Ha rumokról van szó, akkor nagy kedvencemnek számítanak a francia stílusú agricole rumok, amik nem a cukorgyártás melléktermékének számító melaszból, hanem közvetlenül a cukornád levéből készülnek, emiatt nagyon intenzív és komplex aromákkal rendelkeznek. Ennek a stílusnak az úttörői a Clément rumok, amelyek közül a Canne Bleue 2013, a Premiére Canne és a VSOP tételeket már korábban lekósoltam, a múltkori GinNap folytatásaként megrendezett RumNapon viszont többek között a Canne Bleue 2014 és a Select Barrel tételekkel is megismerkedhettem, valamint most először a Clément likőrportfóliójába is belekóstolhattam a narancsos Créole Shrubb-on, a kókuszos Mahina Coco-n és a kávés Créme au Rhum Vieux-n keresztül. Schök Norbert bartender persze a múltkorihoz hasonlóan most is kevert néhány koktélt. RumNap a WhiskyNettel.
A Clément rumok közül a 2014-es Canne Bleue jóval kifinomultabb lett a 2013-as kiadáshoz képest, a Select Barrel pedig egy szépen lekerekített, édeskés jegyekkel rendelkező, minimum három évig érlelt párlatokból kikevert tétel. A fehér, illetve érlelt rumok keverékéből összeállított és kreol fűszerekkel, valamint keserű narancs héjával ízesített Créole Shrubb, a fehér rumból összeállított és kókusszal ízesített Mahina Coco, valamint a Select Barrelhez hasonlóan minimum három évig érlelt rumok keverékéből összeállított kávés krémlikőr, vagyis a Créme au Rhum Vieux majd’ kicsattannak a szép, intenzív aromáktól, utóbbi például nyugodtan fogyasztható akár tisztán vagy jégre töltve is.
Mai Tai, a tikikoktélok egyik nagy klasszikusa: 30 ml Six Saints, 30 ml Clément Canne Bleue 2014, 15 ml Clément Créole Shrubb, 30 ml limelé, 15 ml orgreat szirup, 7,5 ml Clément cukornádszirup.
Old Fashioned twist rumra hangolva: 45 ml Santa Teresa, 5 ml Clément Mahina Coco, 2,5 ml Clément cukornádszirup, 1 öntet csokoládé bitter. Egy remekül eltalált koktél, a Santa Teresa rum vaníliás jegyeit szépen egészítette ki a Clément kókuszlikőrje.
Minden résztvevő elkészíthetett magának egy ilyen alap Ti’Punch-ot.
Fotók: Koktél Blog
Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!