Hogy mi köze van Skócia legfiatalabb whiskylepárlójának az ottani Petőfi Sándorhoz és a természetvédelemhez? Hogy melyik az évezred első skót whiskyje vagy éppen mit nevezünk az ördög puncsos táljának? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphattunk a WhiskyNet januári Arran whiskykóstolóján, ahová a Koktél Blog is meghívást kapott.



 


A skóciai Arran szigetét a 19. század elején gyakorlatilag ellepték az illegális whiskylepárlók, állítólag több mint 50 desztilláló működött itt a legvirágzóbb időszakban. Ezek aztán szépen lassan lehúzták a rolót, 1837-ben az utolsó is bezárt és mintegy 160 évig az égvilágon senki nem készített itt scotchot. 1995-ben azonban Harold Currie megalapította Skócia legfiatalabb lepárlóját Lochranza közelében, melynek érdekessége, hogy a sziget északi részén található, pedig a múltban inkább délebbre építkeztek. A magyarázatot az akkori lepárlómester, bizonyos Gordon Mitchell adta meg, aki az egyik legtisztább skót forrás, a Loch na Davie közelségével indokolta a helyszínválasztást, lévén a víz kulcsfontosságú a whisky készítésénél. A mini Skóciának is becézett szigetet egyébként egyedi, magas hőmérsékletű mikroklíma jellemzi, melynek köszönhetően az itt készült italok malátás karakterét intenzív citrusosság egészíti ki, az érlelési folyamat pedig az átlagosnál gyorsabban megy végbe.


Az 1995-ben épült Arran lepárló és az 1997-ben felhúzott látogatóközpont, melyet maga Erzsébet királynő adott át (fotó: arrantrust.org)


 


Az Arran lepárlójának felhúzása során olyannyira vigyáztak a természeti értékekre, hogy egy saspár fiókáinak kiköltése miatt még az építkezést is leállították néhány hétre (a madarak megjelennek a desztilláló logójában is), a természetvédelem pedig azóta is fontos szerepet játszik a márka életében. Az első whiskyket 2000-ben dobták piacra, azonban ekkortájt még finoman szólva is csak keresték a helyüket a single malt térképen. Az első igazi sikert a 2006-os palackozású Arran 10 Years hozta meg, mely számos díjat bezsebelt és a bibliagyártó Jim Murray mértékadó értékelésén is igen jól teljesített 2007-ben. Ezt követően elkezdtek szépen karakteresedni, letisztulni, megkomolyodni. A gyönyörű dobozolású multivintage (azaz egy lepárló különböző évjáratú és gyakran különböző hordótípusokban érlelt whiskyjeiből összeállított tételek) palackozások pedig a legnagyobbak közé emelték az Arrant.


 

Robert Burns (fotó: en.wikipedia.org)


 


ARRAN ROBERT BURNS BLENDED 5 YEARS (40%)
Skócia legnagyobb költője, Robert Burns komoly szerepet játszott abban, hogy a whisky az ország nemzeti italává emelkedett. 1786-os, The Author’s Earnest Cry and Prayer versével ugyanis sikerrel gyakorolt nyomást a brit parlamentre, hogy ne vessenek ki extra adót a whiskyre. Burns egyenesen a skótok szuverenitását féltette a tervezett jogszabálytól, hiszen az intézkedés egyértelműen az angol ginnek kedvezett volna.


 

„Freedom and whisky gang theigether” („Szabadság és whisky együtt jár”)
Robert Burns (1786): The Author’s Earnest Cry and Prayer


 

Na jó, de hogy jön mindehhez az Arran? Úgy, hogy 2000 óta tagjai a Robert Burns World Federationnek és kizárólag ők forgalmazhatnak hivatalos Robert Burns palackozást. Az ötéves érlelésű Burns Blended egyébként szép bevezető itala volt a kóstolónak: egy sima könnyed, gyümölcsös kevert whisky, kicsi tőzegfüsttel a háttérben. Ráadásként még remek ár-érték aránnyal is rendelkezik.


 

ARRAN ORKNEY BERE SINGLE MALT (46%)
Skócia egyik legősibb árpafajtáját még a 9. század környékén a vikingek vitték Nagy-Britanniába és egészen a 20. századig használták, majd a jobb hozam érdekében elkezdték mindenféle variánsát kifejleszteni. 2004-ben aztán az Orkney Főiskola agronómiai intézetének segítségével az Arran visszatért a gyökerekhez és egy 5800 palackos limitált kiadást dobott piacra a Bere árpa jegyében (a Kynagarry Farm együttműködésének köszönhetően a Bruichladdich is előállt már Bere Barley kiadással). A nyolc évig amerikai tölgyfahordóban érlelt whisky erősen malátás, fűszeres aromákkal bír, csípős lecsengéssel.


 

ARRAN MILLENIUM CASKS SINGLE MALT (53,5%)
Nevéből adódóan 45 db (35 db bourbon és 10 db sherry) olyan hordó tartalmából keverték ki, melyeket 1999. december 31. és 2000. január 1. között töltöttek meg. A gyönyörű címkén és a nem kevésbé impozáns dobozon a kétarcú Janus figyel, aki a római mitológiában többek között a kezdet és a vég istensége, ezzel asszociálva az ezredfordulóra. A felhasznált hordók miatt komplex illatok, ízében elsősorban bourbonös jegyek jellemzik, némi sherrys hatással kiegészülve. A Millenium Casks amúgy jótékony célokat is szolgál, minden egyes eladott palack után egy fonttal gazdagodik a természetvédelemmel foglalkozó Arran Trust szervezet.


 


ARRAN SINGLE BOURBON CASK SINGLE MALT (48,3%)
Mindössze 107 darabot palackoztak le belőle az 548-as bourbon hordóból. Minden üveget és hozzá tartozó dobozt egyedileg, kézzel sorszámoztak. A WhiskyNet szerint az egyik legtipikusabb Arran. Ízében és lecsengésében némi gyümölcsösség érzékelhető, pár csepp víz hatására szépen kinyílik.


 

ARRAN SINGLE SHERRY CASK SINGLE MALT (50,5%)
A bourbonös testvéréhez hasonlóan ez is egy igazi limitált kiadás, összesen 200 darabot palackoztak le belőle, mégpedig a 387-es sherry hordóból. Ennek is minden üvegét, dobozát kézzel sorszámozták. Ízében a vad sherry, illatában és lecsengésében pedig a fűszeresség jelenik meg. Egy kis víz természetesen ezt sem rontja el.


 

ARRAN DEVIL’S PUNCH BOWL (53,1%)
Ahogyan a The Maltbank Herald blog is fogalmazott, az Arrannak bizony nagyon jól áll a Devil’s Punch Bowl. Nemhiába jött ki a második kiadás. 24 különböző 1996 és 2006 között desztillált, bourbon és sherry hordós érlelésből keverték ki, melyek között megtalálhatóak a lepárló legrégebbi párlatai, megspékelve például a 2006-os tőzegelt változattal (ezek pontos listája itt olvasható). Az Arrantól szokatlan, extrém csomagolás mögött egy komplex, friss, virágos, gyümölcsös illatú, ízében szintén összetett, de mindenképpen kiegyensúlyozott, gazdag sherrys jegyekkel, tőzeges felhanggal, hosszú lecsengéssel. A Devil’s Punch Bowl, vagyis az Ördög Puncsos Tálja egyébként egy völgy Arran szigetén.


 

Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!