Minden eddiginél szebb, nagyobb, kényelmesebb és érdekesebb volt az idei Whisky Show, ahol három új, eddig szégyenszemre teljesen kimaradt, nagynevű márkával is megismerkedhettem (Macallan, Dalmore és Bowmore), de azért volt két régi ismerős is (Benriach és Laphroaig), persze még nem kóstolt verziókban. 

whisk(e)y scotch whisky benriach macallan dalmore bowmore laphroaig

Fotók: Koktél Blog

 

THE MACALLAN AMBER HIGHLAND SINGLE MALT (40 térf.%)

whisk(e)y scotch whisky benriach macallan dalmore bowmore laphroaig

A sherry hordós érleléseiről és luxusportfóliójáról híres Macallant is elérte a kormegjelölés nélküli trend, ennek a vonalnak az egyik tagja az Amber is. A kóstolásnál food pairingként kilehetett próbálni narancsos, fahéjas és vaníliás csokival is, amik nagyon szépen kiemelték a jerezi sherry hordós jegyeket. Könnyen érthető, gyümölcsös whisky, citrusokkal, sherryvel és gyengéd tölggyel.

THE DALMORE 18 YEARS OLD HIGHLAND SINGLE MALT (43 térf.%)

whisk(e)y scotch whisky benriach macallan dalmore bowmore laphroaig

A sor egyetlen csalódását okozta. A patinás luxusmárkától pedig nagyon sokat vártam, főként, hogy jelen esetben egy 18 éves verzióról volt szó, amit 14 évig ex-bourbon hordóban, majd 4 évig olyan hordóban érleltek, amiben előzőleg 30 éves Matusalem oloroso sherry volt. Az ismerkedés jól indult pedig, gyönyörű rezes szín, érett, boros, fűszeres illatok, de ízben valahogy nem hozta azt, amit az illatolás ígért, kicsit fáradtnak, visszafogottnak tűnt. Egy kis szellőztetés jót tett neki, jobban előbújtak a szép, boros jegyek, de valahogy így sem lett az igazi. A palackon található szarvas sztorija amúgy egészen 1263-ig nyúlik vissza, amikor a legenda szerint III. Sándor skót király életét Clan Mackenzie menti meg egy szarvasbikától.  Na, de hogy jön a Mackenzie család a Dalmore márkához? Úgy, hogy 1867-ben bizonyos Andrew és Charles Mackenzie tulajdonába került az amúgy 1839-ben alapított lepárló. Ezt követően került a palackra az azóta ikonikussá vált szarvasbika embléma is.
 

BOWMORE SMALL BATCH ISLAY SINGLE MALT (40 térf.%)

whisk(e)y scotch whisky benriach macallan dalmore bowmore laphroaig

Islay szigetének első legális lepárlója, konkrétan 1779-ben itt már hivatalosan is whiskyt pároltak. Ezt a small batch, vagyis kisadagban lepárolt Bowmore-t első és másodtöltésű bourbon hordós érlelésekből alkották meg. Az eredmény pedig egy nagyon kifinomult, nagyon elegáns whisky, amiben szép harmóniában vannak a füstös és a tölgyes jegyek.

BENRIACH 18 YEARS OLD LATADA SPEYSIDE SINGLE MALT (46 térf.%)

whisk(e)y scotch whisky benriach macallan dalmore bowmore laphroaig

Személyes kedvencem volt a Whisky Show-n kóstolt sorból. A Benriach márka egyébként is nagy favoritom, korábban kóstoltam már a 12 éves, füstös, Pedro Ximenez Sherry hordóban utóérlelt Heredotus Fumosust, a 15 éves Madeira hordós finiselést, valamint a füstös, 10 éves Curiositast és eddig egyikben sem csalódtam. A mostani a 18 éves, Madeira hordós finiselést kapott és tőzegelt Latada volt, ami szintén maradandó élményt nyújtott. Nagyon harmónikus, szépen hozza a füstöt és a boros utóérlelés jegyeit. Komplexitás, érettség, egyensúly és elegancia jellemzi. A Latada név egyébként a Madeira szigetén elterjedt szőlőművelési módszert takarja.

LAPHROAIG QUARTER CASK ISLAY SINGLE MALT (48 térf.%)

whisk(e)y scotch whisky benriach macallan dalmore bowmore laphroaig

A tavalyi évben a 10 és 18 éves Laffie, az idei Whisky Show-n pedig a fiatalabb korosztályhoz tartozó, de a gyökerekhez visszanyúló Quarter Cask volt terítéken. Az rövidnek számító, öt év körüli érlelési idő itt azonban nem teljesen szignifikáns, hiszen az utolsó hét hónapban ún. negyedes hordókban finiselték, ami sokkal gyorsabb érlelést tesz lehetővé és intenzívebb aromákat eredményez. Nagyon mély, komplex whisky, nem szörny módjára, de nagyon szépen jön benne az Islay-i füst, határozottan megmutatkoznak a fás jegyek, az olajosság és az édes gyümölcsök is.     
 


 

Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!