A Japán Kereskedelmi Képviselet (JETRO Hungary) és a Japán Nagykövetség szervezésének hála, a JSS Sake Tour - Eastern Europe 2018 keretében nemrég Budapestre látogatott 10 szakéfőzde, akik  olyan széles portfóliót hoztak a nagykövetségre, amire eddig valószínűleg még nem volt példa Magyarországon.

 

A kóstolósorokban számos daigindzsó-su és dzsunmai daigindzsó-su is előfordult, ami a szakék csúcsát jelenti, hiszen ezeknél a legalacsonyabb a fő alapanyag (vagyis a rizs) tisztítási aránya (a tiszítási arány azt jelzi, hogy a tisztítás után a rizs eredeti tömegének hány százaléka maradt meg, lásd a lenti táblázat). Tehát minél kifinomultabb, letisztultabb egy szaké, annál nagyobb értéket képvisel. Ja és fontos megjegyezni, hogy a szakét általában rizsbornak szokás hívni, ám ennek ellenére nem számít bornak, a készítése során hasonló biokémia folyamatok játszódnak le, mint a sörfőzésnél, de más az előállítási módszer:

"A szaké gyártásakor nem történik malátázás és sörfőzés; ehelyett az áztatással és főzéssel előkészített rizshez enzimtermelő gombákat és élesztőt adnak. Ezáltal a keményítőt elcukrosító enzimek keletkezése, a keményítő elcukrosodása és a cukrok erjedése egymással párhuzamosan folyik – a sör készítésekor mindez három külön lépésben történik a malátázás, a főzés, illetve az erjesztés alkalmával." 

Wikipedia

szaké

Forrás: JSS Sake Tour - Eastern Europe 2018 brosúra

A JSS Sake Tour - Eastern Europe 2018 keretében budapestre látogatott 10 szakéfőzde:

Dewazakura 
Obata sake 
Maruyama
Tentaka shuzo
Aoki
Maruishi jozo
Shimizu Seizaburo Shoten
Ozeki
Sawanotsuru
Akashi