A metaxás és a tikis szakkör után a Magyarországon csak mostanában felfutó geneverrel és egy új, abszolút a mostani trendet követő likőrrel ismerkedhettünk meg a Bols Mixer Akadémia szokásos agytágításának soros állomásán.

jenever bols genever bols nils holgerson bols honey mézes genever sour szakkör ódor andrás negroni

jenever bols genever bols nils holgerson bols honey mézes genever sour szakkör ódor andrás negroni


 

A genever egy kifejezetten érdekes pia. Egy olyan elvetemült, mint én, aki még tisztán is kedveli a gint, tisztelettel fordul hozzá, mégiscsak a nagy elődről van szó. A száraz próba során erős, gabonára (egyesek szerint élesztőre) emlékeztető illatot produkál. A ginnel ellentétben egyáltalán nem élvezetes tisztán fogyasztva, kevert italok összetevőjeként viszont szebbet képes produkálni. Bizonyította ezt a Negroni-teszten is, amikor a nagy klasszikust Ódor András, a Trafiq bártendere kétféle verzióban készítette el. A twistek feketeborssal és gránátalmával lettek érzékenyítve a Campari és a vermutok kesernyés ízére, az egyikben a Bols Silver Top London Dry Gin, a másikban pedig a Bols Genever volt az alapszesz. Ár-érték arányban hiába remek pia az előbbi, utóbbival kicsit – a fentiknek megfelelően – harmonikusabb változat jött létre. Mindenesetre az eredeti Negroni simán leveri elődeit, a Milano-Torinót és az Americanót, a felturbózott variációk pedig már sokkal fogyaszthatóbbak a kevésbé műértők számára is.


 

jenever bols genever bols nils holgerson bols honey mézes genever sour szakkör ódor andrás negroni


 

NEGRONI

Összetevők:
30 ml gin
30 ml Campari
30 ml rosso vermouth

Pohár:
Old fashioned.

Elkészítése:
Az összetevőket töltsük egy koktéljéggel teli old fashioned pohárba, majd óvatosan keverjük meg bárkanállal.

Díszítése:
Félbevágott narancsszelet.

A Negroni az International Bartenders Association hivatalos kevert itala (IBA Official Cocktail).

A jelenleg forgalomban lévő Bols Genever mellett megkóstoltunk egy 1979-es (!) kiadást is. A gyönyörű kerámiapalackból elővarázsolt pia illata a hosszas pihenés ellenére rendkívül harsányan viselkedett, ízében azonban már jóval visszafogottabb, kevésbé telt volt.


 

jenever bols genever bols nils holgerson bols honey mézes genever sour szakkör ódor andrás negroni


 

Az est másik főszereplője az elképesztően széles Bols likőrcsalád legfrissebb tagja, a Honey. Ahogyan a nevéből is kiderült, az új termék a mostani italtrendnek megfelelően mézes ízesítéssel készült és abszolút fogyasztható akár önmagában is, főleg annak, aki kedveli a mézes Negrót. Merthogy a hollandok egy az egyben lemásolták a magyar cukorka ízét. Persze nem csak tisztán, hanem kevert italban is nagyon adja a Honey, már a rendezvény welcome drinkje is egy mézes Genever Sour volt, amibe talán még egy kicsit túl sokat is tettek belőle.


 

jenever bols genever bols nils holgerson bols honey mézes genever sour szakkör ódor andrás negroni


 

MÉZES GENEVER SOUR

Összetevők:
Bols Genever
Bols Honey
citromlé
cukorszirup

Pohár:
Coupé.

Elkészítése:
Az összetevőket koktéljéggel együtt shakerben rázzuk össze, majd szűrjük egy előhűtött coupé pohárba.

Díszítés:
Citromhéj.

Természetesen Ódor Andrist is megihlette az újdonság, az elképesztő külsőségekkel szervírozott Nils Holgersonba nemcsak a Honey, hanem ezen a vonalon maradva virágporral (!) infuzált genever és mézvíz is került. Elsőre kicsit megijedtem a virágpor használatától, na nem azért, mert allergiás vagyok rá, hanem mert önmagában már volt szerencsém megkóstolni és hát finoman szólva sem nyújtott kellemes élményt. Ebben a kevert italban viszont jól működött.


 

jenever bols genever bols nils holgerson bols honey mézes genever sour szakkör ódor andrás negroni


 

NILS HOLGERSON

Összetevők:
40 ml virágporral infuzált Bols Genever
20 ml Bols Elderflower
10 ml Bols Honey
20 ml friss narancslé
1 öntet grapefruit bitter
20 ml mézvíz
10 ml lime

Pohár:
Old fashioned.

Elkészítése:
Az összetevőket rázzuk össze koktéljéggel együtt shakerben és szűrjük egy koktéljéggel teli old fashioned pohárba.

Díszítése: lásd a fenti fotón.


 

Még több kevert italért csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!