A francia Champagne régióban kizárólag háromféle szőlőből, chardonnayből, pinot noirból és pinot meunierből lehet pezsgőt készíteni. A meunier jellemzően alacsonyabb termésmennyiséget produkál és kevésbé alkalmas a hosszabb érlelésre, mint a noir vagy a chardonnay, ezért – főként a nagyobb házak esetében – egyre inkább háttérbe szorul (bár Champagne ültetvényeinek még mindig 32%-át adja. A kisebb házak viszont megtehetik, hogy szembe mennek a trendekkel és előtérbe helyezik a pinot meuniert. Itt van pl. a Bourdaire-Gallois, ahol az ültetvények 85%-át adja ez a fajta és a speciális szőlőművelésnek, valamint a talajadottságoknak köszönhetően igazán sokat tudnak kihozni a meunierből. Nemrég Magyarországon járt a ház vezetője, David Bourdaire, aki a Buddha-Bar Hotel Budapest kóstolóján mutatott be egy egészen komoly sort, amivel bebizonyította, hogy a meunier bizony szépen bírja a nulla dosage-t vagy akár a hosszabb érlelést is. 

buddha-bar bourdaire-gallois david bourdaire kóstoló pezsgő Champagne

Fotó: Buddha-Bar Hotel Budapest

 

buddha-bar bourdaire-gallois david bourdaire kóstoló pezsgő Champagne

Bourdaire-Gallois Brut 2012
100% pinot meunier
Dosage: 0 g/l
Fotó: Koktél Blog

buddha-bar bourdaire-gallois david bourdaire kóstoló pezsgő Champagne

Bourdaire-Gallois Prestige Brut 2009
40% pinot meunier, 20% pinot noir, 40% chardonnay
Dosage: 0 g/l
Fotó: Koktél Blog

buddha-bar bourdaire-gallois david bourdaire kóstoló pezsgő Champagne

Bourdaire-Gallois Blanc de Blancs 2012
100% chardonnay
Dosage: 0 g/l
 Fotó: Koktél Blog

buddha-bar bourdaire-gallois david bourdaire kóstoló pezsgő Champagne

Szusi a Blanc de Blancs kísérőjeként 
Fotó: Buddha-Bar Hotel Budapest

buddha-bar bourdaire-gallois david bourdaire kóstoló pezsgő Champagne

Bourdaire- Gallois Millésime Brut 2006 
60% chardonnay, 40% pinot noir
Dosage: 0 g/l
Fotó: Koktél Blog

buddha-bar bourdaire-gallois david bourdaire kóstoló pezsgő Champagne

Bourdaire-Gallois Rosé Brut 2012
100 % pinot meunier
Dosage: 0 g/l
Fotó: Koktél Blog

buddha-bar bourdaire-gallois david bourdaire kóstoló pezsgő Champagne

Bourdaire-Gallois Brut 2004 és Bourdaire-Gallois Brut 2008
100% pinot meunier
Dosage: 0 g/l
Fotó: Koktél Blog

buddha-bar bourdaire-gallois david bourdaire kóstoló pezsgő Champagne


A két utolsó, 2004-es és 2008-as tételt frissen degorzsálta David Bourdaire 
Fotó: Buddha-Bar Hotel Budapest

buddha-bar bourdaire-gallois david bourdaire kóstoló pezsgő Champagne

Pezsgő dekantálva? Naná!
Fotó: Buddha-Bar Hotel Budapest

buddha-bar bourdaire-gallois david bourdaire kóstoló pezsgő Champagne

A végére pedig még egy kis szablyázást is tanulhattam Borsos Gergelytől, a Buddha-Bar Hotel Budapest F&B igazgatójától 
Fotó: Buddha-Bar Hotel Budapest


David Bourdaire-rel néhány éve a Vinoport készített interjút, ami itt és itt olvasható el. 


 

Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!


 

Még több kevert italért csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!