Az idők változnak, de van ami örök. Így van ez a klasszikus koktélokkal is, amelyek ugyan a trendeket követve kissé átalakultak az évek során, de tipikus, semmivel sem összetéveszthető karakterük mégis megmaradt. Nincs ez másképp az amerikaiak kedvenc whiskey-jéből készült italok esetében sem, amelyek legfontosabb hozzávalója éppen 150 éve, egy kis Tennessee-i lepárlóüzemből indult útjára. Lássuk néhány klasszikus koktélreceptúra egykori és mai változatát Lukács Rolanddal, a Boutiq’Bar vezető bártenderével!
A JÓ ÖREG MANHATTAN
A koktélban az erős, alkoholos és csonthéjas ízek dominálnak leginkább, de megmarad a whiskey fő karaktere, aminek a vermut kölcsönöz igazán fűszeres aromát.
Összetevők:
5 cl Jack Daniel’s,
2,5 cl édes vermut,
2-3 öntet Angostura bitters.
Elkészítés: az alapanyagokat keverőpohárba jégre töltjük, elkeverjük, majd előhűtött koktélos pohárba szűrjük. Díszítéshez koktélcseresznyét használunk.
MANHATTAN KICSIT MODERNEBBEN
A klasszikus változatot kicsit újragondolva, a csokoládé és a cseresznye ízei dominálnak, amit az almafa füst ellensúlyoz.
Összetevők:
5 cl Jack Daniel’s,
2 cl francia aromatizált aperitif,
2-3 öntet csokoládé bitter,
almafa füst.
Elkészítés: a hozzávalókat keverőpohárban jéggel jól összekeverjük, ezt követően egy kis palackban füsttel infuzionáljuk, majd előhűtött koktélos pohárba töltjük. Citromhéjjal díszíthetjük.
A KLASSZIKUS OLD FASHIONED
Az Old Fashioned régebbi változata lágy és kissé fűszeres. Az egyik legklasszikusabb whiskey koktél.
Összetevők:
5 cl Jack Daniel’s,
1 cl cukorszirup
2-3 öntet Angostura bitters.
Elkészítés: az összetevőket jégen egy old fashioned pohárban keverjük el egészen addig, amíg a whiskey veszít karcosságából. Narancshéjjal díszíthetjük.
AZ OLD FASHIONED ÚJRAGONDOLVA
Az ízélmény a Tennessee whiskey trópusi jegyeiben csúcsosodik ki, miközben a banán és a kakaó jól idomul a juharfán szűrt párlathoz.
Összetevők:
5 cl Jack Daniel’s,
2 cl cukorszirup,
2 csepp cacao bitter,
1 fújás banán eszencia.
Elkészítés: az eszencia kivételével keverjük el az összetevőket, majd fújjuk be a banán kivonattal. Tegyük tele az old fashioned poharat jéggel és töltsük rá az italt. Narancshéjjal, szárított banánkarikával díszíthetjük.
NOSZTALGIÁZÁS A WHISKEY SOURRAL
Már a neve is utal arra, hogy ez egy fanyarabb, savanykásabb nedű. Az extra krémességét a tojás hozzáadásával érthetjük el.
Összetevők:
5 cl Jack Daniel’s,
2 cl citromlé,
1 cl cukorszirup,
2-3 öntet Angostura bitters,
opcionálisan tojásfehérje.
Elkészítése: a hozzávalókat shakerbe töltve jéggel erősen rázzuk össze, majd töltsük egy előhűtött koktélos pohárba. Citromhéjjal és bitterrel díszíthetjük.
POPCORN SOUR
A pattogatott kukorica ráerősít a whiskey kukoricatartalmára, miközben frissességet és egy kis csavart visz a receptúrába. Egy csipet sót is adhatunk hozzá.
Összetevők:
5 cl Jack Daniel’s,
2 cl citromlé,
1,5 cl cukorszirup,
2 öntet Angostura bitters,
sótlan pattogatott kukorica (a whiskeybe áztatva vagy a cukorszirup készítéséhez),
opcionálisan tojásfehérje és egy csipet só.
Elkészítés: a hozzávalókat shakerbe töltve jéggel erősen rázzuk össze, majd töltsük friss jéggel teli pohárba. Pattogatott kukoricával és bitterrel díszíthetjük.
Sajtóanyag alapján szerkesztette: Farkas Krisztián
Még több kevert italért csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!