A skót malátawhiskyk iránti rajongásom miatt szégyenszemre az amerikai whiskeyk világában kevésbé vagyok otthon, még az ír és a japán tételekkel is jobban elboldogulok. A Heinemann portfólió bemutatóján ezért kihasználtam a széles választékot és picit korrigáltam a lemaradásomat.  

whisk(e)y jim beam basil haydens bookers knob creek bourbon whiskey rye whiskey heinemann 
Basil Hayden’s Kentucky Straight Bourbon (40 térf.%), Booker’s Kentucky Straight Bourbon 7 yrs 2 mo 5 days Batch No. 2015-05 (63,7 térf.%), Knob Creek Kentucky Straight Bourbon Small Batch (50 térf.%), Knob Creek Kentucky Straight Rye Small Batch (50 térf.%) 

 

A lekóstolt whiskeyk mindegyike a Beam Suntory családjához tartozik. Kizárólag Kentucky Straight Bourbon és Kentucky Straight Rye tételeket próbáltam ki (a straight bourbon legalább 51%-ban kukoricából készült és legalább 2 évig érlelt, a straight rye pedig legalább 51%-ban rozsból készült és legalább 2 évig érlelt, részletes jogi szabályozás itt).

Azt egy pillanatra sem állítom, hogy az amerikai whiskeykért elkezdtem rajongani a bemutató után, de az kétségtelen, hogy a Woodford Reserve és talán a Maker’s Mark után újra sikerült kifejezetten értékelhető tételekkel találkoznom, amelyek mindegyike történetesen a The Small Batch Bourbon Collection tagja.

Booker Noe saját bourbonjét azóta szerettem volna megkóstolni, hogy elolvastam A.J. Baime „Híres piák és a nagy emberek, akiket ugyanúgy hívtak” c. könyvét. Ebben a bevallottam hencegős Jim Beam unoka és egyben a Jim Beam nyugalmazott lepárlómestere így jellemezte alkotását a szerzőnek: „Az enyémnek van a legtestesebb íze. A legjobb zamata.”  Az öregnek pedig igaza van. A Booker’s a maga hordóerősségével és szűretlenségével, több mint hét éves korával egy letaglózó, izgalmas, komplex csúcsbourbon, gyönyörű borospalackban. 

Basil Hayden lepárlómester Marylandben tanulta ki a rozswhiskey készítésének módját, majd 1796-ban Kentuckyba költözött és kukoricával egészítette ki receptjét. A Basil Hayden’s whiskey ezért kétszer annyi rozst tartalmaz, mint egy átlagos bourbon. 8 évig érlelik és a sorozat többi tagjához képest alacsonyabb alkoholtartalommal rendelkezik (40 térf.%). Egy könnyed, mégis érett whiskey, kiválósága megfejthető a kezdők számára is.

Az Abraham Lincoln szülőhelyéről elnevezett Knob Creektől az alap straight bourbon és a straight rye kiadást is lekósoltam. Előbbi egy klasszikus szesztilalom előtti bourbon, 50 térf.% alkoholtartalommal, mélyen kiégetett amerikai tölgyfahordóban 9 évig érlelve. Telt és határozott. Utóbbinál is adott az 50 térf.% alkoholtartalom és az alaposan kiégetett amerikai tölgyfahordós érlelés. Fűszeres és sima, ami miatt a márka külön ajánlja koktélalapanyagnak.
 whisk(e)y jim beam basil haydens bookers knob creek bourbon whiskey rye whiskey heinemann

 Jim Beam Signature Craft Kentucky Straight Bourbon Aged For 12 Years Small Batch (43 térf.%), Jim Beam Double Oak Kentucky Straight Bourbon Finished In Oak (43 térf.%), Jim Beam Kentucky Straight Rye (40 térf.%)

A fentiektől eltérően a Jim Beam tételektől már kevésbé voltam elájulva. Mondjuk a Knob Creek small batch rozswhiskeyje mellett persze, hogy jellegtelen az alapkategóriás Jim Beam Rye, de a duplán hordózott Double Oaktól és a bourbon kategórián belül idősnek számító 12 éves Signature Crafttól valamivel több beltartamat vártam. Mentségükre legyen írva, hogy azért árban is alatta vannak a The Small Batch Collection tagjainak. 

Fotók: Koktél Blog
 


 

Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!