Ha rumokról van szó, akkor nagy kedvencemnek számítanak a francia stílusú agricole rumok, amik nem a cukorgyártás melléktermékének számító melaszból, hanem közvetlenül a cukornád levéből készülnek, emiatt nagyon intenzív és komplex aromákkal rendelkeznek. Ennek a stílusnak az úttörői a Clément rumok, amelyek közül a Canne Bleue 2013, a Premiére Canne és a VSOP tételeket már korábban lekósoltam, a múltkori GinNap folytatásaként megrendezett RumNapon viszont többek között a Canne Bleue 2014 és a Select Barrel tételekkel is megismerkedhettem, valamint most először a Clément likőrportfóliójába is belekóstolhattam a narancsos Créole Shrubb-on, a kókuszos Mahina Coco-n és a kávés Créme au Rhum Vieux-n keresztül. Schök Norbert bartender persze a múltkorihoz hasonlóan most is kevert néhány koktélt. RumNap a WhiskyNettel.

kóstoló receptúra whiskynet rum clément mai tai tipunch old fashioned schok norbert

 

A Clément rumok közül a 2014-es Canne Bleue jóval kifinomultabb lett a 2013-as kiadáshoz képest, a Select Barrel pedig egy szépen lekerekített, édeskés jegyekkel rendelkező, minimum három évig érlelt párlatokból kikevert tétel. A fehér, illetve érlelt rumok keverékéből összeállított és kreol fűszerekkel, valamint keserű narancs héjával ízesített Créole Shrubb, a fehér rumból összeállított és kókusszal ízesített Mahina Coco, valamint a Select Barrelhez hasonlóan minimum három évig érlelt rumok keverékéből összeállított kávés krémlikőr, vagyis a Créme au Rhum Vieux majd’ kicsattannak a szép, intenzív aromáktól, utóbbi például nyugodtan fogyasztható akár tisztán vagy jégre töltve is.


 

kóstoló receptúra whiskynet rum clément mai tai tipunch old fashioned schok norbert

Mai Tai, a tikikoktélok egyik nagy klasszikusa: 30 ml Six Saints, 30 ml Clément Canne Bleue 2014, 15 ml Clément Créole Shrubb, 30 ml limelé, 15 ml orgreat szirup, 7,5 ml Clément cukornádszirup.


 

kóstoló receptúra whiskynet rum clément mai tai tipunch old fashioned schok norbert

Old Fashioned twist rumra hangolva: 45 ml Santa Teresa, 5 ml Clément Mahina Coco, 2,5 ml Clément cukornádszirup, 1 öntet csokoládé bitter. Egy remekül eltalált koktél, a Santa Teresa rum vaníliás jegyeit szépen egészítette ki a Clément kókuszlikőrje.


 

kóstoló receptúra whiskynet rum clément mai tai tipunch old fashioned schok norbert

Minden résztvevő elkészíthetett magának egy ilyen alap Ti’Punch-ot. 


Fotók: Koktél Blog
 


 

Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!