Végre megvolt az ősz első whiskykóstolója a WhiskyNet szervezésében: a nyári szünet után egy könnyed, a whiskyk világába bevezető sorral nyitottunk, nem titkoltan azzal a céllal, hogy a kezdő fogyasztók is könnyen kedvet kapjanak a november 8-i Whisky Showra.
Fotó: Koktél Blog
BUSHMILLS SINGLE MALT IRISH WHISKEY 10 YEARS (40%)
Már 1608. árpilis 20-án engedélyt kapott bizonyos Sir Thomas Philips földbirtokos és kormányzó I. Jakab királytól whiskey lepárlásra, amelyet a Bushmills szeret az alapításának dátumaként hirdetni (pl. a palackok címkéjén is feltünteti), azonban a The Bushmills Old Distillery Company hivatalosan „csak” 1784-től működik Hugh Andersonnak köszönhetően, így a tévhitekkel ellentétben nem ez a világ legrégebbi lepárlója, hanem a Matthias MacManus által 1757-ben alapított Kilbeggan Distillery. A Bushmills tehát igen mély történelmi gyökerekkel rendelkezik, ez idő alatt pedig igazán megtanultak jófajta, klasszikus ír whiskeyt készíteni. A kóstolón a single malt sorozatuk első tagjára, a 10 évig érlelt változatra próbáltunk rá: a bourbon és oloroso sherry hordókban egyaránt pihentetett tétel a háromszoros lepárlásnak köszönhetően gyönyörűen hozta a tipikus ír lágyságot, könnyedséget, a száraz gőzös malátaszárításnak köszönhetően abszolút mentes tőzegfüsttől, ellenben illata és íze nem nélkülözi a gyümölcsös, csokis, mézes jegyeket. Lecsengését talán a Bushmills hivatalos oldala fogalmazta meg legjobban: ropogós, tiszta és óvatosan elmúló.
WOODFORD RESERVE DISTILLER’S SELECT KENTUCKY STRAIGHT BOURBON WHISKEY (45,2%)
Az egyik, ha nem a legjobb bourbon whiskeymárkának tartom (amivel egyébként nem voltam egyedül a kóstolón, ráadásul a Distiller’s Select elnyert díjai is magukért beszélnek). Az amerikaiak által készített whiskeyk palackjára egyébként sem jellemző a skótok által favorizált hagyományos formai világ, de a Woodford Reserve lapos üvege, a teljesen letisztult címkével még a tengerentúliak között is abszolút rendhagyó, melyen ráadásul még az adott palack egyedi sorszámát feltüntetik, ezzel is ráerősítve a fennen hirdetett kézműves vonalra. A háromszorosan, kisüsti módszerrel lepárolt Woodford Reserve 72%-ban kukoricából készül, amely némi mézes édesség kíséretében megjelenik az ízében is, lecsengésében pedig az új tölgyfahordós érlelésnek köszönhetően fás, száraz jegyek dominálnak.
HANKEY BANNISTER ORIGINAL BLENDED SCOTCH WHISKY (40%)
A Hankey Bannister az arisztokrata származású, remek kapcsolati tőkével rendelkező Beamount Hankey és a jó kereskedői vénával megáldott üzletember, Hugh Bannister 1757-ben kezdődött együttműködésének köszönhetően született meg. A márka egyébként Sir Winston Churchill nagy kedvence volt, azonban a sorozat bevezető tagja számomra nem hozott többet, mint a jól ismert blended scotch whiskyk bármelyike.
GLENGOYNE SINGLE MALT SCOTCH WHISKY 10 YEARS (40%)
A 2013-as Whisky Showra a Ian Macleod Distillers Ltd. egy igen komoly single malt sorral érkezett szemináriumot tartani, amelynek tökéletes bevezető itala volt a 10 évig érlelt highlandi Glengoyne. Az 1833-ban alapított lepárlóban Skócia leglassabb desztillálási módszerét alkalmazzák (innen a szlogenjük: worth to wait), ezért a párlat az átlagosnál többet érintkezik a réz üsttel, ami így egyedülállóan letisztult, selymes és aromákban gazdag lesz.
Egy újabb remek ismerős a tavalyi Whisky Showról. A színes Pure Malt sorozat középső, fekete tagja, melyben a Yoichi lepárló karakteres, enyhén füstös jegyei dominálnak, míg a pirosban a Miyagikyo lepárló könnyed, gyümölcsös, parfümös aromái jönnek elő. A legerőteljesebb tag viszont kétségkívül a fehér, amelyben a skót Islay-sziget tőzegelt malátája dolgozik algás-jódos ízekkel karöltve.
OLD BALLANTRUAN SINGLE MALT SCOTCH WHISKY (50%)
A Tomintoul lepárlóban készülő Old Ballantruan a desztilláló közelében található forrásról kapta elnevezését, amelyet egyébként felhasználnak a whisky készítéséhez is. A speysider whiskyktől eltérően erősen tőzegelt árpából csinálják, ezért határozott füstös jegyekkel bír, mely hosszan elnyúló lecsengést is eredményez. A kóstolósor tételei közül ezt palackozzák a legnagyobb alkoholtartalommal (50%).
A november 8-i Whisky Show honlapja itt érhető el, a facebookos eseményhez pedig itt lehet csatlakozni.
Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!