„Bob vagyok. Ahol én vagyok, ott szesz is van. Ha nem az ivásból lesz bajod nálam, akkor a nőkből lesz. Nálam táncra kelnek az emberek titkai. Mindez őrült hallucinációnak tűnhet, de mégis igaz. Azt hiszem.”

Az immáron visszavonhatatlanul sorozattá váló bártúrák legutóbbi, negyedik állomása a Bacardi Original Bar (becenevén BoB) volt, ami egy igazán remek, klasszikus koktélozós hely, az ötvenes évek Kubájának hangulatában. A tavaly őszi nyitást megelőző gerillakampányból már lehetett sejteni, hogy valami különleges készül a fővárosban. A hatalmas bárpult, a Bacardi Baroknál szokásos padlótól plafonig érő ablakok (az ennek köszönhetően létrejövő utcabár-feeling) mind szépen illeszkednek a könnyed enteriőrhöz, ráadásul a BoB már eleve Budapest egyik legszebb részén, a Magyar Tudományos Akadémia és a Gresham-palota környékén található. A milliőhöz méltó, több mint 100 féle kevert italt tartalmazó kínálatból a legmenőbbnek az egyszerűen, de nagyszerűen összerakott piák számítanak, mint pl. a későbbiekben taglalt Spatini vagy a vodkafröccs.

bacardi original bar daiquiri floridita daiquiri aperol spritz spatini vodkafröccs vodka rum bacardi smirnoff bártúra bols mixer akadémia aperol


A szokásos bártúrás warm-up főszereplője a Bols Mixer Akadémián a korábban már megismert Aperol Spritz volt, ami gyakorlatilag az olaszok fröccsének (a magyar találmánynak számító fröccsöt is eredetileg spriccnek nevezték) számít és nem mellesleg a legjobb nyári kevert ital. Fő összetevőjéről, az Aperolról egy rövid ismertetőt is tartott a résztvevőknek a Bols menedzsere, Borbás Boglárka. A Campari Group márkájának számító itáliai aperitiv ital 11%-os alkoholtartalommal bír, karakterét elsősorban kesernyés-narancsos ízvilág határozza meg, ami remek keretet biztosít a habzóbornak és a szódának, nem véletlenül ebben a formában fogyasztják leggyakrabban.

bacardi original bar daiquiri floridita daiquiri aperol spritz spatini vodkafröccs vodka rum bacardi smirnoff bártúra bols mixer akadémia aperol


APEROL SPRITZ

Összetevők:
3 rész Prosecco
2 rész Aperol
1 rész szóda

Pohár:
Vörösboros.

Elkészítése:
Az összetevőket koktéljéggel teli pohárba töltjük, majd a szénsavra vigyázva óvatosan megkeverjük. Az ital tetejét narancshéjolajjal megpermetezzük, a narancs héját pedig végighúzzuk a pohár száján.

Díszítése:
Félbevágott narancsszelet.

bacardi original bar daiquiri floridita daiquiri aperol spritz spatini vodkafröccs vodka rum bacardi smirnoff bártúra bols mixer akadémia aperol

A welcome drink után a BoB bartenderei, Csucsu és Tomi következtek, akik először beavatták a nagyérdeműt filozófiájukba: a srácok azt vallják, hogy a tökéletes kevert italt egyáltalán nem muszáj túlbonyolítani (sem az elkészítés módját, sem az összetevők számát), a lényeg, hogy harmóniában legyenek egymással az ízek. A pozitív irányba mozduló, ám kétségkívül még nem a legfejlettebb szinten álló magyar koktélkultúra helyzetéről is ejtettek pár szót, miközben kritikával illették az autentikus hazai fröccsöt, amiért jár a srácoknak egy fekete pont (mondjuk egy jó minőségű magyar száraz rozéból és jóféle szódából készült fröccs azért annyira nem rossz egy meleg nyári estén). Ellenben rengeteg piros pont jár nekik a profin elkészített italokért, első körben a BoB specialitásait, egy remek uborkás- mentás Spatinit és egy szimpla Daiquirit készítettek el. Előbbi az egyik legeklatánsabb példája annak, hogy zöldségből is baromi jó piát lehet összerakni, utóbbi pedig egy tökéletesen megkomponált klasszikus, aminek nagyszerűsége a cukorszirup helyett alkalmazott porcukron és a kitartóan hosszadalmas shakelésben rejlik (sőt, állítólag akkor a legjobb, ha a keverőpohárban még hagyjuk egy kicsit finomodni a textúráját). Egyébként a kóstolás során kipróbáltuk a Daiquirit a Fee Brothers Lemon Bitters-ével is, amivel igaz, hogy kicsit érdekesebbé vált, de számomra nem hozott annyit, szóval én inkább az eredeti mellett tettem le a voksomat.

bacardi original bar daiquiri floridita daiquiri aperol spritz spatini vodkafröccs vodka rum bacardi smirnoff bártúra bols mixer akadémia aperol


SPATINI

Összetevők:
4 cl vodka
2 cl agávészirup
1 cl frissen facsart limelé
Uborkaszeletek
Mentalevelek

Pohár:
Old fashioned.

Elkészítése:
Az uborkaszeleteket egy keverőpohárban muddlerrel (törőfával) megnyomkodjuk, majd a többi összetevővel együtt koktéljéggel shakerben összerázzuk és egy koktéljéggel teli old fashioned pohárba szűrjük.

Díszítése:
Uborka „kard” vagy koktélnyársra húzott uborkaszelet.

bacardi original bar daiquiri floridita daiquiri aperol spritz spatini vodkafröccs vodka rum bacardi smirnoff bártúra bols mixer akadémia aperol


DAIQUIRI

Összetevők:
4,5 cl fehér rum
2,5 cl frissen facsart limelé
2 bárkanál porcukor.

Pohár:
Martinis.

Elkészítése:
Az összetevőket koktéljéggel shakerben jól összerázzuk és egy behűtött martinis pohárba szűrjük.

Díszítése:
Limekarika.

bacardi original bar daiquiri floridita daiquiri aperol spritz spatini vodkafröccs vodka rum bacardi smirnoff bártúra bols mixer akadémia aperol

A bemelegítést követően az est második felét BoB-nál töltöttük, ahol két szabadon választott italt lehetett megkóstolni, én pedig első körben természetesen a korábban bepromózott vodkafröccsöt csekkoltam le, annak is a szilvás-licsis változatát. Nos, nem véletlenül ez számít a hely egyik legnépszerűbb piájának, a különleges fröccs még úgy is elnyerte a tetszésemet, hogy a licsit amúgy egyáltalán nem kedvelem, de a Fee Brothers szilvás bitterével abszolút jól fogyasztható kreáció jött létre. Második körben egy speciális Floridita Daiquirire próbáltam rá, aminek eredetije az 1920-as években született meg az El Floridita bárban Constantino Ribalaiguia jóvoltából (aki a Hemingway Special Daiquirit is megalkotta). Az autentikus verziótól eltérően a bobos nem blenderben, hanem shakerben készült, ami egyáltalán nem rontotta el az italt.

bacardi original bar daiquiri floridita daiquiri aperol spritz spatini vodkafröccs vodka rum bacardi smirnoff bártúra bols mixer akadémia aperol


SZILVÁS-LICSIS VODKAFRÖCCS

Összetevők:
5 cl Smirnoff vodka
2 cl Funkin licsipüré 
1 öntet Fee Brothers szilvás bitter
1 bárkanál porcukor
2 cl friss limelé
4-5 öntet Monin grenadine szirup
Szódafeltöltés

Pohár:
Vörösboros.

Elkészítése:
Az összetevőket koktéljéggel teli vörösboros pohárba töltjük, majd óvatosan megkeverjük.

bacardi original bar daiquiri floridita daiquiri aperol spritz spatini vodkafröccs vodka rum bacardi smirnoff bártúra bols mixer akadémia aperol


FLORIDITA DAIQUIRI

Összetevők:
5 cl Bacardi Superior fehér rum
2 cl friss limelé
2 bárkanál porcukor
Néhány öntet Luxardo maraschino likőr és néhány öntet friss grapefruitlé

Pohár:
Martinis.

Elkészítése:
Az összetevőket shakerben koktéljéggel együtt jól összerázzuk és egy előhűtött martinis pohárba szűrjük.


 

Még több kevert italért csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!


További képek a bártúráról itt.