal a Gozsdu-udvar Király utcai bejáratánál található Kolor volt. A Gozsdu nemhiába lett Budapest új belvárosa, elképesztő mennyiségű ember és hihetetlen hangulat uralkodik az itteni vendéglátóhelyeken, a Kolor két szintje közül a színvonalas enteriőrrel bíró felsőn ottlétünkkor gyakorlatilag egy tűt sem lehetett volna leejteni, így minket a szellősebb és romkocsmásabb alsó szinten fogadtak. Az elején kicsit lassan indult be a kiszolgálás, de utána azért gyorsan elkészítették az italainkat, az első egy szimpla bianco vermut volt jégre töltve, uborkával és mentával kiegészítve, ami amúgy kifejezetten jól sikerült, ahogyan a rosso vermutból, áfonyából és zöldcitromból készült long drink sem volt rossz, bár az áfonyás piákért nem különösebben rajongok. A Kolornak mindenesetre hatalmas riszpekt, hiszen elévülhetetlen szerepük van a Gozsdu-udvar felemelkedésében.



Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!