A tokiói Bar Benfiddich a nagyon erős ázsiai mezőny egyik legjobbja, Hiroyasu Kayama bárja konkrétan a 17. helyen végzett az idei Asia's 50 Best Bars listáján (a japán bárok között ezzel a harmadik legjobb lett). Na, a budapesti High Note SkyBar bartendere, Szabó Máté nemrég itt tarthatott guest shiftet, azaz egy este erejéig beállhatott a Benfiddich bárpultja mögé és elkészíthette saját koktéljait, ami azért eléggé nagy szó. A legjobb az egészben, hogy mindegyik italba belecsempészett egy-egy magyar összetevőt, méghozzá az izgalmasabbak közül: a kint is jól ismert gyógynövénylikőr prémium kiadását; az első magyar ginmanufaktúra ginjét; a kézenfekvő tokaji aszú helyett a bevállalósabb tokaji szamorodnit; a kerítészaggatós helyett pedig egy egészen kifinomult barackpálinkát.
LITTLE PARIS
Összetevők:
30 ml Woodford Reserve Rye whisky,
15 ml Unicum Riserva,
20 ml Antico Formula vermut.
Elkészítés: keverve.
Pohár: coupé.
Dísz: narancs peel.
BUDAPEST BAMBOO
Összetevők:
30 ml Lillet Blanc,
15 ml tokaji szamorodni,
20 ml Domecq Dry Fino Sherry,
1 öntet barack bitter.
Elkészítés: karbonizálva.
Pohár: flőte.
Dísz: citrom peel.
LOWLAND
30 ml TRiSPiRiT barackpálinka,
17,5 ml citromsavoldat (10:1),
17,5 ml nyírfacukorszirup (50:50),
pinot noir.
Elkészítés: shakerben.
Pohár: rock.
OPERA IN FASHION
Összetevők:
45 ml Opera Gin Budapest,
8 ml méhviasz-szirup,
1 öntet zöld kardamom tinktúra,
tonik.
Elkészítés: építve.
Pohár: rock.
Dísz: citrom peel.
További érdekes részletek Máté japán útjáról (pl. a farm to table koncepcióról) angol nyelven itt