Még csak középhaladónak számító, de nagyon elszánt és a műértésre nyitott whiskyfogyasztóként teljes eksztázist jelentett belépni a múlt heti Whisky Show-ra. Mindet megkóstolni! Ez forgott a fejemben a kóstolópohár átvételekor és a standok megpillantásakor. Persze a 16 kiállító teljes kínálatára több okból is lehetetlen lett volna rápróbálni, így mindenképpen ki kellett dolgozni egy stratégiát, hogy minél többet ki lehessen hozni a rendezvényből. Egyrészt a mértéktartás miatt maximalizálni kellett a megkóstolt tételek számát (ezt tízben határoztam meg), másrészt a viszonylagos tájékozatlanságom miatt minél szélesebbre kellett vennem a kiválasztott piák spektrumát. Mivel világviszonylatban a skót whiskyk a legnépszerűbbek és ez a felülreprezentáltság a rendezvényen is érződött, így a szemináriumok közül a skóciai Ian Macleod Distillers Ltd. foglalkozását választottam ki, amelyet a cég marketingese, Stuart Thompson vezényelt le. Az autentikus előadó személye mellett a választás fő oka az volt, hogy a könnyed vonaltól kezdve az erősen füstösig egy egészen komoly és komplex sort lehetett végigkóstolni, több whisky régió érintésével. A standoknál fontosnak tartottam a nagyobb márkák csúcstermékei közül választani, de ki akartam próbálni egy nagy jövő előtt álló újdonságot is, illetve a nagyon trendinek számító japán whiskyket sem szerettem volna kihagyni.JACK DANIEL’S SINGLE BARREL
Jack zászlóshajója. A sorszámozott üveg tartalma egyetlen hordóból származik, melyet az adott raktár felső részéről választanak ki, ahol a nagy hőingadozás miatt a whiskey íze robosztusabb lesz, a színe pedig mélyebb. Mindezt szépen hozta is a kóstolásnál, nagyon karakteresen, már-már csípősen viselkedett. Egy igazi szájösszehúzós, száraz pia, mely egyértelműen jelzi az átlagos 40-43 százaléknál valamelyest magasabb alkoholtartalmat (45%).

Jack Daniel's Single Barrel

Jack Daniel's stand a Whisky Show-nJACK DANIEL’S TENNESSEE HONEY
Jack legújabb terméke. Tennesseeben is engedtek a mostani trendnek és bekeverték szeretetett whiskeyjüket egy kis saját készítésű mézlikőrrel. Lehet erre negatívan, a hagyományok feladásaként vagy elkurvulásként tekinteni, de a Honey ettől függetlenül egy nagyon jó pia. Nem felejtett el ugyanis Jacknek lenni. Annak ellenére, hogy már likőrnek minősül, karakterében megmaradt whiskeynek, mivel csak pont ideális mértékben mézesítették el. A Whisky Show standjánál egyébként jégre töltve ajánlották, ami jótékony hatással volt az aromáira. Ha a Honeyval nem szoknak rá a nők Jackre, akkor semmivel…

Jack Daniel's Tennessee HoneyNIKKA PURE MALT BLACK
A japánok nagyon tudnak whiskyt csinálni. Skóciában megtanulták a whiskykészítés folyamatát, otthon pedig a saját képükre formálták (bővebben lásd itt). A megkóstolt Nikka Pure Malt Black kevert malátawhisky is egyszerre hordozza magában a skót tőzeges hagyományokat, illetve a japán lágyságot, parfümösséget.

Nikka Pure Malt Black

Sayumi Oyama és a Nikka standja a Whisky Show-nJOHNNIE WALKER BLUE LABEL
A világ legnagyobb whiskygyártójának csúcsterméke, a Label sorozat legritkább és egyben legdrágább tagja, mindegyik palack egyedileg sorszámozott. Ennek a blended (kevert) scotch whiskynek 50 évig érlelt összetevője is van, az ital pedig a 19. századi keverési hagyományok robosztusságát hordozza magában. Ez utóbbi nagyon szépen ki is érződött a kóstolásnál, a rendkívüli komplexitás viszont számomra nagyon hiányzott. Összességében véve a nap legnagyobb csalódását jelentette. Itthon kb. 50 ezer forintért szerezhető be egy 0,7 literes kiszerelés, ennyit pedig semmiképpen sem ér. Azt viszont el kell ismerni, hogy a Blue Labelnek is nagyon jól áll a régi alapokra épülő, de sokkal elegánsabb, új Johnnie Walker üveg:

Johnnie Walker Blue Label

Johnnie Walker stand a Whisky Show-n
IAN MACLEOD SZEMINÁRIUM


A Ian Macleod Distillers Ltd. múltja egészen 1933-ig nyúlik vissza és jelenleg 23 italmárka gyártásában, forgalmazásában vállalnak szerepet (a fő irányvonalnak számító whisky mellett pl. a gin, a vodka vagy a rum is megtalálható a portfóliójukban). Egyik legismertebb és legelismertebb márkájuk a Glengoyne, mely jó kis Highland single malt scotchok (értsd: a skóciai Highlandról származó, háziasítatlan malátawhiskyk) családját takarja. Ezek Skócia leghosszabb lepárlási folyamatán mennek keresztül (erre utal a szeminárium címe is: „worth to wait”, azaz „érdemes várni”), több ideig érintkeznek a rézből készült üsttel a desztilláció során, aminek köszönhetően megtisztulnak a kénes anyagoktól. További érdekességük, hogy a jellegzetes skót tőzegfüstös jegyeket nélkülözik, hiszen az 1833 óta működő Glengoyne lepárló környékén egészen egyszerűen nincsen tőzeg. Az érlelésnél nagy hangsúlyt fektetnek a hordók minőségére, amelyek európai, illetve amerikai tölgyből készülnek és oloroso sherrys érlelésen esnek át. A szemináriumon a 10, 15, 18 és 21 éves alapsort kóstolhattuk meg.

A Ian Macleod a kifejezetten whisky rajongóknak szánt, limitált szériás single malt skót whiskyjeit már Dun Bhegan név alatt hozza forgalomba, ezek közül a Speyside régióban található Glenburgie lepárló 15 éves érlelésű italát teszteltük le. Érdekesség, hogy ennek a desztillálónak ritkán jelenik meg önállóan terméke, hiszen termelésének nagy része blended whiskyket gazdagít (pl. a Ballantine’s-t).

A whiskyrégiók közül nem maradt ki a jellegzetesen füstös piáiról híres Islay sziget sem, ahonnan egy különleges single maltot, a Smokeheadet próbáltuk ki. Az igazán férfias ital fogyasztására egyébként a fiatalokat is szeretnék rávenni, ez bizonyítja a palack szokatlan címkézése, illetve az, hogy akár kólával keverve is ajánlják.GLENGOYNE 10 YEARS
A Glengoyne alapsorozat legfiatalabb tagja. Friss és gyümölcsös. Remek bevezető a skót malátawhiskyk világába, kezdőknek kifejezetten ajánlott.

Glengoyne 10 yearsGLENGOYNE 15 YEARS
A Glengoyne alapsorozat legnépszerűbb tagja volt a Whisky Show-n. Ízében édes, vaníliára emlékeztető jegyek jelennek meg.

Glengoyne 15 yearsGLENBURGIE DUN BHEGAN 15 YEARS
Speyside-i visszafogottságával, könnyedségével, illatosságával remekül beilleszkedett a Glengoyne alapsorozata közé.

Glenburgie Dun Bheagan 15 yearsGLENGOYNE 18 YEARS
A Glengoyne alapsorozat legrosszabb tagja. Jellegtelen ízvilág, tolakodó alkohol. A csaknem 30 ezer forintos ára mindenképpen túlzó, sokkal jobban megéri a csaknem tízezerrel olcsóbb 15 éves vagy a néhány ezerrel drágább 21 éves. (A rossz véleményemmel egyébként nem voltam egyedül a szemináriumon.)

Glengoyne 18 yearsGLENGOYNE 21 YEARS
A Glengoyne alapsorozatának csúcsa, amire a kóstolásnál is rendesen rászolgált. Többszörösen díjazott whisky, az oloroso sherrys érlelésnek köszönhetően sok-sok sherryvel, teltséggel, hosszú lecsengéssel.

Glengoyne 21 yearsSMOKEHEAD
Számomra a nap legjobb itala. Elképesztően komplex, kifejezetten élvezetes whisky. Illatát és ízét hihetetlenül erőteljes jódosság, valamint füstösség határozza meg. Lecsengése olyan, mintha rágyújtanánk egy jó kubai szivarra. Hogy nem alaptalan a magasztalásom, azt Jim Murray whiskyszakértő is alátámasztja, aki a Whisky Bible 2013 c. könyvében „egy kis gyöngyszemnek” nevezi a Smokeheadet és a „briliáns” kategóriát jelentő 92 ponttal értékeli a maximálisan adható 100-ból.

Smokehead


 

Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!