Néhány év kihagyás után ismét hazánkba látogattak a finn vodkamesterek. A két lappföldi nagyágyú, Markku Raittinen és Pekka Pellinen egy interaktív előadás keretében avatták be Budapest legelismertebb bartendereit a Finlandia titkaiba és a legújabb koktéltrendekbe. Ráadásul Pekkának egy kihívásban is részt kellett vennie néhány magyar összetevővel kapcsolatosan…

 

Valószínűleg sok irigye akad Markku Raittinennek és Pekka Pellinennek, akik a finn vodka nagyköveteiként utazzák be a világot. Az állomások között idén újra útba ejtették Magyarországot, hogy a hazai bartenderek se maradjanak le a legújabb irányzatokról.  

Markku Raittinen, a márka Master Tastere mindent tud a finn vodkáról. A két lábon járó „vodkapedia” komplex szakmai program keretében avatta be a hazai bártendereket a világszerte népszerű párlat történetébe. 

„Ha egy szóban kellene jellemeznem, hogy miben különbözik a finn vodka az összes többitől, akkor azt mondanám, hogy az a tisztaság. Ez a leglágyabb és a legtisztább párlat a piacon, így nem meglepő, hogy mára világszerte több, mint 25 millió liter Finlandiát adunk el évente. Ez feltehetően ennek az előbb említett lágy és tiszta ízének köszönhető, ami - amellett, hogy fogyasztani is igen kellemes - rendkívül jó alapját képezi a különböző koktéloknak és ízesített italoknak, így érdemes kísérletezni vele.” 

Markku Raittinen


Pekka Raittinen viszont már a koktélok nagymestere. A Finlandia márkamixológusának missziója, hogy a világ minden tájáról felfedezze a legújabb koktélötleteket. 

„A tűz mindenhol rabul ejti az embereket. Akárhova megyek, imádják. Nagyon mutatós, a füstös íz pedig megbolondítja a koktélokat. Látványossá teszi a tálalást is, a gomolygó füst mindenkit lenyűgöz. Meglepő módon az ecet is nagy népszerűségnek örvend szerte a világon. Ez azonban egy nagyon huncut összetevő, amíg 1-2 csepp kiemeli az ízeket, addig, ha túl sokat használunk belőle, könnyedén tönkre is tehetjük az italunkat.”.

Pekka Pellinen

Pekka azt is elmondta, hogy a sós, fűszeres koktélok is nagyon kedveltek manapság. Akármerre utazik a világban, ez az ízvilág gyakran visszaköszön.
Kiderült az is,hogyan inspirálják Pekkát a tipikus magyar ízek, és mit kezd például egy-egy olyan hozzávalóval, mint a csípős paprikakrém vagy az egyik legnépszerűbb túrós édességünk.

„A paprikakrém különösen nagy kihívást jelentett számomra, mert nem vagyok nagy rajongója a csípősnek. De aztán arra gondoltam, a paradicsomot szeretem, a smoothie-kat is kedvelem, szülessen hát egy csípős-vodkás gazpacho koktél! A túrós desszerttel valamivel könnyebb dolgom volt. Kimondottan élvezem az édes-sós kombinációkat, így sós popcornnal bolondítottam meg, és egy szem málnát is használtam. Ez a mennyiség ugyan ízt nem ad neki, de gyönyörű rózsaszín színt annál inkább, és imádom a színeket.”

Pekka Pellinen

HELSINKI MULE

Összetevők:
1 rész Finlandia Lime Vodka,
3 rész gyömbérsör,
½ rész limelé.

Pohár: long drink.

Elkészítés: vendégpohárban.

Díszítés: uborka, lime, gyömbér.

SMOKED SPICY PAPRIKA GAZPACHO 

Összetevők:
3 rész Finlandia Vodka,
1 rész Finlandia Lime Vodka,
néhány csepp citromlé,
néhány csepp Worcestershire-szósz,
½ mokkáskanál csípős paprikakrém,
só, bors,
dijoni mustár és torma,
paradicsomlé.

Pohár: medium.

Elkészítés: keveréssel.

Díszítés: lime, uborka, zellerszár.

CSOKIS-TÚRÓS POPCORN SOUR 

Összetevők:
1 rész Finlandia Mango Vodka,
1 csokis túrórúd,
¾ frissen facsart citromlé,
½ rész cukorszirup,
popcorn,
1 szem málna,
tojásfehérje (opcionális).

Pohár: papírdoboz.

Elkészítés: shakerben.

Díszítés: popcorn.

FINLANDIA VEGAN SOUR

Összetevők:
1 rész Finlandia Grapefruit Vodka,
¾ rész friss citromlé,
½ rész cukorszirup,
½ rész Aquafaba (csicseriborsó leve),
kapor,
köménymag (egész),
só, bors.

Pohár: junk food tésztás doboz.

Elkészítés: shakerben.

Díszítés: ehető zöldek.

Sajtóanyag alapján szerkesztette: Farkas Krisztián @ Koktél Blog

Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Bloghoz a Facebookon és az Instagramon!