A felvezetés kapcsán itt és itt már szóba került az idei Bikavér Párbaj,  ahol egy mesterkurzuson vettem részt Lőrincz György (St. Andrea Szőlőbirtok) és ifj. Heimann Zoltán (Heimann Családi Birtok) vezetésével. A múltkori sorhoz képest Eger sokkal változatosabb sorral érkezett, ugyan ezúttal is csak egyetlen évjáratból, de sokkal szélesebb spektrumon mozogtak a tételek a könnyedebb, gyümölcsösebbtől egészen az agyonhordózottig. Márai szavaival élve volt itt engeszteltebb édeskés válfaj, illetve tömör és fanyar is. Az egri sor így abszolút pariban volt a most is zseniális szekszárdi kóstolósorral.  Előbbiből a St. Andrea dűlőszelekált tétele volt a legizgalmasabb az Áldásnál is nagyobb eleganciájával, utóbbiból pedig az Eszterbauer telt Tükéje (amiből Ben Affleck is kapott egy tételt).

bikavér bikavér párbaj bor


Varsányi Egri Bikavér 2013, Tóth Ferenc Egri Bikavér Superior 2013, St. Andrea Hangács Egri Bikavér 2013, Kovács Nimród Rhapsody Egri Bikavér 2013 (Fotók: Koktél Blog)

 

VARSÁNYI EGRI BIKAVÉR 2013

Fajták: kékfrankos 40%, menior 20%, merlot 10%, cabernet sauvignon 20%, pinot noir 10%

Érlelés: 24 hónapig, 60 hl-es harmad töltésű fahordóban, palackozva 2016. augusztusban


TÓTH FERENC  EGRI BIKAVÉR SUPERIOR 2013

Fajták: kékfrankos, pinot noir, merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon, kadarka

Érlelés: 25 hónapig 5 hl-es másodtöltésű és 225 l-es másodtöltésű barrique hordókban, 18 hónapja palackban

ST. ANDREA HANGÁCS EGRI BIKAVÉR 2013

Fajták: 50% kékfrankos, 17% pinot noir, 16% merlot, 12% cabernet franc, 5% kadarka

Érlelés: 22 hónapig 5 hl-es fahordóban


KOVÁCS NIMRÓD RHAPSODY EGRI BIKAVÉR 2013

Fajták: kékfrankos (20,8%), pinot noir (19,8%), syrah (19,8%), merlot (19,8%), cabernet franc (19,8%)

Érlelés: 28 hónapig hordós, 6 hónapig palackos érlelés

bikavér bikavér párbaj bor

Garai Szekszárdi Bikavér 2015, Sebestyén Iván-völgyi Bikavér 2012, Eszterbauer Tüke Szekszárdi Bikavér 2013, Heimann Szekszárdi Bikavér 2014 (Fotók: Koktél Blog)

GARAI SZEKSZÁRDI BIKAVÉR 2015

Fajták: kadarka, kékfrankos, merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon

Érlelés: 15 hónapig 500 l-es másod- és harmadtöltésű fahordókban


SEBESTYÉN IVÁN-VÖLGYI BIKAVÉR 2012

Fajták: 50% kékfrankos, 16% kadarka, 20% merlot, 14% cabernet

Érlelés: 24 hónapos érlelés, másod-, harmad- és negyedtöltésű magyar tölgyfahordókban, fajtánként külön


ESZTERBAUER TÜKE SZEKSZÁRDI BIKAVÉR 2013

Fajták: 50% kékfrankos, 5% kadarka, 18-17% cabernet sauvignon és cabernet franc, 10% merlot

Érlelés: 1 évig cabernet és merlot francia kishordóban, kékfrankos magyar hordóban (225 l-es és 500 l-es), kadarka tartályban


HEIMANN SZEKSZÁRDI BIKAVÉR 2014

Fajták: 50% kékfrankos, 27% cabernet franc, 14% merlot, 7% sagrantino, 3% kadarka

Érlelés: 1 évig vegyes, 300, 500 és 1000 literes hordóban, majd további fél évig nagyhordóban

A borleírásokat sajtóanyag alapján szerkesztette: Farkas Krisztián

Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Bloghoz a Facebookon és az Instagramon!