Az 1829-ben született Carlos Gancia olaszként a pezsgőkészítés hazájában, Franciaországban tanulta ki a szakma fortélyait, hogy aztán 1850-ben hazatérjen és elkészítse az első olasz pezsgőt. A Piemont régióban található pincészetük azóta már az UNESCO Világörökségi Listájára is felkerült, az itt gyártott kézműves pezsgőkből pedig igen komoly sort hoztak el a Budavári Borfesztiválra és voltak olyan kedvesek, hogy a Koktél Blogot is meginvitálták egy kóstolóra. Gancia pezsgők a várban.

Gancia pezsgők standja a Budavári Borfesztiválon (Fotó: Koktél Blog)


 

A Magyarországra nemrég belépő Gancia pezsgők közül egyelőre négy alaptételt lehet megvásárolni a hazai hipermarketekben (ezek a Gancia Asti, a Gancia Brut, a Gancia Prosecco és a Gancia Rosé), de a Budavári Borfesztiválon sokkal szélesebb volt a repertoár:


 

GANCIA BRUT
Gyümölcsös, friss, kellemesen száraz. Főként halételek mellé ajánlják vagy szimpla aperitifként. Az első szó, ami a kóstoláskor eszembe jutott, az a kifinomult.

GANCIA ROSÉ
A frissesség, gyümölcsösség, szárazság a Gancia Bruthoz hasonlóan itt is jelen van, némi virágossággal kiegészítve. Ideális aperitifként, halak, tésztafélék és zöldségek mellé.

GANCIA PROSECCO
Száraz és friss, egy letisztult, szép prosecco, válogatott Glera szőlőből. Aperitifként, halakhoz, tésztákhoz, rizses ételekhez, friss sajtokhoz, tenger gyümölcseihez és persze koktélokhoz ajánlják.

GANCIA VALDOBBIADENE PROSECCO
A szimpla Gancia Proseccónál szárazabb, a nevében a Valdobbiadene pedig a származási helyet jelöli. Szárazsága miatt elsősorban étkezés előtt tudom elképzelni, no meg kevert italokban.

CARLO GANCIA BRUT
A kóstolósorból ez a tétel volt a személyes kedvencem, különleges és gazdag ízvilággal rendelkezik. Remek választás aperitifként és fehér húsok mellé.

ASTI D.O.C.G. CUVÉE GANCIA 24
A 24 hónapos, Asti módszerrel készült cuvée az édes kategórián belül igazán remek és elegáns tétel, ennek megfelelően tökéletes desszertek mellé (sőt, megkockáztatom, hogy önállóan is megállja a helyét a főétel után).

GANCIA ALTA LANGA D.O.C.G. CUVÉE 36
Az Alta Langa régióból származó Pinor Noir és Chardonnay szőlőkből készült 36 hónapos cuvée számomra kissé csalódás volt, ugyanis eléggé kiegyensúlyozatlannak éreztem a kóstolás során (főként a kategóriáján belül éreztem gyengének). Szárazsága miatt elsősorban aperitifként vagy fehér húsok mellé ajánlják.

GANCIA ALTA LANGA D.O.C.G. CUVÉE 60
A Gancia egyik zászlóshajója, az Alta Langa régióból származó Pinor Noir és Chardonnay szőlőből készült 60 hónapos cuvée egy kiemelkedő, komplex és szép ital, mely fogyasztható akár a teljes étkezés során, de főleg fehér húsok mellé.


 

A D.O.C. és D.O.C.G. rövidítések védjegyet jelentenek az ital eredetére vonatkozóan.

A pezsgőkkel kapcsolatos további információk ebben a posztban olvashatóak.


 

Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!