A legutóbbi sajtóklub teljességgel a buborékok jegyében telt: prosecco, crémant, franciacorta, cava, champagne, valamint provence-i, erdélyi és magyar pezsgő is bekerült a kóstolósorba. Sokan már látatlanban a champagne-t hoznák ki a kóstolósor legjobbjának, viszont az a helyzet, hogy a sokszor alulértékelt, ám jó ár-érték arányú cava jobbnak bizonyult. Persze lehet, hogy igazságtalan összevetni egy alap rosé champagne-t egy évjáratos cavával, de az biztos, hogy ha az elegáns champagne a pezsgők királynője, akkor a rusztikus cava biztosan a pezsgők királya.
A cava a spanyolok pezsgője, jelentős része a katalán Penedés régióból származik (melynek központja Sant Sadurni d'Anoia). Tradicionális eljárással, azaz palackos erjesztéssel kell készülnie, minimum 9 hónapos élesztőn tartással. Hagyományosan macabeo, xarello és parellada szőlőfajtákból készül a fehér, garnachából és monastrellből pedig a rosé változat, de az olyan nemzetközi szőlőfajták is előfordulhatnak, mint a chardonnay vagy a pinot noir. A cavák általában nem évjáratosak, a champagne-oknál kisebb savtartalommal bírnak, könnyen értelmezhetőek, jól ihatóak, de természetesen készítenek prémium, évjáratos tételeket is, hosszabb érlelési idővel. Ez utóbbi kategóriába tartozik a kóstolósor legjobbja is, a 2012-es Torelló Brut Reserva Special Edition, amit minimum kétéves palackos érlelést követően degorzsáltak és Can Martí ültetvényről származó szőlőfajtákból készül (a fent említett macabeóból, xarellóból és parelladából).
Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Bloghoz a Facebookon és az Instagramon!