Egy remek portfólió kóstolót tartott a Nagygombos Borászat és a Barta Pince a Béterv lakásétteremben a múlt héten. Íme a két borászat bemutatása és a lekóstolt tételek listája.

barta nagygombos bor

 

NAGYGOMBOS BORÁSZAT

A Mátrai egyike az északi fekvésű magyar borvidékeknek, ahol a déli országrészeknél kiegyenlítettebb éghajlat miatt a szőlő érése lassabban, egyenletesebben megy végbe. Így egy ízgazdag rozéalapanyag fejlődik, ami megőrzi élénk, üdítő savait, ugyanakkor az ültetvények déli, délnyugati és nyugati fekvése, valamint a meszes nyirok altalajon húzódó homokos lösztalaj a zamatos gyümölcsaromák kifejlődését segíti. A Nagygombos szőlőinek fajtaösszetétele sok lehetőséget kínál a rozé műfajában. A klasszikusnak számító kékfrankos rozé mellett házasítást is készítenek rozéból, amelynek összetételét az aktuális évjárat adottságaihoz igazítják. Emellett olyan, itthon ritkaságnak számító fajtával is foglalkoznak, mint a burgundiai eredetű gamay noir. A rozékészítésnek itthon is megvannak a bevett módszerei, a Nagygombosnál azonban nyitottak a kísérletezésre, így a Gamay Noir Rosé készítésekor az acéltartályok mellett részben zempléni tölgyfa hordós érlelést is alkalmaznak. Fontos szempont a rozékészítés során, hogy minden munkafázisnak megadják a szükséges időt, így rozéink általában a szüretet követő tavasszal kerülnek forgalomba. Boraik készítésénél a természetességre törekszenek, ezért semmilyen adalékanyagot, aromát és színanyagot nem használnak, valamint fontosnak tartják, hogy az ültetvény a lehető legkörnyezetbarátabb permetezőszereket kapja. Egy rozé könnyed eleganciáját szerintük egy női borász tudja igazán megvalósítani, így a Nagygombos-borokat Takács-Barta Anna készíti Vicián Károly segítségével.

NAGYGOMBOS ROSÉ CUVÉE 2016
fajta: 40% merlot, 35% zweigelt, 25% kékfrankos
alkohol: 12,0%
sav: 5,7 g/l

NAGYGOMBOS KÉKFRANKOS ROSÉ 2016
fajta: kékfrankos
alkohol: 12,0%
sav: 5,6 g/l

GRÓF GRASSALKOVICH GAMAY NOIR ROSÉ 2016
fajta: gamay noir
alkohol: 12,5%
sav: 6,6 g/l

GRÓF GRASSALKOVICH GAMAY NOIR ROSÉ 2015
fajta: gamay noir
alkohol: 12,5%
sav: 5,0 g/l

barta nagygombos bor

barta nagygombos bor

barta nagygombos bor

BARTA PINCE

Mivel a birtokuk „átaludta” a kemikáliákat korlátozás nélkül használó évtizedeket, így a talaja ma is érintetlen. A szőlőművelés során törekszenek az organikus módszerek használatára, boraikat pedig a lehető legkisebb technológiai beavatkozással készítik. E szemléletmódnak megfelelően boraik szinte kizárólag spontán erjednek, a szőlőben és a pincében található, természetes élesztők munkájára bízzák magukat. Fontosnak tartják, hogy boraik tükrözzék a termőhely egyedi adottságait. Szerencsről Mád felé tartva akaratlanul is elkapja tekintetünket a Király-hegy egyik legimpozánsabb és legmeredekebb részén fekvő birtok: az Öreg Király dűlő. Nemcsak kivételes fekvésével, hanem a fokozatosan, kőről kőre kirakott teraszaival is kitűnik a tájból. Ezt a területet már a 13. században is szőlőtermesztésre használták, és innen származott a Tokaji borvidék egyik legtöbbre tartott bora, ami a Rákócziakat is rabul ejtette. Azonban, mint minden különlegességért, ezért is meg kell szenvedni: a köves talaj a meredek lejtéssel együtt rendkívül nehezen művelhető. Az itt termő szőlő mindig is különleges minőségű volt, de a mennyiségi bortermelés igényeit nem elégítette ki, ezért a második világháború után a dűlőt elhagyták, és azt fokozatosan beborította az akácerdő. A terület nagy részét a Barta család vásárolta meg 2003-ban, és ekkor kezdődött a dűlő mai napig tartó újratelepítése is. A dűlő talaja köves, vulkanikus riolittufa, amiben zeolit és vörösagyag is található. A terület 80%-án részben T85-ös, részben a régi szőlőkből fellelt ún. madárkás furmint klónok, míg a fennmaradó területen hárslevelű, sárga muskotály és kövérszőlő terem. A hektáronkénti tőkeszám 10 000 és 5 800 darab között váltakozik. A hagyományos művelési módú szőlőben teljesen mellőzik a gyomirtók és a felszívódó szerek használatát.

BARTA ÖREG KIRÁLY DŰLŐ FURMINT 2013
fajta: 100% furmint
alkohol: 13,4%
cukor: 8,1 g/l
sav: 8,2 g/l

BARTA ÖREG KIRÁLY DŰLŐ FURMINT 2015
fajta: 100% furmint
alkohol: 13,39%
cukor: 7,7 g/l
sav: 6,8 g/l

BARTA ÖREG KIRÁLY DŰLŐ FURMINT VÁLOGATÁS 2015
fajta: 100% furmint
alkohol: 13,5%
cukor: 9,4 g/l
sav: 6,7 g/l

BARTA ÖREG KIRÁLY DŰLŐ FURMINT VÁLOGATÁS 2016
fajta: 100% furmint
alkohol: 13,2%
cukor: 7 g/l
sav: 6,8 g/l

BARTA ÖREG KIRÁLY DŰLŐ HÁRSLEVELŰ 2015
fajta: 100% hárslevelű
alkohol: 13,38%
cukor: 12,7 g/l
sav: 6,3 g/l

BARTA ÖREG KIRÁLY DŰLŐ 6 PUTTONYOS TOKAJI ASZÚ 2013
fajta: 100% furmint
alkohol: 9,0%
cukor: 246,2 g/l
sav: 7 g/l

barta nagygombos bor


barta nagygombos bor

barta nagygombos bor

Fotók: Furmint Photo 

Sajtóanyag alapján szerkesztette: Farkas Krisztián

Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Bloghoz a Facebookon és az Instagramon!