A tokiói Bar Benfiddich a nagyon erős ázsiai mezőny egyik legjobbja, Hiroyasu Kayama bárja konkrétan a 17. helyen végzett az idei Asia's 50 Best Bars listáján (a japán bárok között ezzel a harmadik legjobb lett). Na, a budapesti High Note SkyBar bartendere, Szabó Máté nemrég itt tarthatott guest shiftet, azaz egy este erejéig beállhatott a Benfiddich bárpultja mögé és elkészíthette saját koktéljait, ami azért eléggé nagy szó.  A legjobb az egészben, hogy mindegyik italba belecsempészett egy-egy magyar összetevőt, méghozzá az izgalmasabbak közül: a kint is jól ismert gyógynövénylikőr prémium kiadását; az első magyar ginmanufaktúra ginjét; a kézenfekvő tokaji aszú helyett a bevállalósabb tokaji szamorodnit; a kerítészaggatós helyett pedig egy egészen kifinomult barackpálinkát.

receptúra bar benfiddich hiroyasu kayama little paris budapest bamboo lowland opera in fashion tokaji szamorodni opera gin unicum trispirit pálinka

 

LITTLE PARIS

Összetevők:
30 ml Woodford Reserve Rye whisky,
15 ml Unicum Riserva,
20 ml Antico Formula vermut.

Elkészítés: keverve.

Pohár: coupé.

Dísz: narancs peel.


BUDAPEST BAMBOO

Összetevők:
30 ml Lillet Blanc,
15 ml tokaji szamorodni,
20 ml Domecq Dry Fino Sherry,
1 öntet barack bitter.

Elkészítés: karbonizálva.

Pohár: flőte.

Dísz: citrom peel.


LOWLAND

30 ml TRiSPiRiT barackpálinka,
17,5 ml  citromsavoldat (10:1),
17,5 ml nyírfacukorszirup (50:50),
pinot noir.

Elkészítés: shakerben.

Pohár: rock.


OPERA IN FASHION

Összetevők:
45 ml Opera Gin Budapest,
8 ml méhviasz-szirup,
1 öntet zöld kardamom tinktúra,
tonik.

Elkészítés: építve.

Pohár: rock.

Dísz: citrom peel.


További érdekes részletek Máté japán útjáról (pl. a farm to table koncepcióról) angol nyelven itt