A metaxás és a tikis szakkör után a Magyarországon csak mostanában felfutó geneverrel és egy új, abszolút a mostani trendet követő likőrrel ismerkedhettünk meg a Bols Mixer Akadémia szokásos agytágításának soros állomásán.
A genever egy kifejezetten érdekes pia. Egy olyan elvetemült, mint én, aki még tisztán is kedveli a gint, tisztelettel fordul hozzá, mégiscsak a nagy elődről van szó. A száraz próba során erős, gabonára (egyesek szerint élesztőre) emlékeztető illatot produkál. A ginnel ellentétben egyáltalán nem élvezetes tisztán fogyasztva, kevert italok összetevőjeként viszont szebbet képes produkálni. Bizonyította ezt a Negroni-teszten is, amikor a nagy klasszikust Ódor András, a Trafiq bártendere kétféle verzióban készítette el. A twistek feketeborssal és gránátalmával lettek érzékenyítve a Campari és a vermutok kesernyés ízére, az egyikben a Bols Silver Top London Dry Gin, a másikban pedig a Bols Genever volt az alapszesz. Ár-érték arányban hiába remek pia az előbbi, utóbbival kicsit – a fentiknek megfelelően – harmonikusabb változat jött létre. Mindenesetre az eredeti Negroni simán leveri elődeit, a Milano-Torinót és az Americanót, a felturbózott variációk pedig már sokkal fogyaszthatóbbak a kevésbé műértők számára is.
NEGRONI
Összetevők:
30 ml gin
30 ml Campari
30 ml rosso vermouth
Pohár:
Old fashioned.
Elkészítése:
Az összetevőket töltsük egy koktéljéggel teli old fashioned pohárba, majd óvatosan keverjük meg bárkanállal.
Díszítése:
Félbevágott narancsszelet.
A Negroni az International Bartenders Association hivatalos kevert itala (IBA Official Cocktail).
A jelenleg forgalomban lévő Bols Genever mellett megkóstoltunk egy 1979-es (!) kiadást is. A gyönyörű kerámiapalackból elővarázsolt pia illata a hosszas pihenés ellenére rendkívül harsányan viselkedett, ízében azonban már jóval visszafogottabb, kevésbé telt volt.
Az est másik főszereplője az elképesztően széles Bols likőrcsalád legfrissebb tagja, a Honey. Ahogyan a nevéből is kiderült, az új termék a mostani italtrendnek megfelelően mézes ízesítéssel készült és abszolút fogyasztható akár önmagában is, főleg annak, aki kedveli a mézes Negrót. Merthogy a hollandok egy az egyben lemásolták a magyar cukorka ízét. Persze nem csak tisztán, hanem kevert italban is nagyon adja a Honey, már a rendezvény welcome drinkje is egy mézes Genever Sour volt, amibe talán még egy kicsit túl sokat is tettek belőle.
MÉZES GENEVER SOUR
Összetevők:
Bols Genever
Bols Honey
citromlé
cukorszirup
Pohár:
Coupé.
Elkészítése:
Az összetevőket koktéljéggel együtt shakerben rázzuk össze, majd szűrjük egy előhűtött coupé pohárba.
Díszítés:
Citromhéj.
Természetesen Ódor Andrist is megihlette az újdonság, az elképesztő külsőségekkel szervírozott Nils Holgersonba nemcsak a Honey, hanem ezen a vonalon maradva virágporral (!) infuzált genever és mézvíz is került. Elsőre kicsit megijedtem a virágpor használatától, na nem azért, mert allergiás vagyok rá, hanem mert önmagában már volt szerencsém megkóstolni és hát finoman szólva sem nyújtott kellemes élményt. Ebben a kevert italban viszont jól működött.
NILS HOLGERSON
Összetevők:
40 ml virágporral infuzált Bols Genever
20 ml Bols Elderflower
10 ml Bols Honey
20 ml friss narancslé
1 öntet grapefruit bitter
20 ml mézvíz
10 ml lime
Pohár:
Old fashioned.
Elkészítése:
Az összetevőket rázzuk össze koktéljéggel együtt shakerben és szűrjük egy koktéljéggel teli old fashioned pohárba.
Díszítése: lásd a fenti fotón.
Még több kevert italért csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!