Immáron hatodik alkalommal rendezik meg a világszerte népszerű whiskybemutatók magyarországi változatát, a Whisky Show-t. 2016. október 28-29-én, pénteken és szombaton a Corinthia Hotel Budapest ad otthont a rendezvénynek, ahol mintegy 300 különböző whiskyt és érlelt párlatot lehet megkóstolni. 

whisky show whisk(e)y glenmorangie glenfiddich glendronach arran grants

 


A VI. WHISKY SHOW ÚJDONSÁGAI

2016-ban először két napos lesz a rendezvény. A pénteki nap szakmai/VIP nap, amelyre a szakmai jegy kedvezményes, a VIP belépőjegy magasabb árú, de különlegessége az, hogy 10 db kóstoló jegyet tartalmaz, amely bármely italra beváltható. A szombati jegy a korábbi gyakorlatnak megfelelően 5 db kóstolójegyet tartalmaz, amelyek darabja 500 Ft értékben váltható be.

PROGRAMOK

Minden első kézből ismerhető meg, mivel a Skóciából, Japánból, Tajvanról, az Egyesült Államokból és Írországból érkező szakértők személyesen kóstoltatják érlelt párlataikat.  A rendezvény keretében 7 különteremben közel 30 ültetett előadás (ún. Master Class szeminárium) is megrendezésre kerül különböző témákban, ahol külföldi és hazai előadók mutatják be egy-egy márka termékeit, azok jellegzetességeit, és kóstoltatják meg a legkülönlegesebb tételeket. A whiskyk mellett egyébként további érlelt párlatokat, így rumokat, konyakokat, armagnacokat és calvadosokat is lehet kóstolni. 
A korábbi évekhez hasonlóan idén is felvonulnak skót dudások, valamint újra lesz Whisky koktélverseny is, mégpedig egyenes kieséses rendszerben. A tavalyi évhez hasonlóan külön Food & Drink terem is kialakításra kerül, ahol szendvicsek, ételkülönlegességek, speciális espresso és filterkávék, teák, csokoládék, kézműves sörök, illetve az egész rendezvény területén ún. vízpontokat is felállítanak a felelős és kulturált alkoholfogyasztás támogatása érdekében.

whisky show whisk(e)y glenmorangie glenfiddich glendronach arran grants

Bemelegítésként részt vehettem egy érdekes kóstolón, ahol különféle hordós érlelésű tételekkel lehetett megismerkedni, ami a hordóhasználat széles spektrumát hivatott bemutatni.  A kóstolósorból az ex-bourbon hordóban érlelt tízéves Glenmorangie-val és a Solera-rendszerben (ex-sherry, ex-bourbon és új) érlelt 15 éves Glenfiddich már korábban is találkoztam (itt és itt). 
A Glendronach márkával kapcsolatban eddig felemás véleménnyel voltam, hiszen a kiváló Tawny Port finiselésű 18 éves tételt követően belefutottam a kevéssé eltalált sherrys-füstös Peatedbe. A mostani 18 éves, ex-oloroso sherry hordóban érlelt Allardice viszont remekül sikerült: melengető,karácsonyi jegyei emlékezetes élményt nyújtanak.    
Az Arran tokaji hordós finiselései közül korábban a nyolc évig érlel single cask (azaz egyetlen hordóból származó) változatot kóstoltam le, most pedig a tíz évig érlelt multi cask (azaz több,  konkrétan öt hordóból származó) került be a sorba, amin szépen érződik a plusz két hordóban töltött év, érződik a botrytises hatás, gyönyörű a lecsengés, viszont rakoncátlansága miatt azért nem tökéletes.
A kormegjelölés nélkül blended whiskyk között kevés kiemelkedő van. A kóstolósort záró Grant’s Ale Cask Finish sem számít annak, viszont a sörös hordós utóérlelés miatt egy kifejezetten izgalmas tétel, szépen hozza a sörös jegyeket.

whisky show whisk(e)y glenmorangie glenfiddich glendronach arran grants

Fotó: Koktél Blog

BELÉPŐJEGYEK

Belépőjegyek korlátozott számban kaphatók, áruk elővételben a szombati napra 6500 Ft, a pénteki, szakmai/VIP napra pedig 12 000 Ft (szakmai érdeklődők számára 50%-os kedvezmény érhető el), de ezen felül többféle kombináció is rendelkezésre áll. Minden jegy tartalmazza a fent már említett kóstolójegyeket és egy exkluzív skót kristály whisky-kóstolópoharat is. Jegyárusítás a Whisky Shopban (1053 Budapest, Veres Pálné utca 8.), a Libri Könyvesboltokban, valamint a WhiskyNet, a Port.hu és a Programturizmus oldalakon

A teljes kiállítói lista, illetve a részletes program és a szemináriumok témái, beosztása megtekinthető a Whisky Show honlapján és facebook oldalán.

Sajtóanyag alapján szerkesztette: Farkas Krisztián
 


 

Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!