A WhiskyNet jóvoltából Magyarországra látogatott Tito Cordero, a Diplomático rum keverőmestere. Az élő legenda érkezése már önmagában is nagy dolognak számított, ráadásul még egy újdonságot is hozott magával. Közvetlenül a Bar Convent Berlin után ugyanis Magyarországon is bemutatkozott a márka vadiúj kiadása, a Mantuano.

diplomático rum tito cordero kóstoló whiskynet
Traditional range: Diplomático Blanco (40 térf.%), Diplomático Reserva (40 térf.%), Diplomático Mantuano (40 térf.%), Diplomático Reserva Exclusiva (40 térf.%). Prestige range: Diplomático Single Vintage 2002 (43 térf.%), Diplomático Ambassador (47 térf.%).

 


A venezuelai Diplomático rumok címkéjén található Don Juancho Nieto Melendez egy helyi nemes, azaz „mantuano” volt a 19. század végén, aki a karibi-szigeteket járva egy egész italkollekciót gyűjtött össze, ami a „The Ambassador’s Reserves” néven lett ismert.  Don Juancho tehát az összes Diplomático rummal, illetve azok címkéjével összekapcsolható, a mantuano és az ambassador viszont konkrétan egy-egy tételhez köthető.

Az új Mantuano a Reservát fogja idővel felváltani.  Mindkét tételt kettőtől nyolc évig érlelt rumokból keverték ki, előbbiben 60%, utóbbiban 50% az oszloplepárlóval készült rum aránya (a könnyed rumokhoz oszloplepárlót, a közepesen testtel rendelkezőkhöz batch kettle, a nagyobb testűekhez pedig pot still desztillálót használnak a Diplomáticónál). A Mantuano talán valamivel izgalmasabbra sikerült, de mind a kettő jól használható koktélalapanyagnak. A Reserva a Presidentéhez vagy a Mai Taihoz, a Mantuano a Mary Pickfordhoz ajánlott.

Az est meglepetés tétele a márka csúcsrumja, az Ambassador volt, ami elképesztően szép és komplex élményt nyújtott. Pot still lepárlást követően 12 évig érlelődött amerikai tölgyfahordóban, valamint ex-bourbon és ex-malátawhisky hordóban és plusz két évig finiselték Pedro Ximénez hordóban, jókora sherry bombát alkotva (ezeket az éveket egyébként úgy kell értelmezni a Maestro szerint, hogy a venezuelai éghajlaton nagyjából háromszor gyorsabb az érlelés folyamata, mint mondjuk Skóciában). Az Ambassador erőteljességét növeli, hogy a sor legmagasabb alkoholtartalmával rendelkezik (47 térf. %), a minőségét pedig az emeli, hogy a készítése során nem használtak fel melaszt, kizárólag csak cukornádmézet.

Bár az egyetlen évjáratos tételként ott volt a sorban a Single Vintage 2002 is (a vintage tételek nem gyakoriak a rumok világában), aminek készítésénél az Ambassadorhoz hasonlóan csak cukornádmézet használtak fel, de egy szinttel azért mégis léptünk egyet lejjebb, hiszen a sherry hordós (itt Oloroso) finiselés idejét megfelezték, ezért 14 helyett 13 évre csökkent az érlelési idő, továbbá a pot still párlatok aránya lejjebb ment 90%-ra, a maradék 10% pedig batch kettle technikával készült.  Az Ambassadorhoz képest alacsonyabb az alkoholtartalma (43 térf.%), így kevésbé erőteljes és a rövidebb sherry hordós finis miatt a boros hatások sem robbannak akkorát, viszont az ár-érték aránya kétségkívül jobb.

A Diplomático legnépszerűbb tétele a Reserva Exclusiva. 80%-a pot still, 20%-a batch kettle és oszloplepárlóval készül, nagyobbrészt cukornádméz, kisebbrészt melasz az alapanyag, valamint amerikai tölgyfahordóban, ex-bourbon és ex-malátawhisky hordóban érlelik, maximum 12 évig.  Édeskés, kifejezetten könnyedén fogyasztható rum. Tisztán, jégre töltve vagy olyan klasszikus koktélok alapanyagaként ajánlott, mint az Old Fashioned és a Manhattan.


A legkellemesebb meglepetést a Blanco szállította, olyannyira, hogy ez a legkifinomultabb fehér rum, amit valaha kóstoltam. Kategóriájában ritka módon hat évig érlelt párlatokat is tartalmaz (Venezuelában egyébként min. 2 évig kell érlelni a rumokat) és csak a szénszűrés miatt lesz fehér. 50%-a pot still, 50%-a batch kettle és oszloplepárlóval készült, cukornádmézet és melaszt használnak fel alapanyagként, az érlelésnél pedig itt is megjelenik az amerikai tölgyfahordó, az ex-bourbon és az ex-malátawhisky hordó. Tisztán fogyasztva is remek élmény, de ajánlott jégre töltve vagy koktélban, például a Hemingway Daiquiri alappárlataként.

Fotó: Koktél Blog
 


 

Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!