A Délnyugat-angliai Cornwall tengerparjától nem messze található Pocketful of Stones lepárló története egy londoni pub pincéjében kezdődött. Két testvér egy kis rézüst felett addig ügyködött különféle gin receptekkel, amíg egyszer csak rá nem találtak az igazira. Arra, amelyik visszahozza a gyökereiket: a Dél-afrikai óceán szabadságát és tisztaságát. Így született meg a Caspyn.
Caspyn Midsummer & Caspyn Cornish Dry Gin
Shaun Bebington a londoni pörgést maga mögött hagyva a cornwalli Penzance-ba költözött, hogy festői környezetben alkothasson italokat: előbb a klasszikus Caspyn Cornish Dry Gint, majd a zöldes ízvilágú Caspyn Midsummer Dry Gint.
Caspyn Cornish Dry Gin, az eredeti
Klasszikus dry gin rengeteg virágos (hibiszkuszfélék) és citrusos (citrom- és narancshéj, citromfű, citromverbéna) jegyekkel, a japán zöld tea frissességével és hosszú, sörbetes lecsengéssel, amit a sünzanó és nőszirom hoz elő. Olyan, mint egy tavaszi reggel Cornwallban, amikor még egy kicsit hűvös van, a tenger pedig kristálytiszta.
Magyarországi bemutató a Hotsy Totsyban
Shaun Bebington (Pocketful of Stones) & Vasvári Ferenc (Hotsy Totsy)
A Caspyn Cornish Dry a legtökéletesebb prémium tonikkal, egy kis csavart narancshéjjal díszítve. Ez az egyszerű körítés hagyja, hogy az ízek és aromák magukért beszéljenek. Kifejezetten ajánlják még klasszikus Negronihoz vagy száraz Martinihez is. A Hotsy Totsyban rendezett magyarországi bemutatón a következő koktélokban lehetett kipróbálni a Capsyn gineket:
Brothers Violation [Caspyn Midsummer gin, ibolyalikőr, grapefruit, jázmin tea szirup]
Bebington Cup [Caspyn Cornish gin, amaro, lime, cukor, gyömbérsör]
Must Have Negroni [Caspyn Cornish gin, Campari, Antica Formula, narancs bitter]
Caspyn Midsummer Dry Gin, a felfrissített
Fogták a Cornish Dry Gint és friss angol uborkával infuzálták, amitől zöldes-földes jegyeket kapott, hogy felidézze a meleg, hosszú nyári napokat. Prémium tonikkal meg egy szelet uborkával és/vagy mentával ajánlják.
Mindeközben egy kultikus ital is megszületett, díjnyertes csomagolásban, ami úgy csillog, mint a smaragd. A Morveren Absinthe már több díjat is bezsebelt, pedig alig fél éve került az angliai piacra.
Morveren Absinthe, a különös újonc
A Morveren Absinthe lenyűgöző csomagolása egy cornwalli legendát mesél el Morverenről, a zennori sellőről. A kézműves abszint kábító halványzöld színét egy különleges cornwalli tengerifű adja, melyet nemcsak a színe miatt, de a háttérben megbúvó umami íz miatt is használnak, ami csurig tölti a poharat gyógynövényes eszenciával. A tökös 66 térf.%-os alkoholtartalom ellenére az íze lágy és hosszantartó, friss és tüzes egyszerre. A felhasznált ürmöt Wild St. Ives-ból szerzik be, ami nem messze fekszik Zennortól, a Morveren legenda születésének helyétől. Leginkább tisztán ajánlott, de ragyogó a klasszikus abszintcsapból folyó jéghideg vízzel szervírozva is. Koktélban a Morveren Corpse Reviver a legjobb választás.
Morveren Absinthe
Sajtóanyag alapján szerkesztette és a fotókat készítette: Farkas Krisztián @ Koktél Blog