A márciusi Bikavér Párbajt ifj. Gál Tibor és ifj. Vida Péter vezették fel egy mini bikavér párbajjal a St. Andrea borbárban, amit nálam összességében a szekszárdiak nyertek. Az egri borsor ugyanis túlságosan is az általam egyébként kifejezetten kedvelt, fiatal, könnyed, gyümölcsös vonalra koncentrált, a szekszárdi borsor viszont sokkal szélesebb spektrumon mozgott és nagyobb ívű volt, mivel a könnyebben fogyasztható vonal mellett egészen nagy tételeket is tartalmazott. Persze a trendeket figyelve nagyon is sok relevanciája van a könnyed, gyümölcsös bikavéreknek, viszont még mindig vannak akik nagyobb bort várnak el egy bikavér esetében. A szekszárdi tételeknél ráadásul plusz pont járt a gyönyörű közös palackokért.
Fotó: Studio Bakos
Személyes kedvencem a Vida Családi Borbirtok 2013-as szekszárdi bikavére volt, ami egy kifejezetten egyensúlyos, elegáns bor, nemhiába választotta a szekszárdi bikavérek origójának Fiáth Attila, Master of Wine aspiráns. Egyébként mindkét borvidéknek megvan a maga szabályozása a bikavérre vonatkozóan, íme egy rövid összefoglaló ezzel kapcsolatban.
Soltész Egri Bikavér 2015, Bolyki Egri Bikavér 2015, Gál Tibor „Titi” Egri Bikavér 2015, St. Andrea „Áldás” Egri Bikavér 2015 (Fotó: Koktél Blog)
Eger
Borstílus: kékfrankosalapú házasítás, amely összetett fűszeres, gyümölcsös ízvilággal rendelkezik, tanninhangsúly nélkül. Legalább négy szőlőfajta házasítása, amelyek arányának meg kell haladnia az 5-5%-ot, ebből a kékfrankos 30-50%-os jelenléte kötelező.
Szőlőfajták: bíbor kadarka (csak classicus), blauburger, cabernet franc, cabernet sauvignon, kadarka, kékfrankos, menoire, merlot, portugieser, pinot noir, syrah, turán, zweigelt
Classicus Bikavér
minimum fél év hordós érlelés
Superior Bikavér
minimum egy év hordós érlelés
minimum fél év palackos érlelés
Grand Superior Bikavér
minimum tizenhat hónap hordós érlelés
minimum fél év palackos érlelés
Heimann Szekszárdi Bikavér 2014, Vida Szekszárdi Bikavér 2013, Bodri „Faluhely” Szekszárdi Bikavér 2013, Takler „Reserve” Szekszárdi Bikavér 2013 (Fotó: Koktél Blog)
Szekszárd
Borstílus: kékfrankos- és kadarkaalapú, legalább négytagú házasítás, amelynek aromavilágában a gyümölcsös és a hordós érlelésből származó jegyek jelennek meg. Határozott, harmonikus savérzet hoz létre elegáns összképet.
Szőlőfajták: minimum 45% kékfrankos, minimum 5% kadarka, maximum 40% cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, syrah, maximum 10% (prémiumnál nem) alibernet, bíbor kadarka, blauburger, malbec, menoire, mészikadar, pinot noir, portugieser, sagrantino, tannat, turán, virághegyi, zweigelt
Bikavér
minimum egy év fahordós érlelés
Prémium Bikavér
minimum egy év fahordós érlelés
a szüretet követő második év december 31-e után hozható forgalomba
A szabályozás részleteit sajtóanyag alapján szerkesztette: Farkas Krisztián
Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Bloghoz a Facebookon és az Instagramon!