Ha whiskyről van szó, akkor különösen a single maltokat kedvelem, de ennek ellenére nagyon kíváncsian vártam, hogy lekóstolhassam a Johnnie Walker Colours teljes blended sorát. Persze egyik-másik taggal már azt hiszem nagyon sokan találkoztak, hiszen mégiscsak a világ legnépszerűbb skót whiskymárkájáról van szó, de így egyben azért mindenképpen különleges élménynek ígérkezett. Főként, hogy a Whisky Show előestéjén az egyik legismertebb whiskynagykövet, az igazi showman Colin Dunn tartott vezetett kóstolót, aki ráadásul food pairingként még Rococo kézműves csokikat is hozott az italok mellé.

Johnnie Walker Colours sor

 


JOHNNIE WALKER BLUE LABEL (40 térf.%) & ROCOCO EARL GREY TEA ORGANIC DARK CHOCOLATE (65%, Earl Grey teával)

Kicsit meglepő módon egyből a sor csúcsával kezdtünk, a kultikus Blue Labellel, amit 20-50 éves összetevőkből kevertek ki. Néhány éve már volt szerencsém a kék címkéhez, mostanra pedig már fejlődött annyit a kóstolótechnikám, hogy jobban tudjam az akkorinál értékelni. Anno inkább a robosztusságát éreztem ki, most újrakóstolva már szépen jöttek az érett, édes, aszalt gyümölcsökre emlékeztető jegyek, a kifinomult malátával együtt (pont ezek miatt szépen mutatott volna a Platinum mögött zárásként) és megfelelően működött a könnyed teás étcsokival is. Azt viszont továbbra is tartom, hogy ár-érték arányban nemcsak a piacon, de a sorban is létezik jobb préimium blended whisky a Blue Labelnél. Itt egy általam már nem először tapasztalt, de pont ezért jócskán elítélt kóstolási módszerre kérte meg az egyébként szenzációs Colin Dunn a résztvevőket: mindenkinek 60 másodpercig a szájában kellett tartani a Blue Labelt, ami szerinte elfogadást, elutasítást, majd nirvanát eredményez, mivel az alkohol nyálban történő eltűnését követően már a selymes textúra marad. Ez az egész showelemnek biztosan nagyon jó, de ha valaki komolyan szeretne megismerkedni az adott itallal, akkor szerintem ezt felejtse el. A megfelelő kóstolástechnikáról még tavaly írtam, eszerint a magas alkoholtartalmú italoknál körültekintőnek kell lennünk: egy kis nyálat össze kell gyűjtenünk a nyelvünk hegyén (ebben az alkohol erőssége mérséklődik valamelyest és könnyebben előtérbe kerülnek aromák), meg kell forgatnunk az italt a szánkban és le kell nyelnünk (vagy ki kell köpnünk a köpőcsészébe). Ha mindenféle előkészület nélkül vesszük az italt a szánkba és egy egész percig ott is tartjuk, akkor úgy lemarja az alkohol az ízlelőbimbóinkat, hogy mire eltűnik az alkohol, addigra úgysem fogunk semmit érezni a nyálunkban amúgy szintén feloldódott aromákból. Zárásként annyit, hogy talán a Blue Label palackjának tett a legjobban a néhány éve megújított palackforma.

Colin Dunn

    Colin Dunn


JOHNNIE WALKER RED LABEL (40 térf.%) & ROCOCO DARK CHOCOLATE FLORAL BAR WITH VIOLET (65%, ibolyaolajjal)

Egészen groteszk élmény volt a Blue Labeltől azonnal az egyébként a világ legnépszerűbb whiskyjéhez, a Red Labelhez visszakanyarodni.  Ár-érték arányban ez egy rendben lévő whisky, viszont mégiscsak egy alapkategóriás, fiatal, könnyed, kicsit karcos tétel, aminek azért a közelébe sem kellene kerülnie egy csúcskategóriás, 20-50 éves kékcímkéshez. Mindenesetre a szintén harsányka ibolyás étcsokival szépen muzsikált együtt. 


JOHNNIE WALKER BLACK LABEL (40 térf.%) & ROCOCO SEA SALT ORGANIC DARK CHOCOLATE (65%, tölggyel füstölt tengeri sóval)

A személyes kedvencem a kóstolósorból. Egy komplex, mély, harmónikus whisky szép füsttel és gazdag malátás jegyekkel. Legalább 12 éves whiskykből keverték ki, nemhiába volt a nagyivó hírében álló Winston Churchill nagy kedvence és a magasabb kategóriájú whiskyk közül nemhiába ebből adják el a legtöbbet a világon (merthogy ár-érték arányban is rendben van). A tőzeghez és a füsthöz remekül ment a tengeri sóval ízesített étcsoki is. 

JOHNNIE WALKER DOUBLE BLACK (40 térf.%) & ROCOCO ALMOND & ROSEMARY SEA SALT ORGANIC DARK CHOCOLATE (40%, tengeri sóval, pirított mandulával, rozmaring illóolajjal)

A Black Label sikerét meglovagolva a Johnnie Walker 2010-től bevezette a Double Blacket, ami elvileg egy jóval intenzívebb kategória, azonban én maximum több édességet éreztem, nagyobb komplexitást vagy füstösséget nem. Azt viszont meg kell hagyni, hogy a Double Black dizájnja a legletisztultabb a sorból és a legszebben, legelegánsabban közvetíti, pontosan mi is van a palackban. A tőzeg meg a füst miatt persze itt is működött a sós (és pirított mandulás, rozmaringos) étcsoki. 


JOHNNIE WALKER GOLD LABEL RESERVE (40 térf.%) & ROCOCO HONEYCOMB CRUNCH BEE BAR IN ORGANIC MILK CHOCOLATE (40%, lépesmézzel)

A korábban Gold Label 18 Year Old néven futó kategória a Johnnie Walker portfóliófrissítésének áldozata lett és hiába kapta meg a jól hangzó Gold Label Reserve nevet, ez már egy fiatalabb, kormegjelölés nélküli változat. Ennek ellenére egy nagyon kifinomult, krémes, mézes, édes vonalú blendet sikerült összehozni, egy igazi csajos whiskyt, ami érthető módon nagyon szépen viselkedett a lépesmézes tejcsoki kíséretében is.


JOHNNIE WALKER PLATINUM LABEL 18 YEAR OLD (40 térf.%) & GRENADA CHOCOLATE COMPANY SALTY-LICIOUS ORGANIC DARK CHOCOLATE (71%)

A 18 éves Gold Label helyét a 18 éves Platinum Label vette át, ami már-már egy idősebb konyak szofisztikáltságával rendelkezik, egy gazdag és mély whisky (a kicsit különböző karaktere ellenére méltó alternatívája lehet a kétszer drágább Blue Labelnek). Az édes, érett, melengető jegyei viszont nem igazán működtek a magas kakaótartalmú étcsokival (a food pairingnek van egy olyan iránya, ami az ellentétekre épül, de itt ez sem jött össze sajnos). 

Johnnie Walker & Rococo
 


 

Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!