Tennessee állam egyik barátságos városából, Lynchburgből két dolog vált világhírűvé: a Jack Daniel’s whiskey és Mary Bobo vendégháza. Az előbbit nem kell bemutatni, utóbbi pedig máig az a közkedvelt találkahely, ahol Jack bácsi ükunokahúgának, Lynne Tolley-nak a párját ritkító citrus ciderpuncsát lehet megkóstolni. Lynne, amellett, hogy a lepárlóban is otthonosan mozog, konyhaművészete is világhíres. Íme néhány családi recept.
LYNNE CIDERPUNCSA: JACK DANIEL’S CITRUS CIDERPUNCS
Összetevők:
3 rész Tennessee whiskey,
2 rész alma cider,
1 rész narancslé,
1 rész citromlé,
4 rész gyömbérsör,
narancs-, citromkarika és néhány szelet alma a díszítéshez.
Elkészítés: A whiskeyt, a cidert, a narancslevet, a citromlevet és a gyömbérsört keverjük össze koktéljéggel együtt egy üvegtálban vagy kancsóban. Ízlés szerint néhány gyümölcskarikával díszítsük.
MISS MARGARET (LYNNE ÉDESANYJÁNAK) TANYASI SÜLTCSIRKÉJE
„Apa minden tavasszal hozott egy ketrecnyi kiscsibét, amiket aztán a hátsókertben szépen felneveltünk. Mire elérték a kifejlett méretüket, hozzávetőlegesen 1 kg-ot nyomtak. Ekkor anyám levágta őket, és a már feldarabolt csupasz csirkehúst fűszeres lisztbe forgatva forró olajon kisütötte” – írta könyvében Lynne, aki szerint a finom, ropogós bunda elkészítésének titka a sütésben rejlik, amiről részletesen az alábbi receptben olvashatunk.
Hozzávalók:
1 egész csirke,
só,
2 nagy tojás,
¼ bögre tej vagy író,
2 bögre liszt (sózva, borsozva),
3 bögre olaj.
Elkészítés: a csirke feldarabolásával kezdjük. Ügyeljünk arra, hogy miközben 2 combra, 2 szárnyra, és 2 mellre osztjuk szét a húst, a mell keresztcsontos része maradjon egészben! Törölgessük szárazra a darabokat és sózzuk be mindegyik oldalt. A tojásokat verjük fel és hígítsuk egy kis tejjel, ezzel előkészítve a panírozáshoz szükséges első lépést. Majd készítsük be a fűszerezett lisztet. Forgassuk meg a csirkedarabokat a tojásos és lisztes keverékekben, majd 15 percre tegyük félre őket, hogy kiszáradjanak. Az olajat fedő alatt forraljuk fel egy nagyobb öntöttvas serpenyőben. Amikor kb. 375°C-ra hevült, nagyon óvatosan helyezzük bele az előkészített csirkedarabokat. Fontos, hogy semmiképp ne zsúfoljuk össze őket! Süssük aranybarnára mindkét oldalt kb. 10-10 perc alatt. Majd mérsékelt lángon további 10-10 percig főzzük, szigorúan fedő alatt! Újabb 5 perces sütés következzen fedő nélkül, amit magas lángon biztosítsunk a csirke mindkét oldalának, hiszen ettől lesz a bunda igazán ropogós. Ezután egy késsel kissé megsértjük a csirke felületét, és amennyiben az így kifakadó húslé teljesen színtelen, elkészült.
Burgonyafánkkal, illetve Lynne BBQ szószával ajánlott szervírozni, íme az utóbbi receptje.
Hozzávalók:
2 ek. olaj,
½ bögre apróra vágott hagyma,
1 bögre ketchup,
1 bögre almaecet,
½ bögre Tennessee whiskey,
1 bögre barna cukor,
2 ek. Worcestershire szósz,
ízlés szerint: tabasco szósz, só, bors.
Elkészítés: egy közepes serpenyőbe pirítsuk üvegesre a hagymát, tegyük bele a ketchupot, az almaecetet, a whiskeyt, a barna cukrot és a Worcestershire szószt, majd kevergetés közben ízesítsük sóval, borssal, tabasco szósszal. Forrás után vegyük le a tűzről, és kevergessük folyamatosan kb. 30 percig, hogy jól besűrűsödjön. Hagyjuk kihűlni, és egy zárható tégelyben tegyük hűtőbe.
TENNESSEE TRÜFFEL GOLYÓK
„Ahhoz, hogy a vacsora után végképp lenyűgözzem vendégeimet, mindig pörkölt pekándióval megszórt, kakaóporba forgatott, apró trüffel golyókat szolgálok fel nekik” – írta Lynne.
Hozzávalók 25-30 golyóhoz:
½ bögre habtejszín,
22 dkg jó minőségű étcsokoládé,
2 ek. Tennessee Honey,
cukrozatlan kakaópor,
díszítésnek pörkölt pekándió vagy mandula javasolt.
Elkészítés: közepes lángon hevítsük fel a habtejszínt, majd adjuk hozzá az összetördelt csokoládét. Keverjük mindaddig, míg teljesen felolvadnak. Töltsük bele a whiskeyt és folyamatos kevergetés mellett várjunk, míg teljesen besűrűsödik. Vegyük le a tűzről és várjuk meg, amíg kihűl. Amikor már nem túl forró a kezünknek – de könnyen alakítható – formázzunk belőle golyókat és forgassuk meg őket kakaóporban, majd pekándióban. Egy légmentesen zárható edényben tegyük be a hűtőbe, és csak tálalás előtt 30 perccel vegyük elő.
Sajtóanyag alapján szerkesztette: Farkas Krisztián
Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Bloghoz a Facebookon és az Instagramon!