A skót malátawhiskyk iránti rajongásom miatt szégyenszemre az amerikai whiskeyk világában kevésbé vagyok otthon, még az ír és a japán tételekkel is jobban elboldogulok. A Heinemann portfólió bemutatóján ezért kihasználtam a széles választékot és picit korrigáltam a lemaradásomat.
Basil Hayden’s Kentucky Straight Bourbon (40 térf.%), Booker’s Kentucky Straight Bourbon 7 yrs 2 mo 5 days Batch No. 2015-05 (63,7 térf.%), Knob Creek Kentucky Straight Bourbon Small Batch (50 térf.%), Knob Creek Kentucky Straight Rye Small Batch (50 térf.%)
A lekóstolt whiskeyk mindegyike a Beam Suntory családjához tartozik. Kizárólag Kentucky Straight Bourbon és Kentucky Straight Rye tételeket próbáltam ki (a straight bourbon legalább 51%-ban kukoricából készült és legalább 2 évig érlelt, a straight rye pedig legalább 51%-ban rozsból készült és legalább 2 évig érlelt, részletes jogi szabályozás itt).
Azt egy pillanatra sem állítom, hogy az amerikai whiskeykért elkezdtem rajongani a bemutató után, de az kétségtelen, hogy a Woodford Reserve és talán a Maker’s Mark után újra sikerült kifejezetten értékelhető tételekkel találkoznom, amelyek mindegyike történetesen a The Small Batch Bourbon Collection tagja.
Booker Noe saját bourbonjét azóta szerettem volna megkóstolni, hogy elolvastam A.J. Baime „Híres piák és a nagy emberek, akiket ugyanúgy hívtak” c. könyvét. Ebben a bevallottam hencegős Jim Beam unoka és egyben a Jim Beam nyugalmazott lepárlómestere így jellemezte alkotását a szerzőnek: „Az enyémnek van a legtestesebb íze. A legjobb zamata.” Az öregnek pedig igaza van. A Booker’s a maga hordóerősségével és szűretlenségével, több mint hét éves korával egy letaglózó, izgalmas, komplex csúcsbourbon, gyönyörű borospalackban.
Basil Hayden lepárlómester Marylandben tanulta ki a rozswhiskey készítésének módját, majd 1796-ban Kentuckyba költözött és kukoricával egészítette ki receptjét. A Basil Hayden’s whiskey ezért kétszer annyi rozst tartalmaz, mint egy átlagos bourbon. 8 évig érlelik és a sorozat többi tagjához képest alacsonyabb alkoholtartalommal rendelkezik (40 térf.%). Egy könnyed, mégis érett whiskey, kiválósága megfejthető a kezdők számára is.
Az Abraham Lincoln szülőhelyéről elnevezett Knob Creektől az alap straight bourbon és a straight rye kiadást is lekósoltam. Előbbi egy klasszikus szesztilalom előtti bourbon, 50 térf.% alkoholtartalommal, mélyen kiégetett amerikai tölgyfahordóban 9 évig érlelve. Telt és határozott. Utóbbinál is adott az 50 térf.% alkoholtartalom és az alaposan kiégetett amerikai tölgyfahordós érlelés. Fűszeres és sima, ami miatt a márka külön ajánlja koktélalapanyagnak.
Jim Beam Signature Craft Kentucky Straight Bourbon Aged For 12 Years Small Batch (43 térf.%), Jim Beam Double Oak Kentucky Straight Bourbon Finished In Oak (43 térf.%), Jim Beam Kentucky Straight Rye (40 térf.%)
A fentiektől eltérően a Jim Beam tételektől már kevésbé voltam elájulva. Mondjuk a Knob Creek small batch rozswhiskeyje mellett persze, hogy jellegtelen az alapkategóriás Jim Beam Rye, de a duplán hordózott Double Oaktól és a bourbon kategórián belül idősnek számító 12 éves Signature Crafttól valamivel több beltartamat vártam. Mentségükre legyen írva, hogy azért árban is alatta vannak a The Small Batch Collection tagjainak.
Fotók: Koktél Blog
Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!