A felvezetés kapcsán itt és itt már szóba került az idei Bikavér Párbaj, ahol egy mesterkurzuson vettem részt Lőrincz György (St. Andrea Szőlőbirtok) és ifj. Heimann Zoltán (Heimann Családi Birtok) vezetésével. A múltkori sorhoz képest Eger sokkal változatosabb sorral érkezett, ugyan ezúttal is csak egyetlen évjáratból, de sokkal szélesebb spektrumon mozogtak a tételek a könnyedebb, gyümölcsösebbtől egészen az agyonhordózottig. Márai szavaival élve volt itt engeszteltebb édeskés válfaj, illetve tömör és fanyar is. Az egri sor így abszolút pariban volt a most is zseniális szekszárdi kóstolósorral. Előbbiből a St. Andrea dűlőszelekált tétele volt a legizgalmasabb az Áldásnál is nagyobb eleganciájával, utóbbiból pedig az Eszterbauer telt Tükéje (amiből Ben Affleck is kapott egy tételt).
Varsányi Egri Bikavér 2013, Tóth Ferenc Egri Bikavér Superior 2013, St. Andrea Hangács Egri Bikavér 2013, Kovács Nimród Rhapsody Egri Bikavér 2013 (Fotók: Koktél Blog)
VARSÁNYI EGRI BIKAVÉR 2013
Fajták: kékfrankos 40%, menior 20%, merlot 10%, cabernet sauvignon 20%, pinot noir 10%
Érlelés: 24 hónapig, 60 hl-es harmad töltésű fahordóban, palackozva 2016. augusztusban
TÓTH FERENC EGRI BIKAVÉR SUPERIOR 2013
Fajták: kékfrankos, pinot noir, merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon, kadarka
Érlelés: 25 hónapig 5 hl-es másodtöltésű és 225 l-es másodtöltésű barrique hordókban, 18 hónapja palackban
ST. ANDREA HANGÁCS EGRI BIKAVÉR 2013
Fajták: 50% kékfrankos, 17% pinot noir, 16% merlot, 12% cabernet franc, 5% kadarka
Érlelés: 22 hónapig 5 hl-es fahordóban
KOVÁCS NIMRÓD RHAPSODY EGRI BIKAVÉR 2013
Fajták: kékfrankos (20,8%), pinot noir (19,8%), syrah (19,8%), merlot (19,8%), cabernet franc (19,8%)
Érlelés: 28 hónapig hordós, 6 hónapig palackos érlelés
Garai Szekszárdi Bikavér 2015, Sebestyén Iván-völgyi Bikavér 2012, Eszterbauer Tüke Szekszárdi Bikavér 2013, Heimann Szekszárdi Bikavér 2014 (Fotók: Koktél Blog)
GARAI SZEKSZÁRDI BIKAVÉR 2015
Fajták: kadarka, kékfrankos, merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon
Érlelés: 15 hónapig 500 l-es másod- és harmadtöltésű fahordókban
SEBESTYÉN IVÁN-VÖLGYI BIKAVÉR 2012
Fajták: 50% kékfrankos, 16% kadarka, 20% merlot, 14% cabernet
Érlelés: 24 hónapos érlelés, másod-, harmad- és negyedtöltésű magyar tölgyfahordókban, fajtánként külön
ESZTERBAUER TÜKE SZEKSZÁRDI BIKAVÉR 2013
Fajták: 50% kékfrankos, 5% kadarka, 18-17% cabernet sauvignon és cabernet franc, 10% merlot
Érlelés: 1 évig cabernet és merlot francia kishordóban, kékfrankos magyar hordóban (225 l-es és 500 l-es), kadarka tartályban
HEIMANN SZEKSZÁRDI BIKAVÉR 2014
Fajták: 50% kékfrankos, 27% cabernet franc, 14% merlot, 7% sagrantino, 3% kadarka
Érlelés: 1 évig vegyes, 300, 500 és 1000 literes hordóban, majd további fél évig nagyhordóban
A borleírásokat sajtóanyag alapján szerkesztette: Farkas Krisztián
Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Bloghoz a Facebookon és az Instagramon!