Persze, lehet, hogy volt némi hullámzás a színvonalat illetően a múltkor beharangozott Magna Mátra nagykóstoló tételei között. Az is lehet, hogy még folyik az útkeresés a Mátrai borvidéken. Az viszont biztos, hogy most valami pozitívat indított el a kezdeményezést életre hívó nyolc borászat. Van vízió, hogy milyen fajtáknak szeretnének kiemelkedő szerepet szánni (kékfrankos és később a kadarka), közös bort terveznek (Magna néven) és kezdetnek egy jó kis rendezvényt is összehoztak. Meg amúgy is, mindig pozitívum, ha magyar borászok fognak össze egy közös cél érdekében és nem egymás ellen.

magna mátra bor kóstoló

Fotó: Kazsu Attila

 


Bár erről a kérdésről megoszlanak a vélemények, én azok közé tartozom, akik szerint igen is voltak kiugróan jó tételek a Magna Mátrán (pro és kontra). A Kékhegy Pince cserszegi fűszeres – tramini, illetve cabernet franc – cabernet sauvignon házasításai elképesztően izgalmasak voltak (külön plusz pont jár a nevekért és a címkékért), a Szignárovics-Maka Pince furmintja bizonyítja, hogy ennek a fajtának nem feltétlenül csak Tokajban és Somlón van létjogosultsága, a Centurio kékfrankos válogatásának már híre van (ez az árában is érződik), Benedek Peti hozta a formáját a hárslevelűjével és a tavalyi szűretlen chardonnay mintájával, Losonci Bálint pedig kierjesztette az olaszrizlingből, amit csak lehet. Szóval, csak így tovább Magna Mátra!

magna mátra bor kóstoló

Kékhegy "Ami úrrá tesz" 2015 (cserszegi fűszeres, tramini), Benedek "Öregtőkék" Hárslevelű 2015, H2 Furmint 2015, Losonci Olaszrizling 2015, Kékhegy "Andezit" 2015 (cabernet sauvignon, caberbet franc), Levente "Szent Anna" Olaszrizling 2014, Gróf Grassalkovich Hárslevelű 2015, Szignárovits-Maka Furmint 2016, Centurio Kékfrankos 2015 (Fotók: Koktél Blog)

magna mátra bor kóstoló

Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Bloghoz a Facebookon és az Instagramon!