A Heinemann tavalyi portfólióbemutatóján az amerikai whiskeykre koncentráltam, az idei bemutatón viszont kizárólag skót malátawhiskyket választottam a soromba. 

whisk(e)y kóstoló jura auchentoshan heinemann dalmore

Best of Heinemann 2017 a Buddha-Bar Budapesten

 

A Dalmore 18 éves változatát még két évvel ezelőtt kóstoltam le, most a 12 és 15 évesek kerültek sorra és továbbra is az a véleményem, hogy egy kissé túlértékelt márkáról van szó, viszont a két fiatalabb verziónak legalább jobb az ár-érték aránya, mint a korábban kipróbált idősebbnek. A 12 évest 9 évig bourbon hordóban érlelték, majd az egyik fele 30 éves Gonzalez Byass Matusalem Oloroso sherry hordóban folytatta a korosodást, a másik fele pedig maradt a bourbon hordóban. A 15 évest 12 évig érlelték bourbon hordóban, majd elharmadolva Amoroso, Apostoles és Matusalem Oloroso sherry hordókban finiselték. Számomra szebben jöttek a sherrys jegyek az előbbiben, utóbbiban volt egy picit zavaró citrusosság.

whisk(e)y kóstoló jura auchentoshan heinemann dalmore

The Dalmore 12 éves és 15 éves

Nemrég találkoztam Jura whiskyvel először, azonban a szóban forgó 19 éves tétel egy független kiadás volt a Ian MacLeodtól. Most a lepárló saját 10 és 16 éves kiadását kóstoltam le, amelyek a múltkorihoz hasonlóan abszolút rendben voltak, nem beszélve a kiváló ár-érték arányukról. A kizárólag bourbon hordóban érlelt fiatalabb változat könnyed, simulékony stílust képvisel, szép bevezetést ad a komolyabb malátawhiskyk világába. A 14 év bourbon hordós érlelést követően 2 év Amoroso Oloroso sherry finist kapó idősebb verzió már sokkal teltebb, komplexebb: fűszerekkel, karamellel, csokival és naranccsal.

whisk(e)y kóstoló jura auchentoshan heinemann dalmore

Jura 10 éves és 16 éves

A legizgalmasabbak egyértelműen az Auchentoshan tételei voltak (eddigi tapasztalatom a lepárlóval a Douglas Laing 13 éves kiadásában merült ki, ami azért nem sikerült tökéletesre). A Skóciában szokatlan háromszoros lepárlás és a lowlandi lokáció eleve különlegessé teszi a márkát, azonban az igazi kraftot a hordóhasználat adja. A kormegjelölés nélküli American Oakot elsőtöltésű bourbon hordókban, a Three Woodot pedig a bourbon mellett Oloroso és Pedro Ximénez sherry hordókban érlelték, míg a 12 évesnél bourbon és Oloroso sherry hordókat használtak. Az American Oaknál nagyon jönnek a fás jegyek, a 12 éves már sokkal elegánsabb, a Three Wood pedig szépen hozza a háromféle hordóból fakadó komplexitást. Ráadásul a Jurához hasonlóan itt is érvényes a jó ár-érték arány. (Külön plusz pont, hogy az Auchentoshan honlapja is nagyon rendben van, a fenti tételekkel kapcsolatosan még koktélajánló is található.)

whisk(e)y kóstoló jura auchentoshan heinemann dalmore

Auchentoshan 12 éves, American Oak és Three Wood

Fotó: Koktél Blog
 

Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Bloghoz a Facebookon és az Instagramon!