A Veritas Borkereskedés nemrég az újvilági borok egyik zászlóshajójának számító Kaliforniával szélesítette a szortimentjét, a remek tételek bemutatójára pedig jómagam is meghívást kapott. A Veritas választása a Keresztapja c. film rendezőjének, Francis Ford Coppollának a borászatára és a jelenleg regnáló amerikai elnök, Barack Obama egyik kedvencére, a Duckhornra esett. Borok Sonoma Countyból és Napa Valleyből, Szik Mátyás kétszeres  magyar bajnok sommelier ételajánlójával.

veritas kóstoló bor duckhorn copolla

Fotó: Koktél Blog

 


 

COPOLLA DIAMOND COLLECTION CHARDONNAY 2014 

veritas kóstoló bor duckhorn copolla
90% chardonnay, 8% viognier, 2% riesling

Érlelés: 9 hónap francia hordóban és tartályban

Food pairing: vaníliás jus-vel locsolt kacsa

Intenzív illattal, sok-sok körtével és a tölgyfahordó miatt vaníliával. Nagyon behízelgő.


 

DUCKHORN MIGRATION RUSSIAN RIVER VALLEY CHARDONNAY 2013 

veritas kóstoló bor duckhorn copolla
100% chardonnay

10 hónap érlelés 90% hordóban (100% francia kishordó), 10% tartályban

Food pairing: harcsa, káposztába göngyölt karfiolpürével

Sok keksszel, hosszú, de nem bántó keserűséggel a végén. Karakteresebb a Copolla Chardonnayhoz képest, emiatt személy szerint jobban is favorizáltam.


 

COPOLLA DIAMOND COLLECTION PINOT NOIR 2013 

veritas kóstoló bor duckhorn copolla
100% pinot noir

Érlelés: 9 hónap francia hordóban

Food pairing: sült kacsa szilva rizottóval

Gyümölcsös (ezen belül is piros bogyós gyümölcsök jelennek meg, leginkább érett eper) és egyben nagyon kiegyensúlyozott.


 

DUCKHORN MIGRATION RUSSIAN RIVER VALLEY PINOT NOIR 2013 

veritas kóstoló bor duckhorn copolla
100% pinot noir

Érlelés: 10 hónap francia hordóban

Food pairing: kápia rizottó kecskesajttal

Meggy, narancs, fahéj és szegfűszeg, komoly lecsengéssel. Személyes kedvencem volt a megkóstolt pinot noirok közül.


 

DUCKHORN GOLDENEYE ANDERSON VALLEY PINOT NOIR 2012 

veritas kóstoló bor duckhorn copolla
100% pinot noir

Érlelés: 16 hónap 100% francia hordóban

Food pairing: szarvas carpaccio meggyes, chilis csokimártással

A pinot noirok közül itt jelentkeznek legjobban a földes jegyek, cseresznye és kakaó kíséretében. Állítólag ez a tétel szerepel a Fehér Ház borlapján is.


 

COPOLLA DIAMOND COLLECTION ZINFANDEL 2013

veritas kóstoló bor duckhorn copolla
77% zinfandel, 23% petit syrah

Érlelés: 12 hónap francia hordóban

Food pairing: libacomb lilakáposztával

Frissessége, piros bogyós gyümölcsössége miatt igazi jolly joker a food pairingnél.


 

DUCKHORN DECOY SONOMA COUNTY ZINFANDEL 2013 

veritas kóstoló bor duckhorn copolla
100% zinfandel

Érlelés: 10 hónap többségében francia hordóban

Food pairing: disznóoldalas BBQ, ananásszal

Pikáns és édes fűszeres jegyek, elsősorban feketeborssal, szegfűszeggel és szerecsendióval.


 


COPOLLA DIAMOND COLLECTION MERLOT 2013 

veritas kóstoló bor duckhorn copolla
76% merlot, 24% syrah

Érlelés: 12 hónap francia hordóban

Food pairing: sült marhabélszín szarvasgombás burgonyapürével

Könnyed, az érdekes „házasítás” ellenére viszont nem sok finesszel rendelkezik.


 

COPOLLA DIAMOND COLLECTION CLARET 2013

veritas kóstoló bor duckhorn copolla 
76% cabernet sauvignon, 19% petit verdot, 3% merlot, 2% cabernet franc

Érlelés: 12 hónap francia hordóban

Food pairing: rib eye steak mentaleveles szósszal

A Diamond család csúcstétele. A Cabernet Sauvignon jegyei viszik a fő vonalat, de a petit verdot miatt szép eukaliptuszos-mentás felhangok is megtalálhatóak benne.


 

COPOLLA DIRECTOR’S CABERNET SAUVIGNON 2013

 veritas kóstoló bor duckhorn copolla
90% cabernet sauvignon, 6% merlot, 2% petit verdot, 1% cabernet franc, 1% malbec

Érlelés: 55% francia hordóban, 45% amerikai hordóban

Food pairing: steak, körtés, gorgonzolás rukkola salátával

A Diamond családnál magasabb szintre sorolt Director’s kollekció tagja. Nagyon elegáns, egyensúlyos, fekete bogyós gyümölcsökkel, étcsokoládéval és némi füsttel.


 

DUCKHORN PARADUXX NAPA VALLEY Z BLEND RED WINE 2011 

veritas kóstoló bor duckhorn copolla
67% zinfandel, 28% cabernet sauvignon, 5% merlot

Érlelés: 16 hónap 75% francia hordóban, 25% amerikai hordóban

Food pairing: báránygerinc bazsalikomos zöldborsómártással

A Duckhorn Paraduxx pincészetétől. Elegancia, földes jegyek, meggy, csokoládé és édes fűszerek jellemzik. 
 


 

Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!