Kevés szó esik a Bükki borvidékről, pedig van potenciál a borokban, nem is kevés. A legutóbbi sajtóklubon a Gallay Kézműves Pince, valamint Sándor Zsolt Organikus Szőlőbirtokának és Pincészetének tételeivel ismerkedtem meg.

bor gallay sándor zsolt bükk

Sándor Zsolt Cserszegi Fűszeres 2016, Sándor Zsolt Zenit 2016, Sándor Zsolt Zweigelt Siller 2015, Sándor Zsolt Zweigelt 2015

 

Sándor Zsolt borász lokálpatriotizmusa miatt választotta a Bükki borvidéket, pincéje a történelmi és szebb napokat is látott Avas Kis-Avas részén található. A természetességre törekszik, elsősorban saját termesztésű, organikus szőlőt használ, mellőzi az adalékokat, nem emel mustfokot és nem csökkent savat. A kóstolósorból a 2016-os évjáratú Cserszegi Fűszeres volt a kedvencem tőle, ami intenzív illatot és ízt, illetve határozottabb karaktert hozott, mint ennél a fajtánál megszokott.

bor gallay sándor zsolt bükk

Gallay Bistronauta Fehér 2015, Gallay Fehérburgundi 2015, Gallay Blanc 2015, Gallay Zweigelt 2013 Zúgó dűlő

A Gallay Kézműves Pince a Bükki borvidék első családi butik borászata. 11 hektáros birtokuk Nyékládháza, Mályi és Miskolc legjobb dűlőiben található, ahol környezettudatos és fenntartható gazdálkodást folytatnak, Borbély Roland borász pedig a prémium szegmenst célozza meg a boraival. Már a Bistronauta (pinot blanc – zenit) belépő is nagyon rendben volt a maga könnyedségével, de a fehérburgundi (pinot blanc) és a blanc (pinot blanc – zenit) tételekről tényleg csak szuperlatívuszokban lehet nyilatkozni. Előbbinél a selymes krémesség, vajasság volt a leggyönyörűbb, utóbbinál a fehér húsú gyümölcsök. 

Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Bloghoz a Facebookon és az Instagramon!